Hagestue

Da Birthe og Kåre skulle oppgradere hagen, fikk de en idé: «Hva med å lage en helårs hagestue?»

Familien Kildal behøver ikke dra langt for følelsen av å være på sydhavsferie. De har sin egen palme-susende resort rett utenfor stuedøren som kan brukes hele året.

<b>HAGESTUE:</b> En vinterisolert hagestue er en del av uterommet til familien på fire i Bergen. De har bygget hagestuen selv, i Leca som resten av hagedesignet. Huset har store foldedører i front, gulv-til-tak vinduer og et skråtak av glass.
HAGESTUE: En vinterisolert hagestue er en del av uterommet til familien på fire i Bergen. De har bygget hagestuen selv, i Leca som resten av hagedesignet. Huset har store foldedører i front, gulv-til-tak vinduer og et skråtak av glass. Foto: Filippa Tredal
Først publisert Sist oppdatert

De har lagt ned tusenvis av timer i uterommet, og tør ikke tenke på hvor mye penger.

Men nå har Birthe og Kåre Kildal en hage, som de kan bruke hele året, og attpåtil feriere i.

– Vi har prøvd å skape et moderne og sydlandsk paradis som vi ikke vil reise fra. Da vår datter ble syk, ble det vanskelig å planlegge reiser og ferier, og dermed ville vi skape noe som ga oss et pusterom i egen by. En liten resort utenfor døren som ga oss følelsen av ferie, sier Birthe.

Flere soner i hagen

Familien på seks, inkludert de to chihuahuaene, bor på Fana i Bergen, omringet av skogkledde fjell og likevel med kort vei inn til byen.

<b>EN OASE:</b> Interiørdesigner Birthe Kildal og ektemannen Kåre bor ti minutter fra Bergen sentrum, sammen med to voksne barn og to hunder. Da de kjøpte stedet for ti år siden, var det kun et lite trehus fra 1952 på den fem mål store tomten. Huset har blitt totalrenovert til et funkishus av betong, og i fjor sommer sto hagestuen ferdig.
EN OASE: Interiørdesigner Birthe Kildal og ektemannen Kåre bor ti minutter fra Bergen sentrum, sammen med to voksne barn og to hunder. Da de kjøpte stedet for ti år siden, var det kun et lite trehus fra 1952 på den fem mål store tomten. Huset har blitt totalrenovert til et funkishus av betong, og i fjor sommer sto hagestuen ferdig. Foto: Filippa Tredal

Hagen har de inndelt i soner, som er nøye planlagt ut fra både lysforholdene og alt de ønsker å gjøre ute.

Grille og spise på en skjermet uteplass, sole seg, samle venner, slappe av med en bok i skyggen, og ikke minst, å kunne være ute selv om det regner.

– Hagestuen sto ferdig i fjor og har vært i bruk hele året. Her samles ungdommen til hyggelige kvelder sommer som vinter. Dørene foldes opp fra tidlig vår til sen høst, og stuen brukes som skygge for solen eller som le for vind og regn.

– Det er noe eget å sitte inne i hagestuen på en regnværsdag, som vi så ofte har her på Vestlandet, og likevel ha følelsen av å være ute.

Les også: Geir-Vidar ga den gamle bestefarhytta et nytt liv for kun 200.000 kroner

HAGESTUE: De ville skape et uterom med forskjellige soner for forskjellige aktiviteter, der grensen mellom inne og ute flyter over i hverandre. Et uterom som innbyr til bruk hele året, og som er mest mulig vedlikeholdsfritt.
HAGESTUE: De ville skape et uterom med forskjellige soner for forskjellige aktiviteter, der grensen mellom inne og ute flyter over i hverandre. Et uterom som innbyr til bruk hele året, og som er mest mulig vedlikeholdsfritt. Foto: Filippa Tredal
<b>SYDHAVSTEMNING:</b> Birthe har funnet flere sydlandske planter, som tåler tøffe forhold, men som må vinterlagres. For eksempel ulike palmetrær som Chamaerops humilis, som tåler ned til 10–12 minus, spansk daggert, yucca med stamme, dvergpalmer og vindmølle palmer.
SYDHAVSTEMNING: Birthe har funnet flere sydlandske planter, som tåler tøffe forhold, men som må vinterlagres. For eksempel ulike palmetrær som Chamaerops humilis, som tåler ned til 10–12 minus, spansk daggert, yucca med stamme, dvergpalmer og vindmølle palmer. Foto: Filippa Tredal

Hagerom

Det var en lang og kronglete vei frem til et ferdig hagerom. Det har vært takproblemer, lekkasjer, behov for drenering, trær som ikke har tålt forandringene og mer til.

Men nå har det meste løst seg, og familien kan gå lyse sommerdager i møte.

– Hemmeligheten bak uterommet vårt, er at vi har utnyttet tomten både i høyden og bredden med soner til forskjellig bruk. Vi har brukt noen år på å bo oss inn og jakte etter de beste forholdene, men nå føler vi at vi har landet.

Solsengene og den runde dagsengen står klare til bruk, med møbler trukket i Sunbrella, slik at sommerregnet bare kan komme.

Her trenger ingen rushe ut for å redde putene! Og i hagestuen trommer dråpene så fint på glasstaket.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

På gode solfylte dager, kan datteren ligge på dagsengen og beundre hostaene hun har plantet. Favoritten er Empress Wu, den største og vakreste av dem alle.

<b>MEST MULIG FRITID:</b> Plantene og trærne klarer seg selv, komposittmaterialer og fugefrie fliser er vedlikeholdsfrie. Alt av møbler kan stå ute i all slags vær og plenen klippes av robotklipper. – Vi er glad vi brukte lang tid på å finne de rette produktene til vårt hagedesign, det har spart oss for penger og mye tid, sier Birthe.
MEST MULIG FRITID: Plantene og trærne klarer seg selv, komposittmaterialer og fugefrie fliser er vedlikeholdsfrie. Alt av møbler kan stå ute i all slags vær og plenen klippes av robotklipper. – Vi er glad vi brukte lang tid på å finne de rette produktene til vårt hagedesign, det har spart oss for penger og mye tid, sier Birthe. Foto: Filippa Tredal
<b>SOLDEKKET:</b> – Vi ville ha ulike soner i hagen som sto klare til bruk etter en lang dag, der vi kunne synke ned i et behagelig møbel, uten å måtte bære på puter, sier Birthe. Sonen med solsengene lagde de i fjor sommer, den ligger litt for seg selv, rett utenfor boligen.
SOLDEKKET: – Vi ville ha ulike soner i hagen som sto klare til bruk etter en lang dag, der vi kunne synke ned i et behagelig møbel, uten å måtte bære på puter, sier Birthe. Sonen med solsengene lagde de i fjor sommer, den ligger litt for seg selv, rett utenfor boligen. Foto: Filippa Tredal
<b>STØYDEMPENDE:</b> Alle innvendige vegger og tak er i gips, som isolerer godt mot støy. Vegger og tak er malt i Hop Grey fra Nordsjö. Gulvflisene er fra Ceramica Fondovalle, sofaen fra GUBI, Billboa-sofabordet fra Slettvoll, godstolen fra GUBI og puffen fra Kid.
STØYDEMPENDE: Alle innvendige vegger og tak er i gips, som isolerer godt mot støy. Vegger og tak er malt i Hop Grey fra Nordsjö. Gulvflisene er fra Ceramica Fondovalle, sofaen fra GUBI, Billboa-sofabordet fra Slettvoll, godstolen fra GUBI og puffen fra Kid. Foto: Filippa Tredal
<b>KJØKKENKROKEN:</b> Liten og praktisk, med innlagt vann og litt benkeplass. Cima-kjøkken i mørk eik fra Kvik. Benkeplaten er i malt kvartstein fra Cosentino Spania. Armatur og vask fra Tapwell.
KJØKKENKROKEN: Liten og praktisk, med innlagt vann og litt benkeplass. Cima-kjøkken i mørk eik fra Kvik. Benkeplaten er i malt kvartstein fra Cosentino Spania. Armatur og vask fra Tapwell. Foto: Filippa Tredal
<b>EN NY FAVORITT:</b> – Med dagsengen fikk denne kroken et nytt liv. Nå blir den brukt hele dagen, når været tilsier det. Dagsengen og puffene er fra Peisbord.no. Utover høsten setter de ut en stor varmelampe for å forlenge utesesongen.
EN NY FAVORITT: – Med dagsengen fikk denne kroken et nytt liv. Nå blir den brukt hele dagen, når været tilsier det. Dagsengen og puffene er fra Peisbord.no. Utover høsten setter de ut en stor varmelampe for å forlenge utesesongen. Foto: Filippa Tredal