Parkering med forviklinger:
Før kunne vi kjøre helt frem til hytta, men nå har kommunen bestemt at vi må gå gjennom ulendt terreng. Har du noe råd?
Hytteeieren fortviler etter at den nye reguleringsplanen nekter hytteeiere å kjøre i de gamle tråkkene frem til hyttene. Hyttelivs advokat Harald Ramm har en klar oppfordring.
Spørsmål:
Kommunen har i reguleringsplanen lagt opp til at parkering skal skje på felles parkeringsplasser.
Avstand fra parkering og til hyttene varierer fra 50 til 400 meter. I årenes løp har hytteeierne kjørt til tomtene på stiene og i gamle tråkk som oppsto da hyttefeltet ble anlagt. Kommunen har ikke påtalt denne bruken, selv om den har vært i strid med planen.
Kommunen har nå utarbeidet en ny plan sammen med grunneier, som legger opp til at eierne kan kjøre bil frem til hyttene. Problemet vårt er at kommunen i den nye planen har regulert adkomst til våre hytter fra motsatt side av inngangspartiet.
For å komme frem til hyttedøra fra bilen må vi gå over ulendt terreng. I prinsippet kan vi kjøre nesten frem til døra fra den andre siden hvor tre andre hytter har regulert adkomst.
Dette krever likevel at vi må forsere en stripe som i planen er regulert til friområde.
Adkomst fra denne siden er derfor ifølge kommunen i strid med planen og forbudt. Vi har fått avslag fra kommunen på søknad om dispensasjon. Har du noe råd?
G.H.
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her
Svar:
Det fremgår av plan- og bygningsloven § 12-4, første ledd: «En reguleringsplan fastsetter framtidig arealbruk for området og er ved kommunestyrets vedtak bindende for nye tiltak eller utvidelse av eksisterende tiltak som nevnt i § 1-6.» Arealbruk vil her også omfatte kjøring, slik at alle hytteeierne er forpliktet til å følge planen.
Eventuell annen eller avvikende arealbruk krever i prinsippet at det utarbeides ny plan. Kommunen må derfor i tilfelle utarbeide ny reguleringsplan som legger opp til at dere skal ha adkomst fra den andre siden. Dette er lang og kostbar prosess.
Det fremgår likevel av plan- og bygningsloven § 12-14, annet ledd:
«Kommunestyret kan delegere myndigheten til å treffe vedtak om endringer i reguleringsplan når endringene i liten grad vil påvirke gjennomføringen av planen for øvrig, ikke går utover hovedrammene i planen, og heller ikke berører hensynet til viktige natur- og friluftsområder.»
Jeg vil anta at en slik endring vil kunne skje i henhold til dette unntaket, dersom ingen av de andre brukerne protesterer.
Kontakt de tre andre hytteeierne som bruker den aktuelle veien og få disse til å samtykke. Jeg tipper at kommunen deretter vil kunne endre planen i henhold til den aktuelle bestemmelsen i plan- og bygningsloven, slik at dere kan få lagt om adkomsten.
Harald Ramm
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her
Denne saken ble første gang publisert 01/07 2022.