Pelargonia

Den er lettstelt og blomstrer lenge. Men én ting kan den ikke fordra

Slik unngår du at pelargoniaen din råtner.

<b>PELARGONIA I KRUKKER:</b> En av de helt store sommerfavorittene.
PELARGONIA I KRUKKER: En av de helt store sommerfavorittene. Foto: Mette Krull More
Publisert

Pelargonia er en plante som trives både ute og inne. Siden slutten av 1800-tallet har den blomstret i norske hager og vinduskarmer i både herskapsvillaer og husmannsstuer.

Én av grunnene til at pelargonia er blitt så utbredt og populær, er at den er enkel å formere, er robust og har en fantastisk frodig og vakker blomstring.

Pelargonia finnes i fargenyanser fra det hvite og sart rosa til knallrødt, lilla og burgunder. Noen har store blomster, andre er småblomstret.

En del sorter har også dekorative, flerfargede blader.

<b>ENGELSK PELARGONIA:</b> Storblomstret engelsk pelargonia i flammende rødt. Blomstene holder seg lenge.
ENGELSK PELARGONIA: Storblomstret engelsk pelargonia i flammende rødt. Blomstene holder seg lenge. Foto: Gro Jørgensen

Pelargonia tilhører en art med en stor variasjon vekstformer og utseende. Til sammen omfatter arten flere enn 250 ulike sorter. Blant de vanligste hos oss er Pelargonia Zonale, hengepelargonia og engelsk pelargonia.

Les også: Disse blomstene blir aller frodigst i blomsterkassen

<b>DRONNING INGRID:</b> Den blekrosa Dronning Ingrid er oppkalt etter moren til nåværende dronning Margrethe av Danmark.
DRONNING INGRID: Den blekrosa Dronning Ingrid er oppkalt etter moren til nåværende dronning Margrethe av Danmark. Foto: Gro Jørgensen

Tåler en tørkeperiode

Mens noen blomster i krukker fort henger med hodet om de ikke får nok vann, tåler pelargonia godt en liten tørkeperiode. Det gjør ingenting om du av og til glemmer å vanne, for pelargonia liker å tørke opp litt mellom hver vanning.

<b>STJERNER: </b>Cathrine Wheels er en yndig stjernepelargonia.
STJERNER: Cathrine Wheels er en yndig stjernepelargonia. Foto: Gro Jørgensen

Gjødsle den én gang i uken i vekstsesongen, og du kan glede deg over vakker blomstring i lang, lang tid. Passer du på å plukke vekk visne blomster og blader ved behov, fremmer du blomstringen enda mer.

<b>BLIKKFANG:</b> Pelargonia er vakker alene, men kan gjerne plantes sammen med andre sommerblomster som f.eks. margeritt, surfina, lobelia og eføy.
BLIKKFANG: Pelargonia er vakker alene, men kan gjerne plantes sammen med andre sommerblomster som f.eks. margeritt, surfina, lobelia og eføy. Foto: Mette Krull More

Det er en lettstelt plante som sjelden blir angrepet av skadedyr og sykdommer. Den trives best ute sommerstid. Men den tåler ikke frost, så vent med å plante den ut til faren for nattefrost har gitt seg.

Les også: Slik fjerner du skvallerkålen

Mange pelargonier hater regn

Pelargoniaen din bør få en solrik plass i hagen eller på balkongen. En del pelargoniaer, særlig dem med fylte blomster, kan derimot ikke fordra regnvær. Derfor bør de settes under tak.

<b>LIKER IKKE REGN: </b>Engelsk pelargonia har de største blomstene, men den liker ikke regn.
LIKER IKKE REGN: Engelsk pelargonia har de største blomstene, men den liker ikke regn. Foto: Gro Jørgensen

Pass også på at jord og potter har god drenering. Pelargonia råtner nemlig fort om den blir stående i vann.

Pass derfor på å plante den i en stor krukke med god drenering. Forsikre deg om at det er hull i bunnen av potten, slik at overflødig vann kan renne ut, og fyll i litt lecakuler eller grus i potten, før du har i jord.

Men det finnes også typer av pelargonia som ikke er så nøye på om det regner. Mange slyngpelagonier, duft- og englepelargonier tåler regn godt.

Les også: (+) Hvorfor er plenen vår så hard?

<b>TÅLER REGN: </b>Slyngpelargonia, også kalt hengepelargonia, blomstrer i hvitt, rødt eller rosa nyanser hele sommeren. Bladene er blankere, stivere og har mindre hår enn hagepelargonium.
TÅLER REGN: Slyngpelargonia, også kalt hengepelargonia, blomstrer i hvitt, rødt eller rosa nyanser hele sommeren. Bladene er blankere, stivere og har mindre hår enn hagepelargonium. Foto: Bjarni B. Jacobsen

Duft av appelsin eller sjokolade

Heller ikke duftpelargonia bryr seg nevneverdig om regn. Og i motsetning til vanlig perlargonia, er den ikke overbegeistret for masse sol. Den trives best på et sted med lett skygge.

<b>LUKTER GODT: </b>Ved å berøre eller gni bladene vil du kunne lukte alt fra sitrusfrukter til roser. Duften avhenger av sorten på pelargonien.
LUKTER GODT: Ved å berøre eller gni bladene vil du kunne lukte alt fra sitrusfrukter til roser. Duften avhenger av sorten på pelargonien. Foto: Gro Jørgensen

Duftpelargonia har gjerne litt mer beskjedne blomster, men til gjengjeld mange spennende dufter. Duften avhenger av sorten på pelargonien, men ved å berøre eller gni bladene vil du kunne lukte for eksempel sitrusfrukter, roser eller sjokolade.

<b>DUFT AV ROSER: </b>Denne duftpelargonien har blader som dufter av roser når du gnir dem mellom fingrene.
DUFT AV ROSER: Denne duftpelargonien har blader som dufter av roser når du gnir dem mellom fingrene. Foto: Gro Jørgensen

Bladene kan du også bruke som smakstilsetning i matlaging eller til å pynte sommerens kaker og desserter med.

Inn til overvintring

La plantene bli stående ute utover høsten for å forberede dem på vinterhvile, men ta dem inn før frosten kommer. Vann dem sparsomt.

Plantene kan settes kjølig, og ved 5–8 grader greier de seg med minimalt av lys og vann. Jo varmere plantene står, jo mer lys trenger de.

<b>PENE BLADER: </b>Denne utgaven trenger nesten ikke blomster med så fargerike blader.
PENE BLADER: Denne utgaven trenger nesten ikke blomster med så fargerike blader. Foto: Gro Jørgensen

Du kan få en pelargonia til å vokse og blomstre hele vinteren hvis den får ekstra lys 12–16 timer i døgnet og en temperatur mellom 8 og 20 grader. Du kan også hjelpe pelargoniaene dine litt ekstra med et vanlig lysstoffrør som plasseres 40 cm over plantene.

Men det er ellers gode sjanser for at plantene overlever hvis de settes i vinduskarmen i et kjølig soverom, gjesterom eller ned i en kald, frostfri kjeller. Hvis du ikke glemmer dem, men gir dem en skvett vann i ny og ne, kan du hente dem frem til ny dyst i slutten av februar.

Klipp da plantene godt tilbake og gi dem ny, frisk jord og sesongens første gjennomvanning, før de plasseres i det lyseste vinduet i huset.

Forskjellen på pelargonia og geranium

Mange kaller pelargonia for geranium, men det kan være litt forvirrende. Hageplanten storkenebb heter nemlig Geranium på latin. Pelargonia lyder det latinske navnet Pelargonium.

Men både pelargonia og storkenebb tilhører familien Geraniaceae, storkenebbfamilien, så helt på jordet er det ikke.


<b>IKKE PELARGONIA: </b>Den kan minne om pelargonia, men storkenebb, som heter Geranium på latin, er ikke det samme. Det er en stor familie med mange forskjellige sorter.
IKKE PELARGONIA: Den kan minne om pelargonia, men storkenebb, som heter Geranium på latin, er ikke det samme. Det er en stor familie med mange forskjellige sorter. Foto: OBP

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2024.

Les også