Når peisen krangler:
Dette kan ødelegge peiskosen
Det er få ting som lager så god stemning som et sprakende peisbål. Men blir rommet fullt av røyk, faller stemningen fort til et bunnivå.
Når det er trøbbel med peisen, er dårlig trekk diagnosen som dukker opp i de flestes hode.
Det stemmer ofte, men dårlig trekk er bare symptomet. Årsakene er ofte ganske sammensatt.
– Ildsteder og skorsteiner leveres ikke ferdig med god trekk, forklarer teknisk sjef John Martin Gjerde hos
Schiedel.
– Trekk er et resultat av fysiske lover, og da er selve peisen bare en del av alt som skal fungere. Først og fremst må du se skorstein, ildsted og ventilasjon under ett. Skorsteinen
er selve motoren i fyringsanlegget.
Dernest er nok tilgang på luft en viktig faktor. I tillegg kan dårlig vedlikehold, topografiske forhold eller feil bruk skape problemer.
Trekk er enkelt forklart varm luft som stiger inne i skorsteinen, og dette genererer et undertrykk i ildstedet. Jo høyere temperatur på røyken, desto bedre oppdrift.
Les også: Dette gjør du feil når du fyrer med ved
Riktig dimensjonert
Peisen må være riktig dimensjonert til skorsteinen. Til en lukket peis følger det med en manual som viser hva som kreves av pipa; den skal ha riktig høyde, og stor nok dimensjon på det innvendige røret. Feil forhold her kan gi både for mye og for lite trekk.
Til en gruepeis følger det sjelden med en manual. Disse er gjerne laget med utgangspunkt i murerens erfaringer. Enkelt sagt er det åpningen på peisen som må stå i forhold til høyde og dimensjon på skorsteinen. Stor åpning og lav skorstein betyr ofte dårlig trekk. Det kan også være andre årsaker til at den fungerer dårlig. Et stort volum i peiskappen kan gjøre at den varme røyken slår inn i rommet i stedet for å finne veien opp i pipa.
Luftstrømmen
Nok luft inn i peisen er et annet kritisk punkt. Hytta må ha ventilasjon med nok kapasitet. En gjennomsnittlig åpen peis trenger gjerne mellom 350 og 450 kubikkmeter luft i timen ved normal trekk i skorsteinen. Det får den ikke hvis hytta er helt tett.
I en kald peis er luftstrømmen som går fra peisen og opp i skorsteinen veldig svak. Den øker når fyringen er i gang, men det er lite som skal til for å ødelegge balansen.
Særlig mekanisk ventilasjon som kjøkkenvifter går alltid av med seieren i kampen om luften. Det kan gi dårlig trekk, og i verste fall få røyken til å snu i skorsteinen.
Les også: Zalo-trikset som kan få fart på fyringen
Vedlikehold
Lekkasjer i peis, røykinnføring eller skorstein vil konkurrere med luftstrømmen som egentlig skal gå igjennom bålet i peisen.
En dårlig feid skorstein struper luftstrømmen og lager dårligere trekk. Det samme gjelder et spjeld som bare står halvåpent. En ny, rentbrennende peis krever høyere varme i brennkammeret for å fungere som den skal. Det betyr at du må være nøye med at den får tørr ved, og at opptenningen gjøres riktig.
Terrenget rundt hytta eller boligen kan også skape problemer når du fyrer i peisen. Forhøyninger, trær eller andre bygninger kan gjøre at luften slår ned over taket, noe som skaper problemer for luftstrømmen som skal opp og ut av skorsteinen.
Dårlig trekk i pipa? Sjekk dette:
HAR DU EN LUKKET PEIS, er det lurt å dobbeltsjekke manualen for å se om det er misforhold mellom peis og skorstein. På en normal enetasjes hytte blir skorsteinen
fort lav når vi snakker gruepeis, her må du gjerne opp i 4,5 meters høyde.
For å rette på dette, kan du enten bygge skorsteinen høyere eller minske lysåpningen på peisen. Velger du det siste, kan det være lurt å heve bunnen i peisen eller gjøre den smalere.
BRENNER PEISEN BEDRE OM DU ÅPNER et vindu, er det et tegn på at ventilasjonen er for dårlig. Nyere peiser har ofte en egen luftekanal som henter uteluft rett inn i ildstedet. Det hindrer at den varme inneluften forsvinner opp i skorsteinen, og det sørger for nok luft til bålet. Dette er krevende å ettermontere på eksisterende peiser.
Alternativet er å lage en ny luftekanal i veggen. den plasseres nede ved gulvet, så nær peisen som mulig Pass bare på å ta hensyn til snøforhold og annet som kan skape problemer på utsiden. Neste sjekkpunkt er pipehatten.
Ligger hellen på toppen for lavt, blir det trangt for røyken, pluss at den må bøye av 90 grader. Da kan hellen mures høyere, eller den kan erstattes med en mer effektiv pipehatt.
Har du en gammel, trekkfull hytte, er det om å gjøre å få så mye varme som mulig. I en moderne, godt isolert hytte, derimot, må du ta hensyn til effekten når du skal velge peisinnsats. Er effekten 7 kW, vil det varme opp et areal på 150 m² i en moderne hytte. Har peisen høy effekt og du bare bedriver småfyring, vil det skape mye soting.
Les også: (+) Nye regler for salg av hytte: – Spesielt én ting blir veldig viktig
ETTERSYN AV EN GRUEPEIS består av å stikke hodet inn og sjekke med en lommelykt. Sjekk at spjeldet fungerer som det skal. Det skal ikke stå halvåpent, men helt åpent. Et inspeksjonsspeil kan du også ta med deg når du først skal inn der. Se opp igjennom skorsteinen.
Det skal lyse i enden, og det skal ikke være store ansamlinger av bek. Andre ting som snevrer inn pipeløpet, som fuglereder eller vepsebol, må også fjernes. Er det lenge siden skorsteinen er blitt feid, kan det være lurt å gjøre det.
PÅ EN LUKKET PEIS kan det være lurt å jakte på lekkasjer, en lighter er alt du trenger. Når det er full fyr i peisen, sjekker du røykrør og innføringen i skor-steinen. Er det utvendige sprekker i skorsteinen, sjekker du her også.
Les også (+) Grunneier mener vi ikke kan innløse festekontrakten og kjøpe nausttomten, selv om det har gått 30 år. Stemmer dette?
Hold flammen inntil. Blir den sugd inn, er det en lekkasje. Sjekk også eventuelle pakninger rundt døren og isoleringsplatene på innsiden. De knekker fort av vedkubber som kommer borti. Nye plater kjøper du der du kjøpte peisen.
FUKTIGHETEN I VEDEN bør være under 20 %. Er den ned mot 15 %, kan du helt sikkert ikke skylde på veden. Det er gammelt nytt at du skal tenne på fra toppen, men det kan være grunner til å si litt om hvorfor.
Luftstrømmen opp i skorsteinen er som tidligere nevnt helt minimal før du fyrer opp. Dette blir som kaldstart av en motor. Peis og skorstein trenger all hjelp den kan få for få i gang luftstrømmen opp pipa. Tenner du på fra bunnen, kjøles luften på vei igjennom bålet. Tenner du opp på toppen, går varmen rett opp og varmer opp skorsteinen. Bruk tennbriketter og godt med opptenningsved.
FUNGERER PEISEN DÅRLIG under gitte vindretninger, kan det være topografien rundt hytta som er årsaken. Høye trær, andre bygninger eller høyder i terrenget. Trær på egen tomt kan du felle. Ut over det er det lite annet å gjøre enn å bygge skorsteinen høyere, eller gjøre som beskrevet i neste avsnitt.
Fyrer du under laveste oppgitte effekt, oppstår det sot på glasset. Har peisen flere store glassflater, tappes brennkammeret for varme, siden glass isolerer dårlig. Da må du fyre hardere for at det skal bli ren forbrenning.
- Fuktig ved gir garantert sot på glasset
- Bruk rikelig med opptenningsved for å komme opp i riktig temperatur.
- Unngå å legge endestykkene på veden mot glasset. Det er de som utgir mest gass.
- Når ilden blusser opp, reduser lufttilførselen, men pass på at flammene er lyse i toppen.
- Brenn aldri uten lufttilførsel.
NOEN GANGER ER ALT GJORT RIKTIG, likevel fungerer ikke peisen. Da er røykgassvifte på toppen av skorsteinen en løsning, forutsatt at hytta har strøm. En slik vifte bruker lite strøm og er grei å vedlikeholde. På noen av disse kan du også gjøre mye av monteringen selv.
Les også (+) Vi har en koselig åpen grue på hytta, men vi trenger noe som gir mer varme. Hvordan går vi frem?