Hard plen med brune flekker

Hvorfor er plenen vår så hard?

– Vi sådde ny plen, og den har vokst seg tett og fin, men den er steinhard å gå på, forteller hageeier. Les gartnerens råd for hvordan få mykere plen.

Pluss ikon
<b>HARD, BRUN PLEN: </b>Gartneren gir gode råd når jorden i plenen er hardpakket og gresset er blitt brunt.
HARD, BRUN PLEN: Gartneren gir gode råd når jorden i plenen er hardpakket og gresset er blitt brunt. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Først publisert

Spørsmål:

Hei!

Vi anla ny plen i fjor sommer, og den har vokst seg fin og tett. Problemet er at den er steinhard å gå på. Vi hadde forestilt oss at en gressplen skulle være et mykt og behagelig underlag å gå og leke på.

Hva har skjedd, og er det noe vi kan gjøre for å gjøre plenen mykere?

Dessuten ser vi nå på våren, at det i et område av plenen er blitt store, brune flekker i gresset. Hva skyldes det, og hva kan vi gjøre for å forhindre at det skjer i år også?

Hilsen hageeier

Svar:

Hei!

En hard plen slik som du beskriver, kan tyde på at jorden i hagen din inneholder mye leire.

Du kan prøve med litt jordforbedring ved å gi plenen din en toppdressing bestående av kompostjord og sand én eller to ganger i løpet av sesongen. Dette vil etter hvert trenge ned og blande seg med jorden under.

EKSPERTEN: Gro Jørgensen er gartner og landskapsarkitekt, samt mangeårige grøntskribent for Familien.
EKSPERTEN: Gro Jørgensen er gartner og landskapsarkitekt, samt mangeårige grøntskribent for Familien. Foto: Privat

Hjelp til litt ved å rake blandingen ned mellom gresstråene, og lag samtidig hull i jordoverflaten med en jernrive.

La plenen få jevn tilførsel av vann og unngå langvarig tørke. Etter noen sesonger med denne behandlingen, burde plenen la seg bløtgjøre.

Brune flekker i plenen

Når det kommer til de brune flekkene i plenen, så skyldes nok det at plenen deres har vært utsatt for det som kalles isbrann. Når solen skinner gjennom isen på ettervinteren og våren, kan gresset og gressrøttene under rett og slett bli svidd. Det kan også oppstå soppsykdommer som følge av langvarig fuktighet.

Isbrann kommer gjerne på steder med tynt snødekke, eller i dumper hvor det har samlet seg vann. Du forebygger isbrann ved å jevne ut dumpene og drenere bakken.

Neste vår kan du forsøke å strø aske eller kalk på steder der det er is. Det skygger for sola og gjør at isen smelter raskere.

Hilsen gartner Gro Jørgensen