Hage og drivhus

Etter å ha ryddet seg gjennom villnis og kratt, har Per Øivind og Petter skapt en majestetisk og elegant hage

De hadde lite kunnskap om hage da de satte i gang, men da gutta først fikk smaken på livet i det grønne, ble de hekta. Drivhuset er de veldig fornøyd med, og kan brukes store deler av året.

FØR: Der drivhuset og fontenen er plassert i dag var det helt flatt og en gjørmevei.
FØR: Der drivhuset og fontenen er plassert i dag var det helt flatt og en gjørmevei. Foto: Privat
Først publisert

Midt i et vakkert landskap med kornåkere ligger det et ærverdig, gammelt hvitt hus med et stort uterom med høy WOW-faktor.

Stramme hekker og grusganger, et viktoriansk drivhus, fontener og iøynefallende bed gir et rojalt uttrykk og får tankene til å vandre mot gamle slottshager.

Det er noe spektakulært og pompøst med uttrykket, ikke så rart eierne synes det er helt konge å bo her.


Det er nesten umulig å tenke seg at dette uterommet for bare noen år siden var fullstendig forfallent og gjengrodd.

Hagen besto hovedsakelig av en uflidd plen, gjørme, villnis, avkuttede stammer av gamle trær, litt grus og restene av en forfallen tjenestebolig.

Da Per Øivind og Petter flyttet hit for seks år siden, byttet de ut det urbane livet i en treroms på Sankt Hanshaugen i Oslo med et landlig liv her på Hamar.

HAGE: Per Øivind og Petter så potensialet til den store hagen. De bestemte seg for å skape et idyllisk sted med flere ulike soner.
HAGE: Per Øivind og Petter så potensialet til den store hagen. De bestemte seg for å skape et idyllisk sted med flere ulike soner. Foto: Jane Ødegaard

Per Øivind Venstad og Petter Viberg, pluss katten Ludvig (4)
Hva: Stor og variert hage på ca. 2,5 mål med mange ulike soner over to nivåer, blant annet drivhus med lukket hagerom foran, fontener med vann og blomster, kjøkkenhage og mange ulike sittesoner i vekstsone H4-H5
Hvor: Hamar
Instagram: @villaflagstad

Se mer

Fokuset skiftet fra å nyte utelivet til et liv ute.

– Det har gitt livet en ny dimensjon og mer frihetsfølelse å ha et grønt uterom rett utenfor døra vår. Å skape ulike soner og klare å dyrke noe fra frø til plante har gitt oss masse mestringsfølelse.

– Vi har begge kontorjobber, så vi setter ekstra pris på å kunne koble av og bruke kropp og hode på en annen måte her ute, sier de.

Les også: Hvor lenge kan en edderkopp overleve i støvsugerposen?

Restaureringsprosjekt

Da de kjøpte stedet, ble det solgt som et restaureringsprosjekt både innendørs og ute.

– Heldigvis har vi gjennomført mange prosjekter sammen, noe som har kommet godt med når vi har vært slitne underveis. Vi anbefaler ikke å pusse opp eller restaurere en hage hvis man ikke kjenner hverandre godt, ler paret.

De kjøpte ikke stedet primært på grunn av hagen, det var først og fremst huset i jugendstil og potensialet de falt for.

Det første halvannet året ble brukt til å totalrenovere huset fra 1910 med egne hender. Så sto uterommet for tur.

VINTERHAGEN: De vakre utskjæringene rundt vinterhagen understreker husets jugendstil. I krukken vokser den elegante tallerkengeorginen 'Café au Lait' og en vierpære, også kalt Nordens oliventre.
VINTERHAGEN: De vakre utskjæringene rundt vinterhagen understreker husets jugendstil. I krukken vokser den elegante tallerkengeorginen 'Café au Lait' og en vierpære, også kalt Nordens oliventre. Foto: Jane Ødegaard
KJØKKENHAGE: – Det er stas å kunne plukke frukt, bær og grønnsaker i egen hage, sier paret. I kjøkkenhagen vokser blant annet rabarbra, jordskokk, grønnkål, blomkål og brokkoli og agurkurt. Til venstre står et hjertetre.
KJØKKENHAGE: – Det er stas å kunne plukke frukt, bær og grønnsaker i egen hage, sier paret. I kjøkkenhagen vokser blant annet rabarbra, jordskokk, grønnkål, blomkål og brokkoli og agurkurt. Til venstre står et hjertetre. Foto: Jane Ødegaard

De hadde lite kunnskap om hage da de satte i gang, men da gutta først fikk smaken på livet i det grønne, ble de hekta.

De har gjort det aller meste her ute selv, utenom å sette opp drivhuset.

– Vi startet med å fjerne buskas og ugress. To gamle blankmispel og noen syrinhekker er i grunnen det eneste vi har tatt vare på. Vi var så ivrige etter å få det fint her ute at vi startet med å rulle ut ny plen natt til 17. mai.

Neste steg var å sørge for å få mer høyde inn på den flate tomta ved å plante flere eple-, eik- og kastanjetrær.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Mye hjemmetid under koronaen gjorde at utviklingen av hagen fikk ekstra fart på seg.

Etter å ha planert ut den skrånende tomta ved å flytte på jordmasser og dele den inn i to etasjer, begynte de å anlegge bed i den nederste hagen.

<b>FØR:</b> Der drivhuset og fontenen er plassert i dag var det helt flatt og en gjørmevei.
FØR: Der drivhuset og fontenen er plassert i dag var det helt flatt og en gjørmevei. Foto: Jane Ødegaard
FONTENE: – Vi ønsket å bruke sirkler som et repeterende element. Den runde fontenen fungerer som en slags rundkjøring i senter av øvre hageavdeling, sier paret. Den var opprinnelig gullfarget, men har fått et par strøk med sort maling. I bedet rundt vokser astilber, hjertegress, iris, ballblom og brunstorkenebb.
FONTENE: – Vi ønsket å bruke sirkler som et repeterende element. Den runde fontenen fungerer som en slags rundkjøring i senter av øvre hageavdeling, sier paret. Den var opprinnelig gullfarget, men har fått et par strøk med sort maling. I bedet rundt vokser astilber, hjertegress, iris, ballblom og brunstorkenebb. Foto: Jane Ødegaard

Les også (+): Familien slet med å innrede under skråtaket. Heldigvis visste eksperten råd

Viktoriansk drivhus

Så kom det viktorianske drivhuset, den runde fontenen og organiske hagestier på plass.

Gutta var regelrett helt grønne da de skulle begynne å anlegge bed og velge vekster, men etter mange runder til de lokale hagesentrene snappet de opp mange eksperttips.

De fylte også på med ny hagekunnskap via Instagram og hagemagasiner.

DRIVHUS: Drivhuset på 19 kvadratmeter fra Willab garden er av typen «Gothic». Den nederste kanten av muren og dekorasjonen på taket gir det et viktoriansk uttrykk som passer godt sammen med den gamle jugendvillaen. Lyslenken sørger for magisk stemning her i skumringen. Til høyre vokser sjokoladekosmos.
DRIVHUS: Drivhuset på 19 kvadratmeter fra Willab garden er av typen «Gothic». Den nederste kanten av muren og dekorasjonen på taket gir det et viktoriansk uttrykk som passer godt sammen med den gamle jugendvillaen. Lyslenken sørger for magisk stemning her i skumringen. Til høyre vokser sjokoladekosmos. Foto: Jane Ødegaard

I tillegg samlet de inspirasjon på sine turer til Bygdø Kongsgård og Hovelsrud Gård, hagen til solkongen i Versailles i Frankrike og Drottningholm Slott i Sverige.

– Det første året visste vi ikke at det var forbruksbetaling på vann, så da ringte de fra kommunen og lurte på om vi hadde lekkasje, men vi vannet så mye fordi vi hadde så mange nyetablerte planter å ta oss av, ler paret.

– Vi er glad i parkaktige hager og forminsket skalaen, så uttrykket passet inn her. Siden vi har en så stor tomt, vil vi la eiendommen få skinne. Målet var å skape et herskapelig og bugnende uttrykk som kler stilen til det gamle huset. Vi har valgt en miks av tradisjonelle og moderne planter.

KLEMATIS: Ved den ene kortsiden av drivhuset har guttene laget et lukket og intimt hagerom. Klatrevillig klematis 'Summer Snow', villvin, humle, rosen 'Lykkefund' og en drueplante sørger for grønne og til tider blomstrende tak og vegger.
KLEMATIS: Ved den ene kortsiden av drivhuset har guttene laget et lukket og intimt hagerom. Klatrevillig klematis 'Summer Snow', villvin, humle, rosen 'Lykkefund' og en drueplante sørger for grønne og til tider blomstrende tak og vegger. Foto: Jane Ødegaard
DRIVHUS: Siden drivhuset hovedsakeligbrukes som utestue, har paret valgt støpt betong som gulv. – Det forlenger stilen vi har inne i huset. Vi elsker å mikse nytt og gammelt. 'Million Bells' vokser i ampler i taket. En humle klatrer oppover veggen. De rosainnslagene i bakkant er pelargonia 'Dronning Ingrid' og flittiglise.
DRIVHUS: Siden drivhuset hovedsakeligbrukes som utestue, har paret valgt støpt betong som gulv. – Det forlenger stilen vi har inne i huset. Vi elsker å mikse nytt og gammelt. 'Million Bells' vokser i ampler i taket. En humle klatrer oppover veggen. De rosainnslagene i bakkant er pelargonia 'Dronning Ingrid' og flittiglise. Foto: Jane Ødegaard

Per Øivind har staudeansvaret, mens Petter tar seg av de årlige sommerblomstene i potter og urner.

Utenom den rette grusgangen inn mot huset og stram grunnstruktur på plantekasser og pergolaer, er det organiske og løse former som gjelder.

De buede grusgangene, de sirkelformede bedene og den runde fontenen myker opp uttrykket til den store, rette plenen.

Hvit vierhortensia av typen 'Annabelle' er en av signaturplantene som gjentas flere steder, både i bed og kasser. Med sine pompøse runde blomsterhoder som dupper i vinden, understreker de det herskapelige uttrykket.

Elegante hvite, lyseblå og rosa riddersporer er et annet gjentagende innslag som binder bedene sammen og gir et nikk til gamle dager.

På grunn av den høye vekstsonen, har de valgt kattemynte framfor lavendel, hekker av alperips framfor buksbom, vierpære framfor oliventre og herdig hvit vierhortensia `Annabelle´ framfor den mer sarte rosa sorten.

SITTEPLASS UTE: Sitteplassen ved inngangen til huset er rammet inn av epletrær og syrinhekk. Den gamle fontenen som har blitt gjort om til et fossefall av blomster, sees i bakgrunnen. Her vokser blant Susanne med det sorte øyet i høyden.
SITTEPLASS UTE: Sitteplassen ved inngangen til huset er rammet inn av epletrær og syrinhekk. Den gamle fontenen som har blitt gjort om til et fossefall av blomster, sees i bakgrunnen. Her vokser blant Susanne med det sorte øyet i høyden.

-Ikke gap over alt samtidig. Fullfør en og en sone.
-Lag en overordnet plan og lag en grovskisse over hva du ser for deg.
-Velg planter etter hvor mye tid du vil bruke i hagen. Noen trenger mye vann, andre lite.
-Bestem deg for fargetonene du vil ha på blomstene. Hold deg til dem selv om det er salg.
-Velg rett plante til rett type jord og vekstsone.
-Vær tålmodig. La plantene få noen år til å vokse seg fine.
-Vil du ha det frodig raskest mulig, kan du plante tett og heller dele og flytte planter etter hvert som de blir store.
-Et ventebed er gull hvis du har plass. Her kan du sette planter du kjøper på salg om høsten før de plasserer videre til endelig sted og oppbevare delte stauder til de får en ny plassering.
-Stauder med ulike høyder skaper spennende bed.

Se mer

Les også: Husker du å gjøre dette før vinteren? Hvis ikke, kan du få uønskede overraskelser

Hagens 12 ulike soner

For å skape le mot vinden har de plantet en granhekk. Mange av bedene er rammet inn av lave hekker av alperips eller vierhortensia for å gi le og støtte til plantene innenfor.

Den nederste delen av hagen er ekstra lun takket være muren som deler den inn i to nivåer.

Drivhuset inviterer også til uteliv til tross for vindfulle dager. De planlegger også å bygge et lunt og nedsunket loungeområde utenfor drivhuset for å skape le og en privat sone til.

I tillegg har de passet på å plante de sarteste plantene på de minst vindutsatte stedene.

To store tønner samler regnvann som tilsettes hønsegjødsel for å sikre næringsrik vanning til sommerblomstene. Bedene får også pellets av hønsegjødsel om våren.

Gutta er opptatt av at dyr skal trives i hagen. Fontenen har tiltrukket seg en god del frosker, og paret setter ut fuglefrø hele året.

Fuglene bidrar blant annet til mindre luseangrep på plantene. Hagen får fast besøk av to stolte fasaner, og om vinteren kan inntil 20 av dem samle seg her til et herremåltid – frøene på solsikkene.

Paret elsker å dele hagelivets gleder. Under den første koronasommeren arrangerte de hagefestival for to hvor de nøt en ny drikke i hver av hagens 12 ulike soner – så stemningen var det lite å utsette på utover sommerkvelden.

– På fredager arrangerer vi gjerne «happy hour» i drivhuset. Da stikker vi bortom urtehagen for å hente mynte til mojitoen og bringebær til å pynte drinkene med.

PERGOLA: En smal pergola med villvin skaper en intim inngang til sonen, og en hekk med vierhortensia 'Annabelle' plantet i en lang kasse, fungerer som vegg ogskjermer for innsyn. Legg merke til hvordan det stramme, mørke treverket fremhever plantenes frodighet.
PERGOLA: En smal pergola med villvin skaper en intim inngang til sonen, og en hekk med vierhortensia 'Annabelle' plantet i en lang kasse, fungerer som vegg ogskjermer for innsyn. Legg merke til hvordan det stramme, mørke treverket fremhever plantenes frodighet. Foto: Jane Ødegaard
VEDOVN: Forestill deg lukten av rykende ferskerundstykker, som sprer seg i hagerommet.Kan det bli bedre? Tror ikke det! I sonentilknyttet drivhuset står en gammel,sjelfull vedovn som både er dekorativog som brukes til å lage mat i.Her både stekes og kokes det.
VEDOVN: Forestill deg lukten av rykende ferskerundstykker, som sprer seg i hagerommet.Kan det bli bedre? Tror ikke det! I sonentilknyttet drivhuset står en gammel,sjelfull vedovn som både er dekorativog som brukes til å lage mat i.Her både stekes og kokes det. Foto: Jane Ødegaard
SYRINHORTENISA: De vakre blomstene til en blodbeger fosser nedover veggen i bakhagen. Her møter den syrinhortensia 'Pinky Winky'.
SYRINHORTENISA: De vakre blomstene til en blodbeger fosser nedover veggen i bakhagen. Her møter den syrinhortensia 'Pinky Winky'. Foto: Jane Ødegaard

Her er de elegante staudene i denne seinsommerhagen:

-Vierhortensia, sorten `Annabelle´ og `Pinky Winky´
-Syrinhortensia, `Little Lime´
-Ridderspore, Delphinium
-Anisisop, Agastache foeniculum
-Kattemynte, Nepeta cataria
-Solhatt, Echinacea purpurea
-Høstfloks, Phlox paniculata
-Georgine, sortene`Café au Lait´
-Storstjerneskjerm, Astrantia
-Pelargonia, sorten `Dronning Ingrid´
-Astilbe

Se mer