bærekraftig oppussing
Linn-Heidi og Martin hadde et hårete mål: Å pusse opp badet med kun brukte materialer
Varighet og ansvar var stikkordene da rekkehuset på Risløkka skulle oppgraderes. Hjemmet er fullt av brukte skatter og løsninger som er valgt for å sikre et nær sagt evig liv.
– Omgi deg med det som er bra for deg. Uansett om det er mennesker, ting eller materialer, er det som regel de som er rene, naturlige og ærlige som gir deg best livskvalitet, mener arkitekt Linn-Heidi Halvorsen.
Kanskje noe å tenke på for noen hver?
Da Linn-Heidi og Martin kjøpte rekkehuset på Risløkka i Oslo i 2020, trengte to av de tre etasjene oppussing.
For de nye eierne var det imidlertid aldri aktuelt å kaste ut fungerende løsninger og løpe til interiørbutikken etter siste skrik. I all hovedsak er materialene som er benyttet, kjøpt brukt. Fokuset har ligget på varige og miljøvennlige overflater og materialer.
– Det var viktig for oss å velge løsninger som er robuste nok til å tåle tidens tann, både designmessig og slitasjemessig, sier Linn-Heidi.
Det er overveiende benyttet gjenbruksmaterialer, og der hun og mannen Martin har kjøpt nytt, har valget falt på naturmaterialer som heltre, linoleum og stein.
Linn-Heidi Halvorsen (36), arkitekt, og Martin Berger (33), veileder, med barna Nikki (8) og Olly (4).
Hva?
Del av tremannsbolig over tre etasjer, på 150 kvm, bygget på 1970-tallet.
Hvor?
Risløkka i Oslo.
På nett?
– Dette er materialer som scorer bra i et sirkulært perspektiv, og som vi håper vil følge dette husets levetid, forklarer Linn-Heidi.
I første etasje ble det lagt heltre Dinesen-gulv, mens gulvene i andre etasje ble pusset. Paret valgte å beholde skrogene til det eksisterende Ikea-kjøkkenet, men endret litt på oppsettet og snekret selv nye fronter.
Bærekraftig bad
Totalrenoveringen av badet er en historie for seg selv. Linn-Heidi og Martin hadde som mål å få til et helt sirkulært oppussingsprosjekt. De lyktes nesten!
– Det ble ikke 100 prosent sirkulære løsninger, men vi kom skikkelig langt, sier Linn-Heidi.
Det er det liten tvil om: Gulvflisene er overskuddsflis kjøpt brukt fra en privatperson. Servanten er gammel og brukt. Blandebatteriet fra Vola sto opprinnelig i et offentlig bygg, som måtte gå over til touchfree-løsning under pandemien.
Les også: Margit bygde drømmeleiligheten på 4 uker – og alt skjedde på bærekraftig vis
Benkeplaten er restmarmor fra selveste Nasjonalmuseet, som familien var så heldig å få av Ellingaard. Dusjen, badekaret, toalettet og spyleknappen er alle kjøpt på finn.no av folk som har kjøpt feil varer, men som av en eller annen grunn ikke har fått brukt bytteretten. Baderomsmøbelet har Martin snekret. Bare flisene på veggene er nye. Her dukket et annet prinsipp opp for den miljøbevisste arkitekten.
– Enda viktigere enn å kjøpe brukt, er det at designet får et varig preg som kan vare i mange, mange år fremover. Etter mange måneders leting og autosøk måtte jeg innse at dersom terrakottaflisene skulle fungere, var jeg nødt til å gå for nye fliser jeg valgte selv, sier hun.
Bevisste valg
Det er liten tvil om at sirkulær oppussing krever litt ekstra tålmodighet.
– Å samle materialer som skal matche hverandre og en helhet, tar lang tid, så man trenger både tålmodighet og lagringsplass, innrømmer Linn-Heidi.
Til de voksnes frustrasjon, men barnas glede, levde familien lenge med badekar stående i stuen. Men tiden kan også være en ressurs, mener arkitekten.
– Da får du nemlig god tid til å ta veloverveide og gode valg. Det er ingenting jeg vil forandre med badet! Det er mitt favorittrom, og det tror jeg er nettopp fordi jeg hadde så god tid til å tenke over hvordan jeg egentlig ville ha det.
Bærekraft handler ikke bare om å handle brukt, minner Linn-Heidi om:
– Det handler også om byggeskikk, hvilke løsninger og detaljer man velger – at det man velger også kan tas ned og gjenbrukes på nye og andre måter. Om det ikke kan gjenbrukes, må det i det minste kunne gjenvinnes og ikke bli til farlig avfall om det en dag skal rives.
SIRKULÆR ØKONOMI
Sirkulær økonomi, også kalt kretsløpsøkonomi, er et prinsipp for økonomisk virksomhet som har som mål at ressurser forblir i økonomien lengst mulig. Dette ønskes oppnådd ved å redusere råvarebruk, avfall, utslipp og energiforbruk til et minimum.
Kilde: Wikipedia
Bærekraft. Sirkulært. Klimavennlig. Ordene hadde lenge en eim av noe trist og traurig. Dette er i ferd med å endre seg, og stadig flere av oss blir bevisst hvilke muligheter og hvilket ansvar vi har. Slik vi faktisk må, minner arkitekten om:
– Sirkulær økonomi er faktisk det som må til for å oppnå klimamålene. Det betyr at vi alle må være veldig bevisste på hvilke valg vi tar!
LINN-HEIDIS GRØNNE TIPS
- Ta vare på tingene dine. Det mest bærekraftige du kan gjøre er egentlig å ikke gjøre noen ting, men her må man finne en balanse. Ta vare på det som allerede er bygget, og utfør vedlikehold på en måte som gjør at hjemmet varer så lenge som mulig. Noen ganger krever det større oppgraderinger, andre ganger holder det å bytte ut et ødelagt vindu.
- Ta bevisste og informerte valg. Les deg opp på materialene du tenker å bruke. Vi er blitt ganske flinke til å tenke bærekraft når vi handler klær. Vi bør tenke på samme måte rundt oppussing og interiør. Velg rene naturmaterialer som du kan ha i lang tid, og som er lette å gjenbruke eller gjenvinne om de en dag skal byttes ut.
- Det beste er å kjøpe brukt. Om du kjøper nytt, tenk over livsløpet til det du kjøper!
- Ta valg for deg selv i et langt perspektiv, ikke for andre i et salgsperspektiv. Kjenn etter hva du liker, og bruk god tid på valgene dine. Da er det større sannsynlighet for at du vil trives med dem over tid.