helligdagsfred:

Hver vår renner det inn med klager: Politiet har en klar oppfordring før helligdagene

Dette bør du vite om reglene for helligdagsfreden om du ønsker å bevare det gode naboskapet om våren.

<b>VIS HENSYN: </b>Det er i utgangspunktet ikke greit å ta frem motorsagen eller andre støyende apparater på søndager og på helligdagene.
VIS HENSYN: Det er i utgangspunktet ikke greit å ta frem motorsagen eller andre støyende apparater på søndager og på helligdagene. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– Lov om helligdagsfred har som formål å «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager». De aller fleste har kanskje hørt om helligdagsfred, men har ikke noe forhold til denne loven og vet ikke hvordan man skal forholde seg til den, forteller Carsten Pihl.

Han er forbruker- og kommunikasjonssjef i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

På disse dagene skal det være stille hele dagen. Lovens ordlyd er at det ikke skal være «utilbørlig larm».

– Det er politiet som er satt til å håndheve denne loven, så du kan risikere både advarsel og bot dersom du blir tatt på fersken med gressklipperen. Men vi opplever at det er varierende hvordan dette håndteres rundt om, sier Pihl.

De norske helligdagene er vanlige søndager, 1. nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, første påskedag, andre påskedag, Kristi Himmelfartsdag (9. mai 2024), første pinsedag (19. mai 2024), andre pinsedag (20. mai 2024), første juledag og andre juledag. 1. mai og 17. mai er høytidsdager på lik linje med søndager for arbeidstakere, men er ikke omfattet av loven om helligdagsfred.

Les også: Oppbevarte 300 planter inne: – Ble litt i overkant

KJENT PROBLEM: Carsten Pihl i Huseierne understreker viktigheten av å ha en god dialog med naboene for å løse små og store problemer før det smeller.
KJENT PROBLEM: Carsten Pihl i Huseierne understreker viktigheten av å ha en god dialog med naboene for å løse små og store problemer før det smeller. Foto: Huseierne

Politiets oppfordring

Sverre M. Birkeland er leder av Operasjonssentralen i Agder politidistrikt. Han bekrefter at det kommer noen henvendelser til operasjonssentralen som handler om brudd på helligdagsfreden når det er slike helligdager.

Paragraf 3 lyder: «På helligdag fra klokken 00 til klokken 24, samt påske-, pinse- og julaften etter klokken 16, skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.»

Selv om det hender at politiet drar til stedet, oppfordrer han folk til å forsøke å løse slik saker seg imellom.

– Vår erfaring er at dette stort sett ordnes opp i naboer i mellom. Derfor er en høflig anmodning om å dempe lyden eller stanse støyen ofte nok uten at politiet involveres. Det kan også hende at politiet drar til stedet og ber om at støyen dempes, og da etterkommes stort sett dette, sier han, og legger til:

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Vi oppfordrer alle til å ta hensyn til naboene på helligdager og unngå hagearbeid, snekring eller annet som medfører mye støy. Dersom noen reagerer på bråk og støy på en helligdag, oppfordrer vi dem selv til å ta kontakt med naboen og be om at støyen opphører.

Les også (+) Advokaten svarer: Må vi søke kommunen før vi setter opp badestamp?

Kommer alltid klager

Politiet får alltid inn klager på støy på helligdagene fra påske til sommeren. Desto bedre vær for hage og utearbeid, desto flere klager. Klagene går på støy fra ulike kilder, men hovedsakelig fra mindre private motoriserte redskaper som motorsag, kappsager, boring og lignende.

I det lengste fungerer det stort sett med dialog og et enkelt pålegg til om at arbeidet må opphøre når dette kommer fra politiet. Fører ikke dette frem kan personen bli anmeldt for brudd på helligdagsfreden samt det å ikke etterkomme pålegg gitt fra politiet.

– Politiets oppfordring er å gi høytid og helligdagene den nødvendige verdighet og stillhet som loven beskriver. Ikke ødelegg et godt naboskap fordi du klippe gress eller sage ned et tre fordi det passer for deg.

POLITI: Sverre M. Birkeland leder av Operasjonssentralen i Agder politidistrikt.
POLITI: Sverre M. Birkeland leder av Operasjonssentralen i Agder politidistrikt. Foto: Privat

Hvor går grensen for støy?

En ting som er viktig er at 1.mai ikke regnes som en helligdag etter loven, selv om det er en fridag. Men i mai er for eksempel Kristi himmelfartsdag og første og andre pinsedag omfattet.

– I og med at helligdagsfreden dreier seg om støy, er det støy vi i Huseierne får mest henvendelser om knyttet til helligdagsfred. Ofte om hvor mye støy som er greit. Lovens ord er «utilbørlig larm». Det innebærer for eksempel gressklippere, motorsager og lignende. Når det gjelder høytrykksspyler, er det vanskelig å si hvor grensen går, sier Pihl, og fortsetter:

– Vi ser vel at toleransen for bruk av høyttryksspyler til bruk av bilvask er høyere enn for eksempel for motorgressklippere. Noen ganger vil det kanskje være noe støy som er uunngåelig for eksempel hvis man må borre et hull under oppussing. Men større arbeid som gir mye bråk kan man ikke planlegge å gjennomføre på en søndag eller helligdag, påpeker Pihl.

Les også: Fem knallgode rødviner til påskelammet: – Klar sekser

Ha en god dialog

Også han oppfordrer naboer til å snakke sammen og ha en åpen og god kommunikasjon for å unngå at konflikter og uvennskap oppstår.

– Noen ganger ser vi at konflikter starter fordi man ikke snakker sammen. Vi i Huseierne oppfordrer alltid naboer til å snakke sammen, og kommunisere om hvordan man skal løse store og små problemer og irritasjoner i nabolaget sammen. Det er viktig at man starter dette arbeidet før det smeller. Ved å ha et jevnt godt naboskap, vil det være mye lettere å si i fra hvis man tenker at noe går over streken, sier Pihl.