hageliv og uterom

Danielas drømmehage har hele 7 ulike soner

At Daniela er et menneske med både visjon og gjennomføringsevne, vitner hagen hennes om. Motivasjonsfaktoren var sønnen hennes, og resultatet har blitt et fascinerende uterom med flere lune soner.

HAGE: Daniela har fått fjellskråningen frem i lyset. Terrassegulvet er en kombinasjon av betong og tredekke. Utekjøkkenet består av et Ocean bord fra Mater og en grill fra Morsø.
HAGE: Daniela har fått fjellskråningen frem i lyset. Terrassegulvet er en kombinasjon av betong og tredekke. Utekjøkkenet består av et Ocean bord fra Mater og en grill fra Morsø. Foto: Annette Nordstrøm
Først publisert Sist oppdatert

Utgangspunktet var et hvitmalt hus i 80-tallsstil med mye plen og trær rundt. Og en hage på rundt ett mål, som «alle syntes var fin», men som Daniela Milosevska Hamborg selv ikke følte fungerte for henne og sønnen Adrian.

Drømmen var å gjøre den grusbelagte gårdsplassen mindre dominerende, samt gjøre noe mer ut av plenområdet.

Dessuten var det viktig å kunne følge solen, eller skyggen, rundt om på eiendommen.

– Jeg elsker solen, mens Adrian trives best i mer skyggefulle områder, forklarer hun.

Hagen byr heldigvis på begge muligheter, forteller interiør- og hagedesigner Heidi Haver i Haver Interiør, som har hjulpet Daniela med å sette visjonen ut i livet.

UTEROM: Daniela og sønnen Adrian har fått et uterom der de begge stortrives.
UTEROM: Daniela og sønnen Adrian har fått et uterom der de begge stortrives. Foto: Annette Nordstrøm

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Fleksibilitet og nytteverdi

– Nå er i alt syv soner plassert rundt om på eiendommen her i Drøbak. Verandaen med spise­område og loungesone, soldekket på husets bakside, grønnsakshagen langs en levegg som deler av plenen fra gårdsplassen, terrasse en trapp opp med stor uteplass, som rommer enda en spiseplass og loungesone, og gårdsplassen der det er frodige blomsterkasser og integrert sitteplass langs leveggens andre side, ramser Daniela opp.

HAGEDRØM: Designer Heidi Haver hjalp Daniela med å oppfylle drømmen om en hage som dekket alle hennes – og sønnens – behov.
HAGEDRØM: Designer Heidi Haver hjalp Daniela med å oppfylle drømmen om en hage som dekket alle hennes – og sønnens – behov.

Hun fremhever dessuten fleksibiliteten og nytteverdien av en slik løsning, der uterommet deles opp på denne måten.

– Sonene passer til ulike behov og værforhold. Du kan bevege deg fra en sone til en annen, i stedet for å måtte flytte rundt på alle utemøblene, forklarer designeren. Daniela kan underskrive på at dette fungerer i praksis.

UTEROM: Det er enkelt å forflytte seg mellom de ulike sonene om man vil følge solen gjennom dagen.
UTEROM: Det er enkelt å forflytte seg mellom de ulike sonene om man vil følge solen gjennom dagen. Foto: Annette Nordstrøm

– Det er så mange rom å benytte. Sol­dekket er lunt fra tidlig på året, så der har jeg allerede kost meg med en kaffekopp.

Ellers har Daniela en forkjærlighet for det flotte terrasseområdet som strekker seg ut mot fjellskrenten, som hun egenhendig har skrapt frem fra under jorden.

Her er det bygget en lav steinmur som følger fjellets form, noe som også hentes igjen i terrassedekket som er delvis i betong, delvis i tre.

– Jeg sitter faktisk ofte og bare nyter synet av det flotte håndverket som er lagt ned i møtet mellom disse to materialene. Hvis noe skal gjøres, synes jeg det skal gjøres ordentlig!

Les også (+): Jeg lot meg blende av rikdommen hans

Uteplass minner om Toscana

MUR LANGS TERRASSEN: Den vakre muren, som går langs terrassen bort mot verandaen, er en håndstablet mur i naturstein, tilpasset terrenget og fjellet for å skape et stort og fyldig blomsterbed i skråningen og fjell. Møtet mellom tredekke og betonggulv er et eksempel på det detaljerte arbeidet som er gjort rundt om i hagen.
MUR LANGS TERRASSEN: Den vakre muren, som går langs terrassen bort mot verandaen, er en håndstablet mur i naturstein, tilpasset terrenget og fjellet for å skape et stort og fyldig blomsterbed i skråningen og fjell. Møtet mellom tredekke og betonggulv er et eksempel på det detaljerte arbeidet som er gjort rundt om i hagen. Foto: Annette Nordstrøm

For hagedesigner Heidi Haver minner omgivelsene henne om Toscana, med store åkerlapper og myke koller.

Disse synes langt bedre fra eiendommen nå, etter at man har ryddet forsiktig rundt på tomten og fjernet døde og rufsete trær som skapte mørke og skygger.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– Fine bjørker og høyreiste furuer med vakre kroner har fått stå igjen, og to av furuene er lyssatt med spotter, forklarer hun.

Også ellers i hagen er belysningen med på å fremheve beplanting og soner, i tillegg til at lys rent praktisk forlenger tiden man kan oppholde seg utendørs.

BETONGTRAPP: Betongtrappen fra grusplanet og opp til terrassen er erstattet med 16 granittrinn, som ligger fint i terrenget. Muren er malt i samme farge som huset, NCS 8500-N. Belysningen er fra SLV.
BETONGTRAPP: Betongtrappen fra grusplanet og opp til terrassen er erstattet med 16 granittrinn, som ligger fint i terrenget. Muren er malt i samme farge som huset, NCS 8500-N. Belysningen er fra SLV. Foto: Annette Nordstrøm
LOUNGEOMRÅDE: Loungeområdet på terrassen har utsikt over oppkjørselen og videre ut over landskapet rundt. Parasollen og møblene er fra Skagerak, putene er blant annet fra Missoni og Designers Guild.
LOUNGEOMRÅDE: Loungeområdet på terrassen har utsikt over oppkjørselen og videre ut over landskapet rundt. Parasollen og møblene er fra Skagerak, putene er blant annet fra Missoni og Designers Guild. Foto: Annette Nordstrøm

– Vi ønsket at lyset skulle falle der man trenger det, langs stier og husvegger, og har brukt spotter fremfor tradisjonelle vegglamper. Lyset skal ønske velkommen hjem og lyse opp mørke soner også på vinterstid, sier hagedesigneren, som har ut­arbeidet lysplanen i samarbeid med lampe­produ­senten SLV.

Også huset har fått en oppfriskning utvendig, som passer mer til Danielas stil og til omgivelsene.

– Vi har erstattet det lyse og litt kjedelige med en mørk, sofistikert look som passer godt til naturen rundt, og som gir boligen et mer moderne preg som igjen står i stil med hageløsningen, sier Haver.

GÅRDSPLASS: Der gårdsplass møter gressplen er det satt opp en levegg, som strekker seg helt fra huset og ned til tomtegrensen. På begge sider er det bygget plante­kasser, og her er de er fylt med velduftende lavendel. Den store krukken er fra Kos Design.
GÅRDSPLASS: Der gårdsplass møter gressplen er det satt opp en levegg, som strekker seg helt fra huset og ned til tomtegrensen. På begge sider er det bygget plante­kasser, og her er de er fylt med velduftende lavendel. Den store krukken er fra Kos Design. Foto: Annette Nordstrøm
VERANDA: Den opprinnelige verandaen er blitt erstattet med en ny. En sti med store skiferheller går fra soldekket og bortover langs leveggen. Utemøbler i vulkansk basalt fra The Black Series er fra Hage og Uterom.
VERANDA: Den opprinnelige verandaen er blitt erstattet med en ny. En sti med store skiferheller går fra soldekket og bortover langs leveggen. Utemøbler i vulkansk basalt fra The Black Series er fra Hage og Uterom. Foto: Annette Nordstrøm

Hage og uterom

  • Skap soner og inndelinger. Å sette møblene sammen i grupper inviterer til gode samtaler.
  • Sørg for plass til å bevege seg uhindret, samt for lek og dans.
  • Gjør utekjøkkenet til en sosial arena – la gjestene sitte i trappen, eller i loungen, mens vertinnen kokkelerer ved grillen.
  • Ta hele hagen i bruk ved større selskaper, med lysslynger og ekstra sitteputer på murer og i trapper.
  • En solid parasoll gir deilig skygge til gode måltider.
  • Store lykter og krukker gir et ryddig uttrykk. Sørg for at de tåler å stå ute.

Kilde: Heidi Haver, haverinterior.no

Se mer

Uteområdet krever lite vedlikehold, og etter en god vårdugnad med rensing, spyling og planting av ettårige vekster, er hagen et sted der du kan nyte livet mens du vanner plantene litt innimellom.

Under pandemien var det helst vært Daniela og Adrian som har kost seg i hagen, men det er det blitt en forandring på nå.

– Jeg er et sosialt menneske og vil gjerne fylle hagen med venner og familie, sier Daniela fornøyd.

– Det har vært et stort løft, også økonomisk, men det har vært verdt det. Særlig fordi Adrian stortrives her og ga meg den beste tilbakemeldingen da vi var ferdige:

– Mamma, vi trenger ikke dra til utlandet – vi er i utlandet!