Planter på skyggesiden

Dette bør du vite hvis du skal plante på skyggesiden

Å skape en herlig oase i skyggen kan virke som en utfordring for mange hageentusiaster. Men med god planlegging lykkes med et grønt og frodig paradis.

<b>SKUMBLOMST:</b> Skumblomsten er en liten staude som blomstrer jevnt og trutt utover sommeren med sine små topper, som står tett i tett.
SKUMBLOMST: Skumblomsten er en liten staude som blomstrer jevnt og trutt utover sommeren med sine små topper, som står tett i tett. Foto: Espen Skarphagen
Først publisert

Mange skyggetålende vekster er mer kjent for sitt bladverk enn blomstring.

For å kunne leve et liv i skyggen, er det viktig å utnytte det lille lyset som finnes, og det kan kompenseres med større bladoverflater med klorofyll som fanger mer lys.

De ulike formene for bladverk er ekstra spennende, siden bladene er fine gjennom hele sesongen, uavhengig av blomstringsperioder.

En annen fordel med skyggefulle områder er at det som regel er jevnere fuktighet i jorden – noe som gjør plantestellet enkelt.

Kjenn din skygge

Før du velger planter, er det viktig å forstå hvor mye skygge området i uterommet får gjennom dagen og sesongen. Noen planter trives i delvis skygge, mens andre foretrekker full skygge.

<b>VÅR EKSPERT:</b> Espen Skarphagen er hageekspert, blomsterdekoratør og forfatter, som deler sine grønne tips på skarpihagen.no og Grøntpodden. Nå er han aktuell som dommer i Sommerhytta på Tv2.
VÅR EKSPERT: Espen Skarphagen er hageekspert, blomsterdekoratør og forfatter, som deler sine grønne tips på skarpihagen.no og Grøntpodden. Nå er han aktuell som dommer i Sommerhytta på Tv2. Foto: Filippa Tredal

Identifiser lysets bevegelser og utvikling. Har du store løvtrær som skaper skygge, vil det være rikelig med lys på våren, men det stikk motsatte når bladene på trærne springer ut.

Har du store trær som gir for mye skygge, kan du tynne litt i greinene, slik at de slipper igjennom litt ekstra lys. Samtidig er det deilig å ha en skyggefull plass å trekke seg tilbake på ekstra varme sommerdager

<b>WOODLANDPLANTE:</b> En woodlandplante som er verdt å merke seg: Plagiorhegma dubium. Den er skinnende lyseblå før bladene på trærne spretter, og får et nydelig bladverk som står gjennom hele sommeren.
WOODLANDPLANTE: En woodlandplante som er verdt å merke seg: Plagiorhegma dubium. Den er skinnende lyseblå før bladene på trærne spretter, og får et nydelig bladverk som står gjennom hele sommeren. Foto: Espen Skarphagen

Et alternativ er å anlegge en såkalt woodlandhage, som går ut på å etablere områder i hagen som minner om skogbunn. Etablering av et slikt område er perfekt under løvtrær, som gir et filtrert lys.

Her vokser plantene i en lett, porøs og moldrik jord med mye halvkomposterte blader. I en løvskog finnes det et enormt utvalg av vakre vekster, som starter sesongen med nydelig blomstring når det er godt lys på våren.

Etter hvert som løvet på trærne skaper skygge, vil woodlandvekstene utvikle et flott bladverk. På denne måten er plantene tilpasset et variert liv.

Noen kjente og kjære woodlandplanter vi alle kjenner er hvitveis, blåveis og liljekonvall, men det finnes en rekke andre mer eksotiske planter å velge mellom også.

Les også: Disse blomstene blir aller frodigst i blomsterkassen

25 planter for skyggesiden

  • Astilbe
  • Bergblom
  • Bispelue
  • Bregner
  • Bronseblad
  • Eføy
  • Flekktvetann
  • Forglemmegeisøster
  • Hasselurt
  • Hosta
  • Hundetann
  • Jeffersonia
  • Lungeurt
  • Mahonia
  • Myske
  • Plagiorhegma
  • Ramonda
  • Skumblomst
  • Skyggesildre
  • Strutseving
  • Trebladgillenia
  • Trillium
  • Vinterglans
  • Vårkjærminne
<b>PORSELENSANEMONE:</b> Porselensanemone er umåtelig vakker og stortrives i skyggen. Denne stauden liker en jevnt fuktig vokseplass.
PORSELENSANEMONE: Porselensanemone er umåtelig vakker og stortrives i skyggen. Denne stauden liker en jevnt fuktig vokseplass. Foto: Espen Skarphagen

Etablering

Aller først er det smart å tenke igjennom hva du vil bruke området med skygge til.

Skal du kun ha beplantning som er pen å se på, eller ønsker du å ha en sittegruppe eller en god stol til å slappe av i på varme sommerdager?

Skal du ha sitteplasser, bør underlaget være stabilt. Under stoler og bord i skyggen vil ikke gress eller andre vekster trives.

Her anbefales det eksempelvis steinlegging eller grus. Da vil eventuelle møbler også stå stødig.

Rundt en slik sitteplass er det bare å plante ut ulike skyggetålende vekster, men før plantingen bør jorden bearbeides og spavendes. Dette er for å fjerne eventuelle ugressrøtter.

HOSTA: Hosta finnes i uendelige variasjoner og har ofte nydelige blomster som insektene elsker. Her er sorten Empress Wu, som blir enorm med årene. I bakgrunnen skimtes bronseblad.
HOSTA: Hosta finnes i uendelige variasjoner og har ofte nydelige blomster som insektene elsker. Her er sorten Empress Wu, som blir enorm med årene. I bakgrunnen skimtes bronseblad. Foto: Espen Skarphagen

Samtidig er det lurt å fylle på med organisk materiale som halvkomposterte blader, kvistkutt, hønsegjødsel og egen kompost.

Med et godt grunnarbeid, og gode forhold for røttene, vil plantene etableres raskere og få en bedre trivsel på sikt.

<b>FLEKKTVETANN: </b>Flekktvetann er en gammel staude som fortsatt er populær som bunndekker. De sølvaktige bladene utgjør en flott kontrast til mørkere blader.
FLEKKTVETANN: Flekktvetann er en gammel staude som fortsatt er populær som bunndekker. De sølvaktige bladene utgjør en flott kontrast til mørkere blader. Foto: Espen Skarphagen

Form farge og struktur

Blant de skyggetålende vekstene finnes det stor variasjon av bladverk, både i form og farge. I skyggebedet gjelder de samme prinsippene som andre steder i uterommet, bruk kontraster for å skape en spennende miks.

<b>FRODIG OG FIN:</b> Med alle sine variasjoner er Hosta nærmest en superplante som trives i ulike jordtyper og lysforhold. Hosta sieboldiana, Frances Williams, er en tykkbladet variant med nesten hvite blomster.
FRODIG OG FIN: Med alle sine variasjoner er Hosta nærmest en superplante som trives i ulike jordtyper og lysforhold. Hosta sieboldiana, Frances Williams, er en tykkbladet variant med nesten hvite blomster. Foto: Espen Skarphagen
<b>SØLVSKIMRENDE:</b> De store hjerteformede bladene til forglemmegeisøster er lyse og sølvaktige. Dette er bladverk som skinner opp i skyggebedet – og i lyse sommernetter.
SØLVSKIMRENDE: De store hjerteformede bladene til forglemmegeisøster er lyse og sølvaktige. Dette er bladverk som skinner opp i skyggebedet – og i lyse sommernetter. Foto: Espen Skarphagen

Kombiner derfor ulike blader som er mørke/lyse, matte/blanke og store/små. Siden bladverket er dominerende, vil det være enkelt å planlegge for en fin komposisjon som varer gjennom hele sesongen, uavhengig av blomstring som kan være mer sporadisk.

Selv om skyggefulle områder kan virke dystre, kan riktig bruk av farger lysne opp miljøet.

Velg planter med lyse blomster som trebladgillenia eller bladverk som gir det lille ekstra, som enkelte varianter av alunrot.

Et annet virkemiddel er blader med sølvskjær, som forglemmegeisøster og flekktvetann. Disse lyser opp en sommerkveld uansett hvor de står.

<b>EKSOTISK INNFLYTTER:</b> Glaucidium palmatum er en staude som opprinnelig kommer fra skoger i Japan. Den lyser opp med et herlig, lysegrønt bladverk etter blomstringen, som er ganske spektakulær!
EKSOTISK INNFLYTTER: Glaucidium palmatum er en staude som opprinnelig kommer fra skoger i Japan. Den lyser opp med et herlig, lysegrønt bladverk etter blomstringen, som er ganske spektakulær! Foto: Espen Skarphagen

Les også (+): Hvorfor er plenen vår så hard?

Vedlikehold av planter

I et blomstrende bed vil fjerning av visne blomster ofte stimulere til ny knoppsetting.

I skyggebedet er det derimot smart å fjerne blader som visner, slik at de ikke blir liggende oppå andre blader eller dekker til vekstpunkter på plantene. Her trengs alt lys som kan komme til!

Etter en god etablering, er det kun litt gjødsling og vanning som skal til.

Selv om skyggefulle områder vanligvis har mindre fordampning enn solrike områder, er det fortsatt viktig å vanne regelmessig, spesielt under tørre perioder. Sjekk jorden jevnlig, og vann når den begynner å tørke ut.

Gi plantene tid

Det tar tid for planter å etablere seg i nye miljøer, spesielt i skyggefulle områder. Vær tålmodig, og gi plantene tid til å vokse og trives.

Legg merke til hvilke sorter som trives i akkurat din hage, og suppler gjerne med flere varianter av samme sort, siden disse ofte liker tilsvarende vekstbetingelser.

På 1-2-3 kan den skyggefulle plassen i hagen bli en ressurs – og en frodig oase!