HYTTELIVS EKSPERT SVARER
Vi har fisket i vannet ved hytta siden 1985. Nå har grunneier satt foten ned
Vi har hatt stor glede av fiske i alle år, noe som også har vært litt av gleden av å være på hytta. Kan grunneieren si oss opp? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.
Spørsmål:
Vi bygget hytte i 1986 på en tomt som er opprettet og fradelt som eiertomt fra et større hovedbøl.
Gården hvor tomta er fradelt ligger ned mot et stort fiskevann med en stor stamme av ørret, sik m.m.
Far har vokst opp på gården, og ved ervervet av tomta forbeholdt han seg fiskerett som er inntatt i skjøtet fra 1985 med følgende formulering:
«Erverver har veirett over gnr. xx, bnr. yy, parkering ved grustaket, samt fiskerett i nærmeste vann».
Gården fikk i fjor ny eier, og nå hevder han at vi ikke lenger har fiskerett.
Han viser til en bestemmelse i lov om innlandsfiske § 19:
«Fiskerett som hører til fast eiendom kan ikke skilles fra eiendomsretten for lengre tid enn 10 år om gangen, uten når fiskerett følger bruksrett til eiendommen.»
Vi har hatt stor glede av fiske i alle år, noe som også har vært litt av gleden av å være på hytta. Kan grunneieren si oss opp?
V.S.
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her
Svar:
Grunneieren kunne ha lest gjennom hele bestemmelsen i § 19. Det fremgår nemlig av siste ledd i paragrafen:
«Når mindre grunnstykker som tomter med eller uten bebyggelse, hager og lignende fraskilles med tilhørende eiendomsrett ut i sjø eller vassdrag, kan det avtales at det ikke skal følge med fiskerett. Hvis parsellen ikke får eiendomsrett ut i sjø eller vassdrag, følger det ikke med fiskerett med mindre annet er avtalt.»
Det fremgår av siste setning at partene ved fradeling av en tomt som ikke har «eiendomsrett ut i sjø eller vassdrag» kan avtale at parsellen skal ha fiskerett.
Jeg tolker formuleringen i skjøtet deres at partene har inngått en slik avtale. 10-årsbegrensningen gjelder dermed ikke i dette tilfellet.
Harald Ramm
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her