hageekspertens beste tips
Slik lykkes du med kjøkkenhagen
Drømmer du om å anlegge egen kjøkkenhage, er høsten en perfekt tid for oppstart. Fyll den med komposterbart materiale allerede nå, og du får svart «gull» å plante i til våren. Her er hageekspert Espen Skarphagens beste tips for å komme i gang.
Det er lite som kan måle seg med å kunne plukke hjemmedyrkede grønnsaker fra egen hage. Kortreist frukt og grønt er som regel proppfulle av smak, fordi veien fra dyrkningsstedet til en matrett på bordet kun er noen få meter.
Med en sterkt stigende dyrkningstrend har stadig flere oppdaget gleden ved å dyrke selv, og du behøver ikke ha diger hage for å kunne dyrke spiselige vekster.
En stor krukke på balkongen eller terrassen kan gi mengder med eksempelvis salat, reddiker og sukkererter gjennom en sommersesong.
Solrik plassering
Når du skal planlegge en kjøkkenhage, er plasseringen avgjørende for å lykkes. De fleste grønnsaker krever nemlig mye sol, gjerne opptil 7–8 timer daglig! Plasser derfor kjøkkenhagen i en solrik del av hagen.
Les også: Slik laget Marita drømmehagen for 20 000 kroner
Siden det ofte blir mange tunge løft, er det også smart med enkel tilgang for trillebår eller sekketralle. Er det muligheter for kompostering i nærheten, er det en fordel.
Gode forberedelser
Når du har funnet den perfekte plassen, er det bare å gå i gang med prepareringen. På området du vil dyrke grønnsaker, bør jorda spavendes ned til en dybde på cirka 30 centimeter.
På den måten vil jorda bli løs og jobben med fjerning av ugressrøtter vesentlig enklere. En godt bearbeidet jord er i tillegg fint for spede røtter til nye småplanter.
Neste steg er å tilføre næring i form av kompostmateriale. Blander du inn godt med organisk materiale på høsten, vil det komposteres på stedet gjennom vinteren.
Organisk materiale kan for eksempel være avklipt gress, eller blader og flis fra kompostkverna. Alt dette vil gi en fin, porøs og næringsrik jord, full av nyttig mikroliv, som ligger klar til vårens planting.
Har du allerede en eksisterende kjøkkenhage, er høsten tiden for å vende inn nytt organisk materiale som kan godgjøre seg før neste sesong. Jorda bør nemlig få jevnlig påfyll for å holde seg frisk, næringsrik og levende.
Pallekarmer som alternativ
Har du dårlig jord, eller problemer med å finne plass til en kjøkkenhage, kan pallekarmer være et godt alternativ. Disse bør også plasseres solrikt og fylles opp med det du har av jord. Bland gjerne inn godt med kompostmateriale.
Les også: «Alle» stopper opp når de ser hagen til Tove
Fyller du opp pallekarmene nå i høst, vil nedbrytningen foregå gjennom vinteren og være klar for planting til våren. Fordelen med pallekarmer er at jorden får en hurtigere oppvarming, og plantene får mer fart på veksten!
Lasagnebed
Mange har stor suksess med å dyrke i såkalte lasagnebed, og denne teknikken kan brukes både i den tradisjonelle kjøkkenhagen og i pallekarmer.
Her vil hele nedbrytningsprosessen foregå i bakken under plantene, som får all den næringen de trenger og et supert miljø for røttene.
Som navnet tilsier legges kompostmateriale, husdyrgjødsel, matavfall, eventuelt tang (om du har) og jord lagvis, som i en lasagne. Start med et lag med aviser i bunnen, som forhindrer ugress, og fyll deretter opp lag for lag før du avslutter med et jordlag på toppen. Vann godt mellom lagene for å få fortgang i nedbrytningsprosessen.
Har du pallekarm, kan den enkelt fylles opp med ulike lag utover høsten. Slike bed vil naturlig nok synke litt sammen etter hvert som alt omdannes til jord, men da er det bare å fylle på litt ekstra i toppen.