Planter istedet for levegg

Når du har lyst på grønn levegg mot naboen, men ikke tujahekk

Ikke lyst på tujahekk eller en klassisk levegg av plank på balkongen? Med disse plantene får du en naturlig skjerming for både vær og vind – og innsyn.

<b>GRØNNE VEGGER:</b> Med trær i krukker, ekstra høye blomster i kasser og villige klatreplanter kan du hindre innsyn på uteplassen din på en grønn og naturlig måte.
GRØNNE VEGGER: Med trær i krukker, ekstra høye blomster i kasser og villige klatreplanter kan du hindre innsyn på uteplassen din på en grønn og naturlig måte. Foto: Jane Ødegård
Sist oppdatert

Mange hageeiere setter opp hekk eller gjerde rundt hele tomten for å sikre seg mot innsyn, men tar dermed også bort utsikten sin.

En mer naturlig avskjerming kan man få ved å plassere store planter eller små trær i potter på strategiske steder. Det kan være en relativt langsom måte å skape skjerming på, mens plantene vokser seg til, men til gjengjeld blir de en mer naturlig del av uterommet enn det bygde konstruksjoner blir.

Trær trenger heller ikke bety hekk. Du kan fint plante trær og busker i krukker på balkongen. De gir frodighet i høyden og skjerming mot både innsyn og vind.

<b>BLOMSTRENDE VEGG:</b> Med et espalier og en klatreplanter får du fin skjerming, som her i Land Modern blomsterkasse i galvanisert stål, landhage.no.
BLOMSTRENDE VEGG: Med et espalier og en klatreplanter får du fin skjerming, som her i Land Modern blomsterkasse i galvanisert stål, landhage.no. Foto: Produsentene

– Vi anbefaler pottestørrelser på minst 60 cm i diameter til busker og trær, tipser Niklas Dyhre ved Dyhre Gård og Gartneri.

Ved å velge større potter, vil planten få større rotsystem, som gjør at planten fungerer bedre.

– I tillegg vil ikke potta bli fylt med røtter så raskt, og du kan ha planten i samme potte over flere år, sier Dyhre.

Les også: (+) Naboen har plantet hekk inn på vår tomt. Vi vil ikke ha hekk, kan vi be ham fjerne den?

Ikke massiv vegg

Om du vil ha gjerde eller hekk, trenger du heller ikke å tette vegger eller massiv hekk hele veien. Du får et mer luftig og organisk utseende ved å lage utkikkspunkter i skjermingen.

<b>BÅDE OG:</b> På denne terrassen, designet av Jannicke Kaase, er det en levegg i tre.. Her er det både skjermede og åpne partier, og mange muligheter for klatreplanter å slynge seg oppover, frydhagedesign.no.
BÅDE OG: På denne terrassen, designet av Jannicke Kaase, er det en levegg i tre.. Her er det både skjermede og åpne partier, og mange muligheter for klatreplanter å slynge seg oppover, frydhagedesign.no. Foto: Produsentene

Slik får du også mer utsyn fra hagen din, mens de som passerer på veien utenfor, vil få langt kortere glimt hvis de skulle kaste et blikk inn i hagen.

På samme måte kan du skjerme mot naboen der det er viktigst for deg å ha privatliv, men la det være åpnere andre steder.

<b>HAGEDESIGNER:</b> Jannicke Kaase i Fryd Hagedesign. 
HAGEDESIGNER: Jannicke Kaase i Fryd Hagedesign.  Foto: Produsentene

Dette fungerer også for mindre uterom som en terrasse eller balkong. Et alternativ er å la yttergrensene til hagen være åpne, og heller lage ett eller flere skjermede «innerom» rundt for eksempel spiseplassen.

<b>HØYT ELLER LAVT:</b> Ligger tomten din høyt, trenger du ikke så høy levegg eller beplanting for å hindre innsyn. Plantekassene Bedd har hjul, og kan enkelt flyttes på etter behov. bedd.no.
HØYT ELLER LAVT: Ligger tomten din høyt, trenger du ikke så høy levegg eller beplanting for å hindre innsyn. Plantekassene Bedd har hjul, og kan enkelt flyttes på etter behov. bedd.no. Foto: Produsentene

Tenk også igjennom hvordan uterommet ligger i terrenget: Hvis hagen ligger høyere enn veien, vil en lav hekk eller lavt gjerde hindre innsyn, mens man trenger en høyere skjerming hvis veien går på oversiden.

Hagedesigner Jannicke Kaase slår også et slag for ulike blomster og trær i krukker, som kan lage en naturlig grønn og fin skjerming mot naboen.

Her er noen gode forslag til hva du kan velge.

Les også: Tid for å plante i hagen? Dette bør du huske å gjøre

1. Storhjortetrøst

Staude som blir opptil 2,5 meter høy. Sommerfuglene elsker den!

<b>STORHJORTETRØST: </b>Vokser seg både høy og vid og gjør i det hele tatt mye av seg.
STORHJORTETRØST: Vokser seg både høy og vid og gjør i det hele tatt mye av seg. Foto: OBP

2. Jordskokk

Vokser fort og har solide stengler, så klarer seg uten støtte. Blomstrer med fine gule blomster.

<b>JORDSKOKK: </b>Fine å dyrke et sted der du vil ha litt skjerming om sommeren, men ikke kan ha busker. Kan også plantes i en stor krukke.
JORDSKOKK: Fine å dyrke et sted der du vil ha litt skjerming om sommeren, men ikke kan ha busker. Kan også plantes i en stor krukke. Foto: Helge Eek

3. Klematis Summer Snow

Den kommer tidlig i gang, vokser fort og blomstrer lenge med masse hvite blomster. Den trenger noe klatre på, men danner fort en frodig vegg av sine 4-5 meter lange grener.

<b>KLEMATIS:</b> Klematis Summer Snow er vakker og voksevillig, her i full blomst i hagen til hageprofil og forfatter Espen Skarphagen, der klematisen hindrer innsyn til hagestuen.
KLEMATIS: Klematis Summer Snow er vakker og voksevillig, her i full blomst i hagen til hageprofil og forfatter Espen Skarphagen, der klematisen hindrer innsyn til hagestuen. Foto: Espen Skarphagen

Den skal beskjæres på våren.

4. Humle

Frodig og hurtigvoksende klatreplante. Den kan vokse inntil hele 20-30 centimeter per dag når den virkelig har etablert seg.

<b>VILLIG KLATRER: </b>Humle vokser oppover hyssing som er festet i høyden og danner raskt en levende vegg.
VILLIG KLATRER: Humle vokser oppover hyssing som er festet i høyden og danner raskt en levende vegg. Foto: Jane Ødegård

5. Slikekinagress

Et prydgress som blir opptil to meter høyt og kan danne en «vegg» som beveger seg i vinden.

<b>SILKEKINAGRESS:</b> Plant gjerne ulike typer prydgress sammen. Her i den vinkelformede plantekassen Cuby, byjema.no.
SILKEKINAGRESS: Plant gjerne ulike typer prydgress sammen. Her i den vinkelformede plantekassen Cuby, byjema.no. Foto: Produsentene

6. Bambus

Fungerer i mildere strøk og er vintergrønn og hurtigvoksende. Skiller seg ut som eksotisk og spennende, og dessuten lager den fin lyd om det er litt bevegelse i lufta. Lettest å få til om den får godt med skygge og nok vann.

<b>BAMBUS:</b> Her i plantekassen Trio Cottage med innebygd selvvanningssystem, lechuza.world.
BAMBUS: Her i plantekassen Trio Cottage med innebygd selvvanningssystem, lechuza.world. Foto: Produsentene

7. Syrinhortensia

Kommer i et stort antall sorter, både lavt- og høytvoksende, også oppstammet. Liker å stå et sted det er litt lunt.

Les også: Seks typer hortensia: Hagedesigner har en klar favoritt

<b>SYRINHORTENSIA:</b> Liker seg i næringsrik, veldrenert og jevnt fuktig jord, gjerne lunt og i halvskygge.
SYRINHORTENSIA: Liker seg i næringsrik, veldrenert og jevnt fuktig jord, gjerne lunt og i halvskygge. Foto: Cecilie H. Eggen

8. Dvergblodplomme

Byr på dramatisk bladverk og lyse blomster som dufter deilig i mai-juni. Blir omtrent 2 meter høyt.

Gir skjerming hele året og vakre blader som blir brune utover høsten, men som sitter på vinteren igjennom.

<b>DVERGBLODPLOMME:</b> Lite prydtre som kan plantes i en stor krukke. Trives i sol og næringsrik, veldrenert jord, og tåler noe tørke.
DVERGBLODPLOMME: Lite prydtre som kan plantes i en stor krukke. Trives i sol og næringsrik, veldrenert jord, og tåler noe tørke. Foto: Janicke Kaase

9. Monstera

Har du en stor og fin monstera i stua, kan du flytte den ut om sommeren. Men den er litt følsom for solen, så gi den gjerne en nordvendt plassering med skygge og svale forhold.

<b>MONSTERA:</b> En stor plante som er støttet opp danner en fin "vegg" med sine store blader. Den kan du ta ut om sommeren.
MONSTERA: En stor plante som er støttet opp danner en fin "vegg" med sine store blader. Den kan du ta ut om sommeren. Foto: Espen Skarphagen

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2024, og sist oppdatert 14/05 2024.

Les også