Gode råd mot snegler i hagen

Enkelt krukketriks som stopper sneglene

Spiser sneglene opp plantene dine? Ikke etter at du har lært dette enkle og rimelige krukketrikset! Eller om du velger de riktige plantene, de som sneglene hater.

<b>MARGERITTER: </b>Det er manges sommerfavoritt, og sneglenes. Men denne krukka vil sneglene holde seg unna. Ser du hvorfor?
MARGERITTER: Det er manges sommerfavoritt, og sneglenes. Men denne krukka vil sneglene holde seg unna. Ser du hvorfor? Foto: Jane Holma
Publisert

Bor du et sted hvor det er et varmt og noe fuktig klima, er det dessverre stor sannsynlighet for at plantene får besøk av snegler.

Ligger hagen inntil en skogkant, kan du regne med at ulike skogsnegler som hører naturlig til i vår fauna, kommer innom.

Sneglene er en av naturens oppryddere, da de tar seg av blader og annet dødt rusk og rask som ligger på bakken. Men de forsyner seg jo gjerne av plantene som skal pynte opp i hagen også.

Blomster i krukker

For å unngå at sneglene spiser opp plantene, er det smart å plante i krukker, og å få plantene opp i høyden.

<b>SNEGLER: </b>hagen din kan fort bli sneglenes "favorittrestaurant", hvis du har planter der som de liker.
SNEGLER: hagen din kan fort bli sneglenes "favorittrestaurant", hvis du har planter der som de liker. Foto: Getty Images

Men med dette smarte, enkle og rimelige krukketrikset, kan du trygt ha krukkene på bakkenivå også:

Kjøp den bredeste kobbertapen og fest den i en ring rundt hele potten. Slimet fra sneglene vil nemlig gi dem et ubehagelig støt i kontakt med kobberet. Og da trekker sneglene seg vekk.

<b>SNEGLETRIKS:</b> Kobbertape rundt krukkene er et rimelig, men smart snegltriks.
SNEGLETRIKS: Kobbertape rundt krukkene er et rimelig, men smart snegltriks. Foto: Getty Images
<b>TAPE PRUNDT KRUKKENE:</b> Med kobbertape rundt pottene, vil sneglene vike. Legger du i tillegg knust grus mellom pottene.
TAPE PRUNDT KRUKKENE: Med kobbertape rundt pottene, vil sneglene vike. Legger du i tillegg knust grus mellom pottene. Foto: Kristin Granum Skoglund

Tapen fester seg godt på ulike underlag, så lenge det er rent, så du kan snurre tapen rundt både blomsterpaller, potter, krukker og blomsterkasser. Effekten av tapen varer også i flere sesonger.

<b>KOBBERTEIP:</b> Vi kjøpte kobberteip på Clas Ohlson. Det kostet rundt en hundrelapp.
KOBBERTEIP: Vi kjøpte kobberteip på Clas Ohlson. Det kostet rundt en hundrelapp. Foto: Jane Holma
<b>FEST KOBBERTEIPEN:</b> Den fester seg godt til mange typer underlag. Vi testet på en keramikkpotte.
FEST KOBBERTEIPEN: Den fester seg godt til mange typer underlag. Vi testet på en keramikkpotte. Foto: Jane Holma
<b>HELT RUNDT: </b>Sørg for at teipen går helt rundt, så det ikke blir åpning opp for sneglene.
HELT RUNDT: Sørg for at teipen går helt rundt, så det ikke blir åpning opp for sneglene. Foto: Jane Holma

Pass på at bladene ikke har kontakt med bakken eller nabopottene, slik at ikke sneglen finner en "bro" den kan bruke for å komme forbi tapen. Og pass på at det ikke er noen åpninger i tapen, slik at sneglen finner en snarvei opp til planten.

Plasser pottene med luft imellom seg på et tørt underlag; har du de ikke på en veranda eller platting, kan du for eksempel plassere krukkene på et underlag av knust grus.

Dessuten er det selvsagt smart å velge de plantene som sneglene liker minst!

Les også: Slik utsletter brunsneglen de andre snegleartene

Disse planter liker ikke sneglene

1. FUCHSIA: Den kalles også tåre eller dråpe og finnes i både som stående og hengende sort.

Fuchsia har blomster i ulike fargekombinasjoner med hvitt, blått, fiolett, rosatoner eller rødt. Blomsterfasongen varierer fra små helt enkle, til store og fylte, trinne og runde, til lange og smale.

<b>FUCHSIA:</b> En av de vanligste sommerblomstene å ta stiklinger av. Kjekt å vite om du vil ha enda flere planter som får stå i fred for sneglene!
FUCHSIA: En av de vanligste sommerblomstene å ta stiklinger av. Kjekt å vite om du vil ha enda flere planter som får stå i fred for sneglene! Foto: Jane Ødegaard

De fleste typene fuchsia trives i halvskygge, mens andre foretrekker sol. Fuchsia er ettårige og må inn i kjeller igjennom vinteren.

2. PELARGONIA: De hårete sortene er minst attraktive for sneglene, så let etter aromatiske og dunete sorter. Den bør få en solrik plass, men pelargonia kan også blomstre rikt i halvskyggen.

<b>PELARGONIA: </b>Se etter de sortene med hårete blader. De er ikke populære blant sneglene.
PELARGONIA: Se etter de sortene med hårete blader. De er ikke populære blant sneglene. Foto: Jane Ødegaard

De fleste sortene vil gjerne tørke litt opp mellom hver vanning, og de er ikke begeistret for regn, mens skyggesortene tåler noe mer fuktighet. Pelargonia må overvintre innendørs.

3. HOSTA: Eller bladlilje som den også kalles, er en staude som finnes i ulike sorter, men felles for alle, er vakre bladmønster med dype riller og vakre fargekombinasjoner.

<b>HOSTA:</b> Har vakkert bladverk, kombiner gjerne med ulike sorter.
HOSTA: Har vakkert bladverk, kombiner gjerne med ulike sorter. Foto: Jane Ødegaard

De er frodige og riktig vakre i potter, da de kanskje minner oss om frodige inneplanter.

Både former og bladfarger varierer med sortene, så her det enkelt å finne former, farge og riktig høyde for noen og enhver.

De fleste typer hosta trives godt i halvskygge til full skygge, men det finnes også sorter som trives i solskinn. Les derfor på merkelappen når du handler.

4. ASTILBE: Eller spir, som denne stauden også kalles, finnes i flere varianter og sorter. Alle blomstrer rikt fra juli til ut i september, alt etter hvilken sort som velges, enten i hvitt, lys rosa til dyp rødt.

<b>ASTILBE:</b> En flerårig plante med opprette og kraftige stilker, som egner seg også som snittblomster.
ASTILBE: En flerårig plante med opprette og kraftige stilker, som egner seg også som snittblomster. Foto: Jane Ødegaard

De fleste spir trives i svakt, fuktig jord – og gjerne i halvskygge. De fleste er hardføre.

5. KLEMATIS: Clematis Kajsa E-plante passer perfekt til høye urner. Det er en liten og vakker plante med ranker på én meter. Løft den gjerne opp på et dekorativt stativ, så unngår du at den henger over kanten.

<b>KLEMATIS: </b>Klematis Kajsa E-plante blomstrer med mange doble, klokeformede, fiolettrøde blomster om våren. Blomstene og har en sterk parfymeduft.
KLEMATIS: Klematis Kajsa E-plante blomstrer med mange doble, klokeformede, fiolettrøde blomster om våren. Blomstene og har en sterk parfymeduft. Foto: eliteplanter.no

Denne skjønnheten blomstrer i halvskygge og foretrekker svakt fuktig jord. Gi den drenering for bedre overvintring. Klipp vekk det som er avblomstret, og den vil blomstre igjen.

6. JULEROSE: Helleborus niger, julerose, er nei-mat for sneglene, kanskje merker de giften?

<b>JULEROSE: </b>Vær obs på at hele planten er giftig, så pass på at for eksempel ikke katten spiser på planten.
JULEROSE: Vær obs på at hele planten er giftig, så pass på at for eksempel ikke katten spiser på planten. Foto: Jane Ødegaard

Julerosen trives best i halvskygge. Riktig store og vakre blir de i næringsrik jord, der fuktigheten er svak. De trives i noe kalkrik jord, så gi en forsiktig dose kalk.

7. KASTANJEBRONSEBLAD: Rodgersia aesculifolia, kastanjebronseblad, har rustikke blader og er derfor på ingen måte en innbydende snegleplante.

De er høyreiste og trives i halvskygge, og liker derfor best en jevnt fuktig vokseplass. Disse blir høye og har rustikke stilker, og kan dyrkes i en stor urne, gjerne med noe lavt rundt «føttene».

<b>KASTANJEBRONSEBLAD:</b> Blomstrer med kremhvite blomster i klaser, men bladene er vakre i seg selv. De får fine høstfarger.
KASTANJEBRONSEBLAD: Blomstrer med kremhvite blomster i klaser, men bladene er vakre i seg selv. De får fine høstfarger. Foto: Getty Images

Julerosene blomstrer så snart snøen tiner, mens bladene er frodige og vakre hele året.

8. STAUDEGRESS: De aller fleste staudegress har harde stilker med skarpe bladkanter. Og med de opprette bladene, er de lite fristende for snegler.

Det finnes et utall sorter med ulike høyder, former og uttrykk, så her er det bare å velge hvilken sort som tåler ditt klima. Sjekk også om sorten liker skygge eller sol.

Prydgress klippes tilbake på våren.

Les også: (+) Bør man fortsatt være forsiktig med å kjøpe bolig med skjeggkre?

<b>PRYDGRESS: </b>Prydgress trives godt både i hagen og i krukker.
PRYDGRESS: Prydgress trives godt både i hagen og i krukker. Foto: Jane Ødegaard

Treaktige stilker: f.eks. Gennera Manicata, Rhododendron, Buxus, Clematis, Astilbe, Eføy og ulike prydgress.

  • Hårete blader: f.eks. Matteuicca struthipoteris, Pelargonium totemtosum, Rodgersia aesculifolia, Meconopsis betonicifolia.
  • Bitter saft og aromatisk duft: f.eks ulike typer persille, Helleborus, duftpelargonia, Lavandula og Digitalis purpurea (giftig).
Se mer

Kortklipt plen og hundebæsj

Det er spesielt brunskogsneglen vi ikke vil ha i hagen. Den kom til Norge fra Mellom-Europa og har spredt seg over store deler av landet.

En stund ble den forvekslet med iberiasneglen, men det er altså brunskogsneglen som gjør størst skade i hagene våre.

Snegler elsker saftige blader, som salat og andre myke delikatesser som ugress og duftende nedfallsfrukt. De forsyner seg også frekt av levende blomster og grønnsaker, men de spiser også døde snegler og døde planterester.

I tillegg spiser de avføring fra hunder og katter – så her gjelder det å rydde i krokene og holde det tørt i svingene! En kortklipt plen er dessuten mindre fristende enn skyggefullt, høyt gress – hold derfor plenen kort.

Les også: De 10 beste sommerblomst-kjøpene på hagesenteret

Komposten - drømmeland for sneglene

Skyggefulle trær bør dessuten beskjæres, slik at sol og luft slipper inn – så løft opp krona.

De fleste som har en kompost, legger den selvsagt i fuktig halvskygge. Dette er rene drømmeland for sneglene, så kanskje bytte ut komposten med en tett beholder?

Ugresset bør lukes vekk, da dette byr på både mat og overvintringssteder. Sneglene tåler ikke barfrost, så når høsten kommer, bør du ta en runde i hagen og rydde vekk det som kan gi sneglee små gjemmesteder.

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2024.

Les også