HYTTELIVS EKSPERT SVARER
Min bror nekter å investere i oppgradering av hus og vil ikke la seg kjøpe seg ut. Kan jeg kreve at plassen legges ut for salg?
Sameie mellom søsken skaper forviklinger. Nå er den ene parten lei og vil selge hele greien, men broren krever store summer. Hyttelivs advokat Harald Ramm forteller hvilke muligheter vedkommende har.
Jeg har fritidsbolig sammen med min bror på hjemplassen der vi vokste opp på Helgeland.
Min bror bor i Midt-Norge og jeg på Vestlandet. Han vil ikke investere i oppgradering av hus og uthus, som er svært gammelt, men bra vedlikeholdt.
Jeg har tilbudt å kjøpe ham ut for kr 350 000, og at han og familien hans kan bruke plassen når ikke vi bruker den. Men min bror ønsker mer, også hyttetomt og nausttomt, og det syns jeg blir for mye. Jeg er eldst, 78 år. Gjelder odel på slike småbruk, ca. 30 dekar innmark? Kan jeg forlange at plassen legges ut for salg til høystbydende? Vi leier ut innmark til en nabo, en bonde som driver gårdsbruk.
T.T.
Det fremgår av sameieloven § 15: «Etter varsel med rimeleg frist har kvar av sameigarane rett til å få sameiga oppløyst. Kan tingen ikkje delast uten skade, skal han seljast gjennom namsmyndighetene etter reglane i tvangsfullbyrdelseslova så langt dei høver.»
I prinsippet kan en slik eiendom «delast» ved at dere kan få hver deres teig. Loven legger like vel opp til at en eiendom med påstående bygninger faller inn under begrepet kan «ikkje delast uten skade». Salget må skje gjennom namsmyndighetene, dvs. tingretten på stedet hvor eiendommen ligger.
Du kan dermed ikke gjennomføre salg av eiendommen til høystbydende på egen hånd. Krav til størrelse på en landbrukseiendom for at den skal anses som odelsjord fremgår av odelsloven § 2:«Ein eigedom blir rekna som odlingsjord når fulldyrka eller overflatedyrka jord på eigedomen er over 35 dekar, eller det produktive skogarealet på eigedomen er over 500 dekar.» Avtalen om utleie av marka må følge eiendommen ved salget som en heftelse.
Harald Ramm
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her