Liten gang, bra oppbevaring

Vi har en lang og trang gang. Hvordan kan vi endre vårt appartement?

Vi ønsker oss en mer funksjonell gang med så mye lagringsplass som mulig, og håper du kan hjelpe oss, skriver Sangreb og Ida. Interiørarkitekt Cecilie Claussen svarer.

Pluss ikon
EKSISTERENDE PLANLØSNING: Bad (ca 3,9 m2) Kjøkken (ca 7,1 m2) (ca 24 m2) Allrom Gang (ca 5,4 m2) (ca 15 m2) Soverom
EKSISTERENDE PLANLØSNING: Bad (ca 3,9 m2) Kjøkken (ca 7,1 m2) (ca 24 m2) Allrom Gang (ca 5,4 m2) (ca 15 m2) Soverom Foto: Cecilie Claussen
Sist oppdatert

Spørsmål

Hei, Cecilie!

Vi er et aktivt par som bor i en leilighet vi trives godt i. Vi har et problem som krever mer og mer oppmerksomhet, og som vi stadig krangler om: Gangen vår!

Vi har en rektangulær gang som er lang og smal, og som på ingen måte fungerer slik vi skulle ønske.

Vi driver begge med ulike hobbyer som krever en del utstyr, og boden vår er allerede stappfull. Ski, klatreutstyr og piggsko henger over alt og har blitt et skikkelig irritasjonsmoment.

Vi ønsker oss en mer funksjonell gang med så mye lagringsplass som mulig, og håper du kan hjelpe oss. Legger ved plantegning av leiligheten og krysser fingrene for at det finnes en god løsning.

Hilsen Sangreb og Ida

Svar

Hei, Sangreb og Ida!

INTERIØRARKITEKTEN: Cecilie Claussen viser ideer til planløsning for en mer funksjonell gang.
INTERIØRARKITEKTEN: Cecilie Claussen viser ideer til planløsning for en mer funksjonell gang. Foto: Niklas Hart

Yttergangen er et av de rommene der folk i ulike livssituasjoner ofte ender opp med samme behov: Mer plass til klær, sko og diverse utstyr.

Jeg pleier å si at en sunn gang bør ha lagring til hverdagstøy, en sittebenk og et sted å legge nøkler, solbriller og lignende. Samtidig er det et rom med mye ferdsel og gjennomgangstrafikk, og i deres tilfelle går man til både kjøkkenet, soverommet og badet via gangen.

I tillegg bør det være plass til å kle på seg, ideelt sett for mer enn en person av gangen.

Det er lett å tenke at dette først og fremst handler om plass, at en stor gang er det beste og vil løse alle utfordringer. Slik er det ikke.

Det er faktisk ikke antall kvadratmeter som avgjør hvor funksjonelt et rom er, men hvor godt plassen kan utnyttes på en måte som møter deres behov.

En god kjøreregel for et slikt prosjekt er at problemet skal løses, ikke flyttes. Å få en funksjonell yttergang kan være en skikkelig nøtt, men jeg har noen ideer til dere.

Ut fra plantegningen ser jeg at dere har en gang med mange døråpninger. Dette er i seg selv et hinder for å utnytte den plassen som finnes.

Disse døråpningene medfører naturlig nok også en del ferdsel, og jeg vil tro at dere går mye gjennom gangen for å komme dere mellom kjøkkenet og spisestuen.

I tillegg er gangen smal, noe som gjør det vanskelig å finne gode oppbevaringsløsninger som samtidig tillater at dere beveger dere gjennom gangen. At dette i sum blir irriterende, er ikke vanskelig å se for seg.

I deres situasjon er det i utgangspunktet to parametere som er avgjørende: Tilgjengelig plass og døråpninger.

Det kan i teorien være tilstrekkelig plass i gangen til å sette inn en grunn skaprekke med 40 cm i dybde, men denne vil ikke bli funksjonell nok for dere og kun gjøre gangen enda trangere.

Utfordringen er å ha så mange dører med potensielt ulike slagretninger. Dette blir fort et hinder for å utnytte den plassen dere har. Her finnes det flere valg.

I de aller fleste kundemøter jeg har, begynner jeg med å spørre kunden om hva slags behov som ligger til grunn for endringen de ønsker seg.

Hva er en funksjonell gang for dere? Ut ifra det dere beskriver i spørsmålet, forstår jeg det som om mer lagringsplass er førsteprioritet, så jeg skisserer to ulike løsninger som imøtekommer dette.

Les også: Gangen hjemme hos Sissel var pregløs og kjedelig. Nå er den totalt forvandlet

Planløsning og skisse 1:

Her har jeg forsynt meg av soverommet for å lage en romsligere gang, som gir dere godt med skapplass, samt muligheten til å skjerme gangen noe fra resten av leiligheten.

Det blir også bedre plass, slik at det er mulig å komme ut av badet uten å krasje med klatreutstyr eller klær. Her vil jeg anbefale å bygge lagring fra gulv til tak for å utnytte den plassen dere har maksimalt.

Planlegg gjerne i detalj hva som skal lagres hvor, og tilpass oppbevaringsløsningen slik at den fungerer godt for dere.

Det er liten vits i å ha store skap med tette hyller dersom det er ski og snowboard dere skal lagre der inne.

<b>SKISSE 1:</b> Illustrasjon av skaprekke i den nye gangen. Ved å bygge ut gangen får man et eget område til rot og visuelt støy. Planlegg gjerne i detalj hva som skal lagres hvor, og tilpass oppbevaringsløsningen slik at den fungerer godt for dere.
SKISSE 1: Illustrasjon av skaprekke i den nye gangen. Ved å bygge ut gangen får man et eget område til rot og visuelt støy. Planlegg gjerne i detalj hva som skal lagres hvor, og tilpass oppbevaringsløsningen slik at den fungerer godt for dere. Foto: Cecilie Claussen
Planløsning alternativ 1: I denne løsningen tar vi plass fra soverommet og lager en ekstra gang. Soverommet blir mindre noe som dessverre går utover lagringen her. Ved å åpne opp veggen mellom kjøkkenet og spisestuen blir det mye bedre flyt.
Planløsning alternativ 1: I denne løsningen tar vi plass fra soverommet og lager en ekstra gang. Soverommet blir mindre noe som dessverre går utover lagringen her. Ved å åpne opp veggen mellom kjøkkenet og spisestuen blir det mye bedre flyt. Foto: Cecilie Claussen

Ulempen er at soverommet blir mindre, noe som går utover lagringsplassen her.

Ved å åpne opp veggen mellom kjøkkenet og spisestuen blir det mye bedre flyt. Det er upraktisk å måtte gå gjennom gangen for å komme til kjøkkenet, slik dere må med den nåværende planløsningen.

Den nye åpningen lar dere gå rett inn til spisestuen fra kjøkkenet, noe som vil redusere trafikken mellom kjøkkenet og gangen, og kan bidra til at hverdagen i leiligheten oppleves roligere og mindre masete.

Planløsning og skisse 2:

Det andre alternativet jeg har tegnet for dere, innebærer å flytte soveromsveggen 85 cm bakover, slik at det blir plass til en skaprekke med 75 cm dybde og skyvedører på første vegg til venstre når man kommer inn.

Skisse 2: Illustrasjon av skaprekke i gang. Ved å låne areal av soverommet kan dere beholde den verdifulle plassen i gangen samtidig som dere får rikelig med lagring.
Skisse 2: Illustrasjon av skaprekke i gang. Ved å låne areal av soverommet kan dere beholde den verdifulle plassen i gangen samtidig som dere får rikelig med lagring. Foto: Cecilie Claussen
Planløsning alternativ 2: I dette alternativet flytter vi soveromsveggen 85 cm bakover, slik at det blir plass til en skaprekke med 75 cm dybde med skyvedører på første vegg til venstre når man kommer inn. Med denne løsningen vil man få romslig med skapplass både på soverommet og i gangen.
Planløsning alternativ 2: I dette alternativet flytter vi soveromsveggen 85 cm bakover, slik at det blir plass til en skaprekke med 75 cm dybde med skyvedører på første vegg til venstre når man kommer inn. Med denne løsningen vil man få romslig med skapplass både på soverommet og i gangen. Foto: Cecilie Claussen

Her finnes det flere ulike oppbevaringsløsninger, men som nevnt i løsning nummer 1 vil jeg anbefale å bruke hele høyden til oppbevaring, samt å planlegge godt og detaljert.

Også denne løsningen vil gi bedre plass til av- og påkledning, og gjøre det mindre klaustrofobisk å bevege seg gjennom gangen.

En annen fordel med denne løsningen er at soverommet forblir nokså romslig med en romslig skaprekke sammenlignet med det første forslaget.

Les også (+): Den nye naboen vår er nysgjerrig og dominerende. Hva gjør vi?

Tips

Døråpninger og tilgjengelig plass er viktige parametere i planleggingen av en yttergang, ikke glem å ta dørenes slagretning med i beregningen.

  • Planlegg lagringen i gangen ned til minste detalj, og pass på å utnytte takhøyden. Tegn gjerne opp ulike alternativer, og vurder hvilken løsning som vil fungere best.
  • Husk å se på hva som må ofres, dersom man må hente plass fra et annet rom for å utvide gangen. Hva er fordelene og ulempene med endringen?
  • En gang skal gjerne brukes både til oppbevaring, omkledning og ferdsel. Sjekk at prosjektet som planlegges gjør at man beholder alle viktige funksjoner i rommet.
  • Større er ikke nødvendigvis bedre, se på rommets form og undersøk om det finnes noen kreative løsninger for å utnytte det man har enda bedre.

Lykke til!

Hilsen interiørarkitekt Cecilie Claussen


Denne saken ble første gang publisert 04/06 2024, og sist oppdatert 04/06 2024.

Les også