HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Kan jeg fyre opp med rødsprit for å få opp varmen i hytta raskt?

Hytteier vil fyre opp med rødsprit i en kjele. Er det lurt? Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen kommer med sine tips for å få hytta varm så raskt som mulig.

Pluss ikon
TENNE OPP MED RØDSPRIT I EN KJELE? Hyttelivs ekspert vil ikke uten videre gå god for metoden, men han har flere andre gode tips til hvordan man raskest mulig kan får opp varmen i en hytte uten strøm og vann.
TENNE OPP MED RØDSPRIT I EN KJELE? Hyttelivs ekspert vil ikke uten videre gå god for metoden, men han har flere andre gode tips til hvordan man raskest mulig kan får opp varmen i en hytte uten strøm og vann. Foto: Illustrasjonsbilde, Gorm Kallestad / NTB .
Først publisert

Spørsmål:

Vi har en gammel tømmerhytte høyt til fjells, og den er veldig kald og rå når vi kommer dit om vinteren. Det er ikke innlagt strøm, men vi har en ganske stor vedovn.

Det tar likevel tid før hytta blir skikkelig varm, selv om vi sprengfyrer. Jeg har lest tips om å fyre opp rødsprit i en kjele for å få hytta sjokkvarm.

Det høres ut som en enkel løsning, men kan den anbefales?

Ulf B.

Svar:

Jeg har også fulgt med på diverse diskusjoner rundt rødsprittipset. Det gjøres ved at man heller en god slump rødsprit i en kjele, setter den på gulvet og tenner på. Det gir mye varme på kort tid. Husk at all brenning av flytende drivstoff og gass avgir ganske mye fukt. Det gjør ikke hytta mindre rå.

I beste fall bidrar brenningen av rødsprit til at lufttemperaturen øker raskt, men jeg vil ikke uten videre gå god for denne metoden. Først og fremst er det mer enn lufttemperaturen som får oss til å føle oss varme.

Faktorer som varmestrålingen fra alle overflater rundt oss, og trekk spiller en viktig rolle, pluss aktivitetsnivå og bekledning, selvsagt. Og gamle tømmerhytter er jo strengt tatt ikke laget for korte helgeopphold.

Luften er kald, veggene er kalde og det trekker gjerne godt fra alle sprekker. Lufttemperaturen går det ganske raskt å få opp når man sprengfyrer, men de rå veggene tar det fort en helg å få varme. Jeg ville heller satset på tørr ved i ovnen for å få opp temperaturen raskt.

Når den passerer 15 grader, har inneluften tatt opp ganske mye fuktighet. Da er det lurt å gjøre en sjokklufting slik at fukt blir transportert ut. Dette kan gjerne gjentas etter hvert som temperaturen stiger.

Likeledes bør dere lufte godt når dere drar fra hytta for å kvitte dere med den fuktige inneluften. Mer langsiktig ville jeg satset på å få hytta så tett som mulig. Her kan mye gjøres fra innsiden, og noen timers innsats kan gjøre underverket. Det går også an å se på løsninger for å ringe hytta varm, gjerne i kombinasjon med en solventilator.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her