forandret naturtomt:

Den bratte naturtomten er ikke til å kjenne igjen

Hageieren stod der med nybygd hus, en bratt tomt og ønske om en lettstelt hage med skjerming mot naboen. Se hva hagedesigneren gjorde.

<b>FØR:</b> Tomten besto av ujevne og smale platåer i form av noen gamle murplatåer uten fungerende oppholdsrom.
FØR: Tomten besto av ujevne og smale platåer i form av noen gamle murplatåer uten fungerende oppholdsrom. Foto: Karen Sjølli
Først publisert Sist oppdatert

Denne spalten er skrevet av hagedesigner og landskapsarkitekt Karen Sjølli.

En kald februardag satt jeg på biblioteket da en hageeier kontaktet meg. Hun hadde et nyoppført, arkitekttegnet hus og nå sto hagen igjen; en bratt og skrinn tomt, foreløpig uten oppholdsrom.

Hageeier ønsket seg lettstelte hage med skjerming fra nabo, og plass for å lese, slappe av og spise – og nyte utsikten over Bunnefjorden.

Snøen lå fortsatt da jeg kom på befaring. Huset tok opp høyden i det knausete terrenget over fire etasjer. Tomta var en naturtomt med store flotte furutrær i utkanten, med noen rester av gamle vakre steinmurer og nydelig utsikt over Bunnefjorden, og foreløpig ingen oppholdsrom.

<b>EKSPERT: </b>Karen Sjølli er landskapsarkitekt og hagedesigner som driver firmaet "Pusterom landskap". Hun holder også kurs innen hagedesign.
EKSPERT: Karen Sjølli er landskapsarkitekt og hagedesigner som driver firmaet "Pusterom landskap". Hun holder også kurs innen hagedesign. Foto: Privat

Jeg ville lage en hage som oversatte husets nordiske moderne indre og ytre i møte med naturtomt. Dette skulle bli et sted der man kan puste ut – og nyte horisonten.

Dette var hagedesignerens utfordring

1. Tomta er bratt og uferdig uten oppholdsrom, med kun en lang og smal tarm på øvre platå som egner seg for opphold.

2. Det er en del innsyn fra nabo på oversiden, og det var ønske om litt skjerming rundt oppholdsplassene.

3. Hagen skal være et sted å bli eldre i; lite vedlikeholdskrevende og hagerommene lett tilgjengelige.

4. Det er en del vind.

5. Det må bli sikret mot skråning.

Pergola i solnedgang

På tomta gikk det en lang og smal, nokså flat tarm på øvre platå, delvis støttet opp av en gammel steinmur. I stedet for å gjøre flere større terrengjusteringer, tegnet jeg inn flere rom her, som en reise gjennom hagen, med en pergola som hovedattraksjon.

Jeg tegnet inn en pergola i en av murens halvsirkel-platåer, med spilevegger mot nabo og åpning mot Bunnefjorden. Pergolaens plassering var lett tilgjengelig fra kjøkkenet. De nydelige syrinene som sto nedenfor muren, ville skape en blomstrende ramme rundt pergolaen sett fra kjøkkenvinduet.

Med lyslenker og enkle hagemøbler har kunden fått sin egen nydelige lille verden, der hun kan se på solnedgangen over Bunnefjorden.

Les også: (+) Tips til å skape den perfekte hagen og uteplassen

<b>SKISSE:</b> Pergolaen med spiseplass, blomstrende syriner og myke former og overganger rundt grus og heller.
SKISSE: Pergolaen med spiseplass, blomstrende syriner og myke former og overganger rundt grus og heller. Foto: Karen Sjølli

Tråkkheller og krypende bunndekker

Lange, rektangulære heller av norsk granitt henter igjen spileuttrykket i fasadekledningen. Hellene ble lagt horisontalt i lys grus for å dempe lengderetningen og den smale formen på hagen.

Tråkkhellene blir brutt opp av øyer av beplantning, med krypende bunndekker og sedum som etter hvert vil snirkle seg gjennom grusen. Dette gir lite skjøtselsbehov, og vi legger opp til at grusen ikke skal være plettfri uten ugress.

Grus og vegetasjon graderer seg sammen og gir et mer naturlig preg, slik at hagen blir et møte mellom naturtomt og nordisk design.

Dette ble gjort:

1. En pergola ble hovedattraksjonen i hagen; et rom for besøk og gjester, lesing og avslapning.

2. Pergolaen skulle også være et blikkfang fra kjøkkenvinduet, omkranset av eksisterende syriner.

3. Avlange og rektangulære granittheller ble lagt i lys grus som henter opp materialpalett og form fra husets indre og ytre.

4. Enkel, skogbunnaktig beplantning og lettstelte blålilla stauder og sedum er plantet som øyer i grusen.

5. Designet ble strammere nærmere huset og løsere utover hagen mot naturtomten.

.

<b>RESULTATET:</b> En pergola som skjermer mot omgivelsene, omkranset av herlige syriner.
RESULTATET: En pergola som skjermer mot omgivelsene, omkranset av herlige syriner. Foto: Karen Sjølli
<b>EN EGEN LITEN VERDEN:</b> Her kan man sitte skjermet og skue utover fjorden når solen har gått ned.
EN EGEN LITEN VERDEN: Her kan man sitte skjermet og skue utover fjorden når solen har gått ned. Foto: Marianne Heian