Grønne planter som trenger lite omsorg
10 planter som overlever «alt»
Disse plantene passer for deg uten grønne fingre.
Er du en som ikke er velsignet med grønne fingere, har vi nå laget en liste over planter som elsker å bli oversett, glemt og husket på sånn av og til - og som til gjengjeld fyller stua med grønn trivsel.
Triks og tips
- Vil man ha planter som tåler mye, kan man se på tykkelsen på bladene: Tykke blader indikerer at planten sparer på vannet, forteller planterådgiver Tonje Bergh i Plantmania.
- Et annet råd, er å se på plantens farge. Er den mørk grønn, vokser den sannsynligvis opprinnelig et sted der det er lite lys - som på skogbunnen i jungelen. Har planten spettete blader, trenger den litt mer lys, forteller Bergh.
Du skal ikke tro at alle planter som setter blomster er skjøre.
- Orkideer er sparsomme, liker sol, og krever lite vann. Det samme gjelder ildtopp, forteller Bergh.
1. Paraplytre
Plasseres lyst, tåler direkte sol. Tåler ikke for mye vann, og skal tørke ut mellom vanningene.
2. Dragetre/Dracaena
Flere varianter brukes som stueplanter i Norge, som bånddracaena, duftdracaena, kantdracaena dragetre (bildet). De to første tåler ikke direkte sol, og vil helst stå i halvskygge. Kantdracaena kan stå i full sol, men tåler også å stå mørkt i perioder.
Om sommeren må dracaena vannes godt, men la den tørke lett ut mellom vanningene. Tåler ikke for mye vann, og jo mørkere planten står, desto mindre vann.
3. Hengefiken
Trives best i et litt kjølig rom, for eksempel soverommet eller hagestuen. Utrolig hardfør potteplante.
Vannes regelmessig, men tåler godt å tørke helt ut. En perfekt plante for de som er "sløve" med vanningen, eller er mye bortreist. Har underjordiske knoller som holder på vannet. Tåler helt ned i 8-10 grader.
4. Eføy
Klatreplante som trives både hengende, stående og klatrende. Liker ikke for høye temperaturer eller direkte sol. Finnes i mange ulike bladvarianter, mørk grønn, lys grønn, broket med innslag av hvitt eller gult.
Viktig å passe på at den ikke får for mye vann. La den tørke lett ut mellom hver vanning. Svak gjødselblanding jevnlig i vekstsesongen, ingen gjødsling resten av året. Kan beskjæres hele året.
5. Ildtopp
Mørkegrønne, blanke blader som brekker lett. Finnes i mange farger, men er mest vanlig røde og oransje. Bør stå lyst, gjerne i direkte sol. Ildtopp er en kortdagsplante, hvilket betyr at den blomstrer naturlig i februar-mars.
Tåler kraftig uttørking, og er en svært enkel stueplante å få til. Men tåler ikke å få for mye vann, spesielt ikke om vinteren.
6. Elefantfot
En tøffing både når det gjelder mye sol og lite vann. Dersom planten står kjølig om vinteren, kan den klare seg helt uten vann, men i stuetemperatur må den få en skvett av og til. Kan stå ute om sommeren, fortrinnsvis på en plass under tak for å unngå at det blir for vått.
7. Kristi tornekrone
Er i slekt med julestjerne, men mye mer hardfør og tørkesterk. Skal tørke godt ut mellom hver vanning. Kan stå lenge uten vann, men vil miste både blad og blomster. De kommer tilbake når vanningen gjenopptas. Vil stå lyst og solrikt hele året, men unngå sørvendte vinduer når sola steker som verst.
8. Blankblad
Kalles også garderobeplante. Tåler store variasjoner i forhold til plassering, både skygge og lys. Unngå stekende sol, da kan planten få svarte brennmerker på bladene. På de mest skyggefulle steder kan stenglene bli lange og slengete. La den tørke godt ut mellom hver vanning. Vil også tåle å stå tørr en lengre periode, spesielt vinterstid om temperaturen også er litt lavere. Vil med årene kunne bli en omfangsrik plante.
9. Aloe Vera
Stelles som en kaktus, da den er en sukkulente. Det vil si at den lagrer vann i bladene sine. Liker sandholdig jord, mye lys og lite vann.
10. Svigermors tunge
Svigermors tunge er en sukkulente med stive, tykke, sverdformede blad som kan bli over en meter lange. Bladene er i noen grad i stand til å lagre vann. Kan stå i alt fra lite til mye lys, også sol. Vanning: Vær sparsom med vann, spesielt om vinteren. Tåler godt å stå i rom med lav luftfuktighet.
NB: Denne saken ble opprinnelig publisert i 2010, men er gjennomgått og oppdatert.
Kilder: BoGrønt, Planteservice, Opplysningskontoret for blomster og planter.