popcorngress
Popcorngress er blitt «super-poppis». Nå advarer Mattilsynet
Mattilsynet advarer om at varer som selges som mat, vanligvis ikke er ment for dyrking i hagen. Dette bør du unngå dersom du vil dyrke ditt eget popcorngress.
Årets store hagetrend, å dyrke sitt eget "popcorngress", brer om seg.
I butikkhyllene har det mange steder vært tomt for upoppa popcorn, for i tillegg til å poppe popcorn hjemme til TV-kvelden, har mange kastet seg på trenden med å legge maiskornene i vann, for deretter å så de i en potte med jord.
Etter kun kort tid vokser det opp grønne, langstrakte blader.
Popcorngress er det populære navnet på planten, som egentlig er en maisplante (Zea mays), som er en ettårig kornplante i gressfamilien (Poaceae).
– Ikke gjør det
Men seksjonssjef Line Ruden i Mattilsynet mener man bør tenke seg om to ganger før man kaster seg på trenden.
– Varer som selges som mat, er vanligvis ikke ment for dyrking. Det gjelder også popkorn, sier hun til NRK.
Ruden sier det går helt fint å dyrke popkorngress i en potte innendørs, men er skeptisk til å flytte potten utendørs til for eksempel terrassen.
Dyrking i selve hagen er overhodet ikke innafor, mener hun.
– Ikke gjør det, sier hun til NRK.
Hjemmedyrking er en fin og sunn hobby så lenge det gjøres på riktig måte, sier Brita Toppe, seniorrådgiver i seksjon planter og innsatsvarer i Mattilsynet. Men det er en grunn til at varer som selges som mat, vanligvis ikke er ment for dyrking.
– Insekter, sopp, bakterier og virus kan følge med det du planter. De kan smitte norske landbruksprodukter og norsk natur, sier hun.
Du kan ikke nødvendigvis se på matvaren at den har smitte med seg.
– Derfor er det strenge krav til såvarer og planter som skal dyrkes - for å hindre introduksjon av planteskadegjørere. De kan ha med seg sykdommer som smitter mellom planter, forklarer Toppe.
Les også: Disse er like fine som popcorngress
Plant i krukker
Dyrking av mais fra popcornfrø er en ny trend i Norge. Mattilsynet har ikke laget en spesifikk risikovurdering for dette.
– Vi vil likevel tro at risikoen ved å bruke "popcorn" for å lage maisplanter i krukker er lavere enn å plante for eksempel matpoteter.
Toppe forklarer at det generelt er mindre plantehelserisiko med det som blir dyrket i krukke fordi en hindrer smitte til jord.
Når popcorngresset visner til høsten, skal det behandles slik man behander vanlig planteavfall fra hagen. Det kan legges i egen kompost, eller leveres som hageavfall på en miljøstasjon.
– Men dersom plantene viser tegn til sykdom eller skadedyr, bør de ikke komposteres, men leveres med restavfallet, råder Toppe.
Større mengder kan pakkes godt inn i tette avfallssekker og leveres til din nærmeste gjenvinningsstasjon.
– Der går det til forbrenning, slik at vi unngår spredning til naturen. Levér sekkene for seg på gjenvinningsstasjonen i kommunen din, sier Toppe.
Les også: (+) – Naboen klager på grillrøyk
Mer bekymret for settepoteter
Hva med andre typiske matplanter, bør man for eksempel være forsiktige med å plante ut urter man kjøper i matbutikken eller sitrontrær fra hagesenteret?
– Norskproduserte urter som du kjøper i potte i dagligvarehandelen, og sitrontrær fra hagesenteret, skal være greit å plante ut, sier Toppe.
Men skal du sette poteter, bør du være bevisst på hvilke settepoteter du velger.
– Vi er tydeligst i vår anbefaling når det gjelder potet. Her oppfordrer vi til bruk av sertifiserte settepoteter fordi norsk potetproduksjon er så viktig for norsk matvaresikkerhet, sier Toppe.
Poteter er utsatt for mange forskjellige sykdommer.
– De sertifiserte potetene er kontrollert for dette. Velger du sertifiserte poteter, får du god kvalitet som utgangspunkt for hagedyrking av potet.
Toppe poengterer at du får riktig sort som er tilpasset norske dyrkingsforhold, og du bidrar til å hindre spredning av planteskadegjørere, sier Toppe.
Poteter kan også dyrkes i krukke.
– Noen skadegjørere, for eksempel noen potetsykdommer, kan overleve mange år i jord selv uten at det dyrkes potet på arealet. Dyrker du i krukke, så unngår du dette.
Denne saken ble første gang publisert 28/05 2024.