Fjerne trestubber
Det er lurt å fjerne gamle stubber for å forebygge skadedyr. Men hvordan?
Jeg har lest at det er lurt å ta bort gamle stubber for å forebygge at skadedyr slår seg til ro der. Skal de sages ned til bakken eller er det noe annet som er bedre å gjøre?
Spørsmål:
Hei! Jeg leste med stor interesse saken om uønskede hyttegjester i et tidligere nummer av Hytteliv, hvor det nevnes at det er lurt å fjerne gamle stubber for å forebygge at skadedyr slår seg til der.
Jeg har en stubbe som står nært hytta mi, etter at furutreet ble felt i mars i fjor. På andre siden av hytta står det også en tilsvarende stubbe.
Men hvordan fjerner jeg stubbene? Skal de sages ned til bakken eller er det noe annet som er bedre å gjøre? Å fjerne hele rota er umulig, den er altfor stor.
Med vennlig hyttehilsen Atle Bell
Svar:
– Den beste måten å få fjernet en stubbe på, er å frese den vekk med en stubbefreser, sier Michael Lindland i Lindland Trefelling, og forklarer at maskinen har et fresehjul med hardmetalltenner som maler stubben opp til flis. Flisene fjernes deretter enkelt med spade og trillebår.
Du kan leie stubbefreser og gjøre det selv, men det letteste er å leie noen til å frese bort stubben og litt av roten. Deretter kan du selv reparere hullet med stein og jord.
Ulempen er at stubbefresing koster penger. Prisen beregnes etter diameteren på stubben, forteller Lindland.
De fleste og viktigste skadedyr i treverk finner vi blant de som bruker materialet som bol og reirplass. Dette er primært maur og biller, da spesielt borebiller, husbukk og andre trebukker.
I naturen har stokkmaur reir i stubber og trær. De etablerer reiret i råtesoppskadet treverk, men de kan etter hvert hule ut friskt treverk hvis de trenger ytterligere plass.
Treverk i bygninger kan gi stokkmaurene et tilsvarende tilholdssted som de finner ute i naturen.
Kilde: Mycoteam.no
– Prisen per stubbe varierer, men koster gjerne 5–600 kroner for de minste stubbene og opp til 5000 kroner for de største. Mange firmaer har en minstepris på rundt 2500 kroner uansett størrelse, sier han.
Vil du derimot spare pengene og gjøre jobben selv, er det også mulig, påpeker hageekspert Johan Strand, som både har utdanning innen landskapsarkitektur og hagebruks-vitenskap fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
– Gjør følgende, oppfordrer han: Grav bort så mye stein og jord som du klarer rundt stubben, slik at den blir blottlagt så langt ned som råd er. Sag deretter av stubben så dypt ned mot roten som du klarer.
– Det kan hende at du kommer bedre til og får saget bort enda mer av stubben dersom du hugger bort røtter som går vannrett utover, tipser han.
I så fall, hugg bort det du kan. Men hvis huggingen ikke hjelper deg å komme bedre til med sagen, har det ingen hensikt. Dekk til hullet med stein og jord når du er ferdig.
– Bruk mager skogsjord, og plant lyng og mose for å unngå å sitte igjen med et større sår i terrenget.
Lindland har også vært borti alternative metoder, som for eksempel å kutte med motorsag i roten ned mot bakken.
– Men kjedet på sagen blir fort så sløvt at det knapt kutter smør etterpå, sier han og understreker at dersom stubben har røtter på åpent på fjell, eller man kommer til røttene ved å grave dem frem, kan metoden forsøkes. Han holder i så fall en knapp på å sage med bajonettsag.
– Hvis stubben er relativt høy, kanskje en til to meter, kan det i tillegg være effektivt å feste tau og vinsj på toppen av stammen og dra for å hjelpe til med å få løsnet roten fra bakken.