Par­ke­ring med for­vik­lin­ger:

Før kunne vi kjøre helt frem til hytta, men nå har kommunen bestemt at vi må gå gjennom ulendt terreng. Har du noe råd?

Hytteeieren fortviler etter at den nye reguleringsplanen nekter hytteeiere å kjøre i de gamle tråkkene frem til hyttene. Hyttelivs advokat Harald Ramm har en klar oppfordring.

Pluss ikon
<b>TVINGES TIL Å GÅ: </b>Hytteeierne har kunnet kjøre helt frem til hyttene sine uten at noen har reagert på dette gjennom årenes løp. Nå har kommunen satt ned foten. Hyttelivs advokat har forlag til hva de bør gjøre.
TVINGES TIL Å GÅ: Hytteeierne har kunnet kjøre helt frem til hyttene sine uten at noen har reagert på dette gjennom årenes løp. Nå har kommunen satt ned foten. Hyttelivs advokat har forlag til hva de bør gjøre. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Kom­mu­nen har i regu­le­rings­pla­nen lagt opp til at par­ke­ring skal skje på felles par­ke­rings­plas­ser.

Avstand fra par­ke­ring og til hyt­tene vari­e­rer fra 50 til 400 meter. I årenes løp har hyt­te­ei­erne kjørt til tom­tene på stiene og i gamle tråkk som oppsto da hyt­te­fel­tet ble anlagt. Kom­mu­nen har ikke påtalt denne bruken, selv om den har vært i strid med planen.

Kom­mu­nen har nå utar­bei­det en ny plan sammen med grunn­eier, som legger opp til at eierne kan kjøre bil frem til hyt­tene. Pro­ble­met vårt er at kom­mu­nen i den nye planen har regu­lert adkomst til våre hytter fra mot­satt side av inn­gangs­par­tiet.

For å komme frem til hyt­te­døra fra bilen må vi gå over ulendt ter­reng. I prin­sip­pet kan vi kjøre nesten frem til døra fra den andre siden hvor tre andre hytter har regu­lert adkomst.

Dette krever like­vel at vi må for­sere en stripe som i planen er regu­lert til fri­om­råde.

Adkomst fra denne siden er derfor ifølge kom­mu­nen i strid med planen og for­budt. Vi har fått avslag fra kom­mu­nen på søknad om dis­pen­sa­sjon. Har du noe råd?

G.H.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Det frem­går av plan- og byg­nings­lo­ven § 12-4, første ledd: «En regu­le­rings­plan fast­set­ter framtidig are­al­bruk for områ­det og er ved kom­mu­ne­sty­rets vedtak bin­dende for nye tiltak eller utvi­delse av eksis­te­re­nde tiltak som nevnt i § 1-6.» Are­al­bruk vil her også omfatte kjø­ring, slik at alle hyt­te­ei­erne er for­plik­tet til å følge planen.

Even­tu­ell annen eller avvi­kende are­al­bruk krever i prin­sip­pet at det utar­bei­des ny plan. Kom­mu­nen må derfor i til­felle utar­beide ny regu­le­rings­plan som legger opp til at dere skal ha adkomst fra den andre siden. Dette er lang og kost­bar pro­sess.

Det frem­går like­vel av plan- og byg­nings­lo­ven § 12-14, annet ledd:

«Kom­mu­ne­sty­ret kan dele­gere myn­dig­he­ten til å treffe vedtak om end­rin­ger i regu­le­rings­plan når end­rin­gene i liten grad vil påvirke gjen­nom­fø­rin­gen av planen for øvrig, ikke går utover hoved­ram­mene i planen, og heller ikke berø­rer hen­sy­net til vik­tige natur- og fri­lufts­om­rå­der.»

Jeg vil anta at en slik end­ring vil kunne skje i hen­hold til dette unn­ta­ket, dersom ingen av de andre bru­kerne pro­tes­te­rer.

Kon­takt de tre andre hyt­te­ei­erne som bruker den aktu­elle veien og få disse til å sam­tykke. Jeg tipper at kom­mu­nen der­et­ter vil kunne endre planen i hen­hold til den aktu­elle bestem­mel­sen i plan- og byg­nings­lo­ven, slik at dere kan få lagt om adkoms­ten.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2022.

Les også