Drivhusguide for nybegynnere

Drømmer du om et drivhus, men lurer på hva hvordan du skal finne det som passer aller best for deg? Da bør du lese videre! Her deler hageekspert Espen Skarphagen og tre ledende drivhusleverandører sine beste tips. Vi har samlet alt du trenger å tenke på.

<b>DRØMMEN? </b>Mange drømmer om et frodig drivhus i hagen. Dette er det viktigste å tenke på.
DRØMMEN? Mange drømmer om et frodig drivhus i hagen. Dette er det viktigste å tenke på. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Våren starter ekstra tidlig for dem som har drivhus. Fulle hyller av frøplanter og stiklinger som venter på å bli plantet ut i bed og krukker er en drøm for oss hagegale.

Drivhuset er et magisk sted å ta små pauser fra hverdagen for å følge med på alt som gror, noen ganger så raskt at du kan se forskjell fra time til time!

Vi har tatt en prat med hageekspert Espen Skarphagen for å få hans beste tips. Han er opptatt at at du må finne en modell som passer din livsstil.

Tenk gjennom dette aller først

Start med å tenke over behovene dine. Vil du ha et drivhus kun til dyrking eller også et hvor du kan sitte og nyte alt det grønne og kanskje også invitere til middag?

Klima og værforholdene i hagen din er også viktige for hva slags drivhus du bør velge. Design og funksjonalitet er også viktige punkter til ønskelisten din. Og husk at det er en stor fordel om drivhuset står i stil til huset og resten av uterommet.

Hageekspert Espen Skarphagen
Hageekspert Espen Skarphagen Foto: Helge Eek

Passer det best med en romantisk, klassisk eller røff stil? Tenk også over hva slags vanning du har behov for. Er du mye borte om sommeren kan selvvanning være smart.

Varmevifte kan også være en idé for å forlenge sesongen. Mange drivhusmodeller kan bestilles i ulike størrelser og noen kan også skreddersys etter mål.

Liten plass? Tenk smarte løsninger!

Mindre drivhus stiller større krav til smarte løsninger og fleksibelt interiør. Gjelder dette deg, anbefaler Espen at du velger en modell med så høye sidevegger som mulig. Da får du bedre utnyttet arealet helt ut til alle vegger. Sideveggen er super til nedfellbare hyller og kan gi verdifull plass til stiklinger og frøplanter.

Ved liten plass kan det også være smart å gå for permanente bed. I sitt drivhus på 8,5 kvm valgte Espen å lage et permanent nedsenket bed med 60 cm bredde og full lengde langs hele sideveggen som vender mot nord.

Dette gir han et stort jordvolum hvor planterøttene har fri tilgang til jordmassene under gulvet. Dette har gitt veldig gode og stabile forhold for rotsystemene, noe som igjen resulterer i planter som stortrives. I et bed med god dybde er det også lett å sette opp støttepinner som står dypt nok.

– Jeg har aldri hatt så fine pelargonier som etter at jeg fikk drivhus, sier Espen. I drivhuset dyrker han mye forskjellig. Den grålige luftplanten på hyllen er en Tillandsia. I kassen nederst i høyre hjørne ser du en annen unik skatt, Sauromatum venosum.
– Jeg har aldri hatt så fine pelargonier som etter at jeg fikk drivhus, sier Espen. I drivhuset dyrker han mye forskjellig. Den grålige luftplanten på hyllen er en Tillandsia. I kassen nederst i høyre hjørne ser du en annen unik skatt, Sauromatum venosum. Foto: Helge Eek

Store plantekar eller løse potter er ofte 40–50 cm høye, og da har du brukt opp nesten en halvmeter av høyden innendørs allerede før veksten begynner.

På en vegg som er 150–180 cm høy vil det fort bli en stor del av høyden som går bort. Bed som er senket vil derfor være gull verdt for maksimal utnyttelse av plassen.

Mange butikker selger møbler for små balkonger og terrasser. Disse fungerer utmerket i små drivhus, siden de er designet for små arealer og samtidig tåler fukt og sollys godt.

Les også: Hytteeieren var lei av det gule panelet. Nå er ikke rommet til å kjenne igjen

Plassering

Før du velger størrelse og plassering på drivhuset, må du sjekke lovverket i kommunen din. Hva står det i forhold til tomtegrense, størrelser på bygg som krever søknad og nabovarsel? Det kan også være en idé å ta en prat med naboen og fortelle om planene.

Espens favoritt – tilbehør i drivhuset

  • Automatiske lukeåpnere slik at du ikke trenger å tenke på luftingen.
  • Nedfellbare hyller som festes på veggen er gull når småplanter skal dyrkes opp på våren. Disse kan felles ned når du får planter som trenger høyden og du vil utnytte plassen helt ut til veggene. De kan også brukes for å feste støttetråder til høye planter.
  • Innlagt vann. Hvis det er mulig å legge fleksible PEM rør og sette opp en vannkran vil det forenkle vannejobben og vasking av drivhuset. Med innlagt vann er det enkelt med en liten vanningscomputer og dryppvanningssystem til krukker og bed. Med vanning og lufting løst kan man fint reise på ferie et par uker uten å bekymre seg for plantene.
  • Varmeovn med temperaturmåler slik at du kan stille inn på en minimumstemperatur på høst og vår. Med den kan du også holde varmen i drivhuset hele vinteren om du ønsker, men det kan bli dyrt.

Plasser drivhuset slik at det er enkelt å komme til fra huset og uteplassen. Uansett om du planlegger å bruke det til dyrking eller kun hygge, vil det uansett bli en del trafikk til og fra. Det skal være enkelt å titte innom.

Brukes det til dyrking og driving av planter før utplanting, vil det også bli en del tunge løft så det kan være lurt å ha tilgang med sekketralle. Det er stor sannsynlighet for at du vil starte dagen i drivhuset med en kaffekopp og avslutte med en titt om kvelden.

Plasser det om mulig med lengderetningen mot sør slik at det fanger mest mulig sol. Det er uvurderlig om våren når alt skal tines opp og starte for sesongen. Det er en fordel om det er noen trær eller noe annet i nærheten som gir litt skygge midt på dagen, slik at det ikke blir altfor varmt på høysommeren og plantene får en liten pustepause.

Royale er den mest populære modellen til HobbyDrivhus. Huset har svært kraftig konstruksjon i aluminium, god sidehøyde og fleksible løsninger med mulighet for dører på flere sider. 5 års værgaranti opp til orkan. Kommer i sort og mørk grønn. Kraftige aluminiumslister brukes for å holde platene fast fremfor lister i plast eller gummi som en del andre leverandører bruker. Det finnes fra 9,8 – 16,8 kvm. Pris fra 61 312 kr.
Royale er den mest populære modellen til HobbyDrivhus. Huset har svært kraftig konstruksjon i aluminium, god sidehøyde og fleksible løsninger med mulighet for dører på flere sider. 5 års værgaranti opp til orkan. Kommer i sort og mørk grønn. Kraftige aluminiumslister brukes for å holde platene fast fremfor lister i plast eller gummi som en del andre leverandører bruker. Det finnes fra 9,8 – 16,8 kvm. Pris fra 61 312 kr. Foto: Kristin Brekke

Godt grunnarbeid er alfa og omega

Uansett hva slags drivhus du velger, er grunnarbeidet og fundamentet viktig. Dette danner grunnlaget for resten av konstruksjonen. Som fundament kan du for eksempel bruke løsninger som jordspyd, ringmur, støpt såle eller komprimert masse som ikke flytter seg i løpet av vinteren.

Vær nøyaktig fra starten, så går alt så mye enklere når resten skal settes opp. En forskyvning på en centimeter i sokkelen vil kunne resultere i at de siste delene ikke passer. Grunnen må være veldrenert slik at det ikke samler seg vann i og under gulvet. Dårlig drenering vil kunne gi et veldig fuktig inneklima, som kan by på utfordringer.

Glede versus nytte

Det beste er å kunne kombinere drivhuset til både glede og nytte, men det kommer ofte an på størrelsen. Hvis det er mulig å få plass til en sittegruppe, er det jo veldig hyggelig å kunne sitte i drivhuset utover kveldene. Med et drivhus eller hagestue vil du kunne forlenge sesongen betydelig her i Norge.

Ønsker du å kombinere dyrking og kos, er det smart å gå for et gulv i belegningsstein, betong eller flis, og satse på å plante mye i krukker. Velg gjerne en vaskbar gulv-variant da det kan blir en del søling inne i drivhuset. Husk å legge inn litt fall og et sluk for enklere rengjøring hvis du legger fast gulv.

Green room classic er det mestselgende drivhuset til Willab garden. Drivhuset har 5 års stormgaranti og passer på de mest utsatte <br>værstedene i Norden. Huset har kraftig profiltykkelse og innfesting, og doble innfestinger i vegg- og takprofiler. Det har dobbel skyvedør med lås og sokkelprofil. Kommer med automatiske vindusåpnere som tåler å stå ute hele året. Høy sidehøyde gir maksimal utnyttelse av plassen. Det finnes fra 10,2-24,4 kvm. Pris fra 49 245 kr.
Green room classic er det mestselgende drivhuset til Willab garden. Drivhuset har 5 års stormgaranti og passer på de mest utsatte
værstedene i Norden. Huset har kraftig profiltykkelse og innfesting, og doble innfestinger i vegg- og takprofiler. Det har dobbel skyvedør med lås og sokkelprofil. Kommer med automatiske vindusåpnere som tåler å stå ute hele året. Høy sidehøyde gir maksimal utnyttelse av plassen. Det finnes fra 10,2-24,4 kvm. Pris fra 49 245 kr.
Foto: Mette Ottosson

Tips!

Enten du går for et stort eller lite drivhus, anbefaler Espen at du velger en solid konstruksjon som tåler norsk vinter. Han kjenner flere som har opplevd at drivhuset deres har knelt under tyngden av all snøen midt på vinteren.

Underlag

Det er mange fine underlag å velge mellom. Her er det bare fantasien som setter grenser. Flis finnes i et enormt utvalg og er et alternativ. Belegningsstein eller gamle murstein lagt i fiskebensmønster gir et mer rustikk uttrykk.

Med et fast gulv i hele drivhuset vil all dyrkingen måtte foregå i krukker, men med enkelte bed nedfelt i gulvet kan du også la noen av plantene få fri tilgang til jorden under.

Fordelen med et større jordvolum er mindre vanning og mer stabile forhold for plantenes røtter, som igjen gir bedre vekst. Fordelen med krukkene derimot, er at de kan flyttes rundt etter behov. Med en kombinasjon av permanente bed, krukker og fast gulv i støpt betong eller flis får du maksimal fleksibilitet.

Les også: Tomten var umulig: Slik fikk Hanne drømmehagen i den bratte skråningen

Plantehus er den mest populære drivhusmodellen til Solfang. Huset er laget i sedertre, er vedlikeholdsfritt og har et stort luftvolum. Det er 2 meter høyt før taket begynner å skråne, noe som gir maksimalt bruk av hele huset. Huset har dobbeldør i langveggen og automatisk lufting i mønet for å sikre et godt innemiljø. Leveres i tre forskjellige bredder. Det minste huset er ca. 3 meter langt. Det kan bygges på så langt du ønsker med moduler på 57,4 cm. Pris fra 91 500 kr.
Plantehus er den mest populære drivhusmodellen til Solfang. Huset er laget i sedertre, er vedlikeholdsfritt og har et stort luftvolum. Det er 2 meter høyt før taket begynner å skråne, noe som gir maksimalt bruk av hele huset. Huset har dobbeldør i langveggen og automatisk lufting i mønet for å sikre et godt innemiljø. Leveres i tre forskjellige bredder. Det minste huset er ca. 3 meter langt. Det kan bygges på så langt du ønsker med moduler på 57,4 cm. Pris fra 91 500 kr. Foto: Kristin Brekke

Planter

Espen er veldig glad i nyttevekster og liker også å dyrke en del som kan høstes i drivhuset. Samtidig elsker han eksotiske, morsomme og annerledes planter. Før de store plantene tar helt over, bruker han drivhuset som en kuvøse for alle småplanter, frøplanter og fuchsia og pelargonia som har overvintret. I drivhuset får disse plantene et utrolig forsprang som sørger for en fantastisk blomstring fra tidlig på sommeren. Og best av alt – du slipper å måtte kjøpe nye!

I drivhuset er det gjerne perfekte forhold for varmekjære planter som ikke tar helt over. Eksempler på dette er tomat, chili, paprika, auberginer, agurk, melon og Barbadoslykt (Physalis). Krydder-planter som basilikum trives og får også ekstra god smak her inne. I tillegg er det ypperlig å kunne dyrke fram litt eksotiske planter som Gloriosa, Tillandsia, ulike sukkulenter og orkideer i drivhuset.

Tradisjonelle norske grønnsaker som gulrøtter, kålplanter og purre blir som regel best på friland. De trenger litt lavere temperatur og svingningene mellom natt og dag for å utvikle seg godt. Disse kan gjerne få en start i drivhuset og plantes videre ut på våren En varmekjær plante som squash ville man tro kunne passe godt, men de vil som regel ha en voldsom vekst og utvikle enorm bladmasse som tar over hele drivhuset!

Klimaet i et drivhus kan gi eksplosiv vekst og det kan raskt bli overgrodd. Med næringsrik jord, nok gjødsel og vann skjer det før man vet ordet av det. Agurk- og tomatplanter kan raskt bli en god del høyere enn antatt og overraskende raskt kan de begynne å krype ut av taklukene. Da gjelder det å stusse og toppe for å holde dem i sjakk. På den måten kan de bruke mer krefter til avling og mindre til vekst. Plasser gjerne plantene slik at det er luft mellom dem og drivhusveggene for å skape mindre grunnlag for sopp og en del utøy.

Bevisst plassering av større planter vil gi mer lys inn i drivhuset.

Les også: Her er ti planter som gir skikkelig godlukt i hagen

Tips!

  • I drivhus som ikke er vinterisolert kan man overvintre vekster ved å lage et lite telt av bølgeplast og ha ispopor på gulvet sammen med en liten ovn.
  • Et smart tips er å sette på en varmevifte om vinteren slik at snøen faller av drivhuset ditt. Vi gjør oppmerksom på at dette ikke egner seg for alle konstruksjoner.

Kilder: Jeanette Grønli hos Solfang.no, Terje Rødland hos Hobbydrivhus.no og Frank Akselsen hos Willabgarden.no.

Vi har spurt 3 av Norges ledende drivhus-forhandlere om hva man bør ta hensyn til ved innkjøp av drivhus. Her er deres tips:

Jeanette Grønli hos Solfang.no, Terje Rødland hos Hobbydrivhus.no og Frank Akselsen hos Willabgarden.no gir deg ekspertrådene fra drivhusbransjen.

Ikke kjøp for liten størrelse. Erfaringsmessig er det dette de fleste angrer på i ettertid. Gå opp i størrelse og spar heller på utstyr og tilbehør, dette kan du kjøpe etter hvert.

Husk at et drivhus kan ha mange nyttefunksjoner. Hva med å bruke det som atelier eller hjemmekontor i disse coronatider?

Kjøp et drivhus som tåler vind, tøft vær og snø slik at det blir en engangs-investering. Jo tøffere klima du bor i, desto sterkere konstruksjon bør du gå for.

Velg en modell med maksimalt lysinnslipp for dyrking og en raus høyde på tak og sidevegger for klatrevillige vekster som for eksempel tomater og agurker.

Tenk over hva slags og hvor mange dører du vil ha. Det finnes enkle, doble og ekstra brede. Vær obs på at det kan være vanskelig å få trillebår og møbler inn gjennom de smaleste dørene. En del hagestuer har også foldedører som kan åpnes helt opp. Satser du heller på en hagestue, anbefales aluminiumsreisverk hvis du skal dyrke mye i det.

Pass på at drivhuset har en lufteløsning i taket eller veggen. Automatiske lukeåpnere som åpner og lukker seg etter temperaturen uten at du trenger å være til stede er en stor fordel.

Tenk deg om før du velger glass i tak og vegger. Dette kan gi et for intenst lys både for planter og mennesker. Vurder isteden kanalplater (også kalt kanalplast). De vil bremse noen av de sterkeste strålene, gi en bedre temperatur og er uknuselige. En mulighet er å kombinerer kanalplater i taket med vegger av glass. Velger du glass i taket, bør du henge opp solgardiner for å skape litt skygge.

Sjekk om det er lett å skifte plater dersom du er uheldig og knuser et glass.

Les også: Jo, klart du kan plante trær i potter

Materialer

Drivhus lages i ulike materialer som blant annet tre og aluminium. Fordelen til drivhus i for eksempel sedertre gjør at de i snitt har to grader mer varme om vinteren og ikke blir like varme om sommeren som dem med reisverk i metall. Lukten av treet er også beroligende og lyden er lun og behagelig. Ulempen er at tre ofte tåler fukt dårligere enn aluminium på sikt.

Aluminium gir en kraftigere konstruksjon som tåler snølast og vind godt. Drivhus i aluminium kan vare i inntil 30 år fordi de er rustfrie, særlig de som er laget i blank aluminium. I tillegg er de også nokså vedlikeholdsfrie.

Vurder også om du vil ha et vinterisolert drivhus eller ikke. Satser du på en vinterisolert versjon, kan du bruke det hele året. Tenk så hyggelig å kunne invitere til et lite juleselskap der ute i hagen omgitt av kranser, pynt og lysslynger!

Hyller

Det er ofte en lagdelt temperaturforskjell i drivhus hvor det kan være godt og varmt øverst og markant kaldere nede på gulvet. Fordelen med å bruke hyller er at du får plantene opp i høyden og varmen tidlig på våren og sent på høsten.

De fleste drivhusleverandørene tilbyr ulike typer hyller skreddersydd til drivhusene sine. Du kan velge mellom løsninger som kan bygges eller henges. Det finnes også fleksible hyller som kan brukes til alt fra arbeidsbenk, undervanningsbrett, såkasse og pottebrett.

Les også: Skygge-hage er i vinden som aldri før: Her er ti nydelige vekster som passer inn

Jevn temperatur i drivhuset

Varmetilføring i drivhuset forhindrer lav temperatur om natten og forlenger dermed hagesesongen både på vår og høst. For å varme opp drivhus anbefales gjerne en termostatstyrt vifteovn eller rustfri varmevifte tilpasset det fuktige miljøet.

Vurder en ovn med ekstern termostatledning som kan måle og holde riktig temperatur akkurat der hvor du har plantene dine, uavhengig av hva temperaturen er nede på gulvet hvor viften står. Siden vi i Norge har stor forskjell på temperaturen dag og natt, kan det også være en idé å gå for et drivhus med innvendig kondensrenner i tillegg til utvendige takrenner. De innvendige kondensrennene drenerer kondens ut av drivhuset slik at det reduserer drypping inne.

Selvvanning

Flere drivhusleverandører tilbyr ulike vanningssystemer både fra vannkran på husvegg og vanntønne. Her kan du stiller du inn på når på døgnet du ønsker vanning. Det finnes også solcelledrevne systemer og varianter som du kan skru av og på med en app på mobilen.

En annen mulighet er enkle små pumper som går på solcelle eller batteri som kan stå i ei tønne med vann og kobles på et dryppsystem med dyser i potter og bed. Blir dette for fancy kan du heller satse på et enkelt system med vannposer som henges i taket og som vanner med eget fall. Posene må jevnlig fylles på manuelt, rundt annenhver dag avhengig av vær.

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2021, og sist oppdatert 06/05 2021.

Les også