HAGE OG BLOMSTER

Ane Nyrerøds hageparadis: Fikk eksperthjelp av Blomster-Finn

Ane velger frodighet og levd liv fremfor struktur og rette linjer. Hun omgir seg med det hun synes er vakkert, og elsker å fylle hagen med dem hun er glad i.

HAGESTUA: Utestua har de bygget selv av naboens gamle vinduer. Slitte terrassebord er brukt som veggpanel og gir et nostalgisk preg.
HAGESTUA: Utestua har de bygget selv av naboens gamle vinduer. Slitte terrassebord er brukt som veggpanel og gir et nostalgisk preg. Foto: Jane Ødegaard
Publisert

Har dere bodd her lenge?

– Vi kjøpte tomannsboligen for 17 år siden, da jeg var høygravid med vår eldste datter, hovedsakelig på grunn av den store hagen. Vi synes beliggenheten og uteområdet var helt utrolig og kjøpte det selv om huset fra 1950 var litt lite. Etter hvert som vi fikk en datter til, bygget vi også på huset så nå stortrives vi.

Hvem inspirerer deg på hagefronten?

– Jeg er så heldig å være kollega med Blomster-Finn i God Morgen Norge, så når jeg lurer på noe her i hagen er det ofte han jeg spør om råd. Som væranker i TV 2 jobber jeg skift, noe som gir meg mye tid alene i hagen på dagtid. Jeg elsker å holde på her ute, og går og «stuller», vanner og luker, gjerne med selskap av hunden vår Sienna.

KOLLEGA MED BLOMSTER-FINN: Ane har fått gode råd og tips av sin kollega i TV 2, Blomster-Finn.
KOLLEGA MED BLOMSTER-FINN: Ane har fått gode råd og tips av sin kollega i TV 2, Blomster-Finn. Foto: Ødegaard, Jane

Hvordan har dere innredet hagen?

Hvem: Ane Nyrerød, mannen Lasse Fjeld, døtrene Julia (17) og Josefine (16) pluss hunden Sienna

Aktuell som: Væranker på TV2

Hva: Nostalgisk hage på ca. 650 kvadratmeter med vakker utestue og en peonhekk å dø for

Hvor: Blommenholm i Bærum, Oslo, H4

Se mer

– Det tok litt tid å bli kjent med den og se hvor det er sol, skygge og lé for vinden. Jeg er utrolig fornøyd med at vi har sol hele dagen, fra den treffer peonhekken om morgenen til den går ned i 23-tiden ved plattingen, sier hun.

– Siden hagen vår har en tendens til å bli veldig varm på solskinnsdager, har vi innredet flere ulike soner slik at det også går an og sitte i skyggen. Vi flytter oss ofte etter sola og skyggen utover dagen. Vi har en stor terrasse med sitteplasser utenfor huset, utestua med langbord, to store solstoler under en parasoll og en sittegruppe som enkelt kan flyttes rundt etter behov og antall gjester.

– Den ene siden av hagen er rammet inn av en mispelhekk, mens den andre siden er dekket av en lang blandingshekk som består av ca. 20 ulike typer busker, trær og bringebær. Lasse er litt mer glad i orden enn meg og har nok lyst til å grave den opp bytte ut til én sort. Jeg er litt mer kaotisk av meg og bryr meg ikke om hva slags sorter som står her så lenge de er grønne og gjerne blomstrer, ser Ane.

– Jeg er opptatt av å ha det frodig og har fokus på hva jeg liker fremfor å ha det perfekt. Langs hekkene har vi satt opp kastanjegjerder mot nabotomtene sånn at Sienna kan løpe fritt rundt ute. Gjerdene kjøpes på rull og finnes i ulike høyder. De gråner vakkert med tiden.

Fortell om den flotte utestua deres!

– Først bygget vi en platting der, for å kunne ha et sted å spise middag i skyggen. Etter hvert som barna begynte å blir eldre, startet savnet etter en kjellerstue å melde seg. Vi vil jo helst at jentene skal være her i nærheten, men skjønner at de ikke har lyst til å sitte sammen med oss hele tiden.

Løsningen ble å bygge en hagestue hvor de kan henge med vennene sine.

– Det har vært helt gull for oss alle. Jeg har ønsket meg den i ca. ti år og drømt om hvordan den skulle se ut. Til slutt ble det virkelighet. Jeg er veldig visuell og liker å se for meg ideer i hodet. Neste steg er som regel at Lasse tar over stafettpinnen og lager noe konkret ut av tankene mine. Jeg er veldig heldig sånn sett!

Les også: Slik laget Marita drømmehagen for 20 000 kroner

HAGESTUE: Rundt det rause bordet i utestua er det plass til 14 personer. Her elsker Ane og familien å invitere til hagefest. Til høyre for bordet har de bygget en daybed av paller som er ideell for å se på serier eller bare ligge og høre på fuglekvitter. Solsengene utenfor er fra Halvor Bakke og bålpannen er fra Bolina.
HAGESTUE: Rundt det rause bordet i utestua er det plass til 14 personer. Her elsker Ane og familien å invitere til hagefest. Til høyre for bordet har de bygget en daybed av paller som er ideell for å se på serier eller bare ligge og høre på fuglekvitter. Solsengene utenfor er fra Halvor Bakke og bålpannen er fra Bolina. Foto: Ødegaard, Jane

Utestua er laget av gjenbruksmaterialer. Hvordan kom dere på ideen?

- Kjøp peoner på salg. De krever ikke mye og gir uendelig med lykke i årevis.

- Etabler ulike soner i hagen så du kan flytte rundt etter sola og spise frokost, lunsj og middag ulike steder.

- Linstoff fra Ikea i metervare er et genialt og rimelig alternativ til linduk når du skal dekke på lange bord til hageselskap.

Se mer

– Vi hadde i flere år feiret 17. mai i en tilsvarende utestue hos en venninne av meg, det var nok det som satte oss på ideen. Først begynte vi å jakte etter vinduer. Da jeg hørte at en nabo skulle rive et gammelt hus, ringte jeg på og endte opp med å få vinduene gratis.

Taket er laget av takplater fra Grønt Fokus.

Lasse har kjøpt resten av materialene og snekret alt selv. Jeg er veldig nostalgisk av meg og liker lyse og sommerlige elementer, derfor ville jeg gjerne ha den helt hvitt inni, men det var Lasse uenig i. Han foreslo at vi skulle bruke de gamle terrassebordene som veggpanel.

Jeg var litt usikker, men ble kjempefornøyd med resultatet! At det er gjenbruk og at det gir en så fin kontrast til resten av det lyse interiøret, er det mannen min som skal ha kred for. Jeg føler meg heldig hver gang jeg kommer ut her og ser den, og elsker at den er laget av gamle materialer som snakker til meg!

KASTANJEGJERDE: Terrassen er rammet inn av et kastanjegjerde. Paller er pimpet opp med hjul og og brukes som bord og benk.
KASTANJEGJERDE: Terrassen er rammet inn av et kastanjegjerde. Paller er pimpet opp med hjul og og brukes som bord og benk. Foto: Ødegaard, Jane

Les også: – Ingenting er så kjedelig som når man kommer inn i en hage og ser alt med en gang

Hva bruker dere utestua til?

Peon: Ulike sorter

Rose: ‘Karen Blixen’

Hagehortensia: Hortensia i krukke

Syrin

Nyperose

Pelargonia i krukke

Humle

Bøkhekk

Rabarbra

Bringebær

Hvitløk

Se mer

– Vi har bygget en daybed av pallekasser som det er super deilig å slappe av på mens vi ser på serier eller bare ligger og hører på fuglekvitter fra hagen. Vi har også et langt spisebord med plass til 14 personer. Det kjennes rett og slett som luksus å kunne la puter og duker bli liggende ute hele tiden, og fortsatt kunne nyte hagen når det kommer en regnskur. Den brukes mest om sommeren, siden den ikke har dører som kan lukkes. Siden vi har denne deilige hagen og båtplass i nærheten hos Blommenholm båtforening, tilbringer vi mye av sommerferien hjemme.

På kveldene inviterer vi gjerne venner eller familie til middag i utestua, ofte på grilling eller reker. Jeg elsker å pynte med det jeg finner i hagen, bake, lage noe godt og gjøre det hyggelig til gjestene kommer. Jeg pleier å fylle opp mange glassbeholdere med tappekraner med ulike typer drikke, med og uten alkohol, gjerne med urter, frukt og isbiter med blomster i. Salater er lett og perfekt sommermat. Favoritten mine består av fetaost, agurk, vannmelon, pinjekjerner, mynte og basilikum.

HAGEN: En skyvedør mellom stua og terrassen lar inne- og utearealet blande seg til et stort rom om sommeren.
HAGEN: En skyvedør mellom stua og terrassen lar inne- og utearealet blande seg til et stort rom om sommeren. Foto: Ødegaard, Jane

En annen favoritt er en miks av blomkål, eple, løk og majonesdressing. Jeg elsker når hagen er levende og full av mennesker! Siden vi har varmeovner der, blir vi ofte sittende utover kveldene. Da er det bare å la skravla gå og løse verdensproblemer.

Les også: (+) Sinnasnekker'n om sitt villeste prosjekt: – Det var en psycho jobb! Det er noe av det rareste jeg har sett

Fortell om peonhekken din!

PEONER: Den ene veggen langs huset er dekket av en lang hekk av peoner i hvite, rosa og lilla nyanser. – Pur luksus, sier Ane.
PEONER: Den ene veggen langs huset er dekket av en lang hekk av peoner i hvite, rosa og lilla nyanser. – Pur luksus, sier Ane. Foto: Ødegaard, Jane

– Vi hadde peoner i barndomshagen min som jeg synes var magisk vakre, derfor tok jeg med meg ideen hit. Den ene veggen langs huset vårt er dekket av en lang hekk med peoner i hvite-, rosa- og lillanyanser- Det er ni meter med pur glede!

Noen av dem stod her da vi flyttet inn, et par har jeg fått i gave og resten har jeg kjøpt på salg om høsten. Da har de stått der litt puslete på hagesenteret, men så kommer de i jorda her og blir venner med alle de andre peonene våre og da stortrives de. Det trenger ikke være dyrt å skape en himmelsk vakker peonhekk som dette.

De fylte sortene er favorittene mine. Finnes det noe vakrere? Jeg vanner dem litt hvis våren er tørr og støtter dem opp med planteringer når de blomstrer som mest. Ellers er de veldig selvgående og takknemlige planter. Jeg vil anta at det er ca. 100 knopper på hver plante, ganger du det med ti så kan de potensielt produsere rundt 1000 blomster. Det er mye skjønnhet samlet på ett sted det!

Istedenfor å kjøpe en dyr bukett i butikken, kan jeg heller rusle ut i pysjen og klippe av noen vidundere til å pynte frokostbordet med. Pur luksus!

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2021.

Les også