gjenbruk og oppussing

Et 25 år gammelt furukjøkken fikk sette stilen for resten av interiøret

Simone og Anders vurderte først å bytte ut det gamle, originale furukjøkkenet – men da sa Simones mor nei!

<b>NATURLIG SKJØNNHET:</b> Kjøkkenet er over 25 år gammelt, og den naturlige overflaten innsettes kun av og til med hvit lutsåpe for å holde det lyst. Selve uttrykket er modernisert med åpne, dekorative hyller, nye hvitevarer og innbygget kjøleskap. Det smale skapet brukes til oppbevaring av skjærefjøler, kjøkkenhåndklær med mer, og den gamle armaturen er byttet ut med en mer moderne fra Quooker.
NATURLIG SKJØNNHET: Kjøkkenet er over 25 år gammelt, og den naturlige overflaten innsettes kun av og til med hvit lutsåpe for å holde det lyst. Selve uttrykket er modernisert med åpne, dekorative hyller, nye hvitevarer og innbygget kjøleskap. Det smale skapet brukes til oppbevaring av skjærefjøler, kjøkkenhåndklær med mer, og den gamle armaturen er byttet ut med en mer moderne fra Quooker. Foto: P Wessel
Først publisert Sist oppdatert

Ved første øyekast tenkte Simone og Anders at det gamle furukjøkkenet måtte byttes ut med et nytt.

Kjøkkenet hadde mer enn 25 år på baken, og med årene var det blitt slitt, med litt tunge skuffer, og det var fristende å sette inn et helt nytt kjøkken. Heldigvis ble paret overtalt til å droppe den ideen.

– Eiendomsmegleren kunne fortelle oss hvor mye et tilsvarende snekkerbygget kjøkken ville koste i dag, og moren min sa: «Det gjør dere bare ikke!».

– Jeg har selv vokst opp i et hus med et lignende kjøkken, så min mor er en forkjemper for god kvalitet. Dermed bestemte vi oss for å beholde kjøkkenet, og kun skifte ut hvitevarene. Men vi ble raskt forelsket i uttrykket med det lyse furutreverket. Faktisk har kjøkkenet satt stilen for resten av interiøret, forteller Simone.

Les også: Margit bygde drømmeleiligheten sin på fire uker – og alt skjedde på bærekraftig vis

Lyst og luftig

Paret skiftet kun ut enkelte møbler for at de bedre skulle blende inn med kjøkkenets lyse og naturlige fremtoning. Veggene har de beholdt hvite, for Simone elsker roen det gir. Kun ganske få bilder har funnet veien til veggene. Her er det møblene, de ulike materialene og lysinnfallet i de luftige rommene som skaper estetikken.

Simone Grundtworm Wiuf (29), medeier av @butik_soeurs som selger klær og smykker med fokus på bærekraft og slow living, og Anders Wilhelmsen (30), forsikringsrådgiver, med sønnen deres Karl-William (3). 

Hva?

Leilighet på 115 kvm, fra slutten av 1800-tallet.

Hvor?

I Rungsted, nord for København.

På nett?

@simonewiuf på Instagram.

Se mer

– Jeg trives best med hvitt på hvitt, siden jeg trenger helt rolige rammer uten for mange inntrykk. Men det er fint med noen pyntegjenstander for å skape litt kontrast, og så synes jeg det er lekkert å mikse materialer som lær, tre og lin. For at møblene skal egne seg for en barnefamilie, bør de helst være i god kvalitet og kunne tåle litt av hvert, forklarer Simone, som gjerne bruker lang tid på å finne det helt rette interiøret – for å unngå for mange unødige ting.

For meg handler Slow living om en langsom tilnærming til hverdagens aspekter – med fokus på enkelhet og nærvær. Å sette tempoet ned og kun omgi meg med ting som gjør meg glad, og som har en betydning – eller gir meg en merverdi.

Interiørmessig er jeg opptatt av enkelthet, estetikk og kvalitetsprodukter og -materialer. Et rolig hjem, med rolige omgivelser, innredet etter prinsippet «less is more». For meg gir det både mer overskudd og tid til å nyte livet, mine omgivelser og menneskene rundt meg. I tillegg er det godt for miljøet – ved å sette en stopper for både overforbruk og masseproduksjon, samt våre raske inn-og-ut-vaner.

Det oppfordrer oss som forbrukere til å tenke mer over hvordan vi lever og hva vi kjøper – samt å prioritere og leve etter et mer bevisst forbruk: Kjøp mindre, og bedre!

Se mer
Steintøy med grove overflater og naturlige farger er parets foretrukne keramikk. Den gråblå koppen og den japanske skålen er fra No24. Tekannen er fra Bredemeijer og den hvite muggen er et loppemarkedfunn.                        «Personlig elsker jeg gamle speil, gammel keramikk, gamle krukker, lysestaker og lignende. Det er en bærekraftig måte å skape fornyelse på, og det har ofte mer sjel enn det nye ting har.»
Steintøy med grove overflater og naturlige farger er parets foretrukne keramikk. Den gråblå koppen og den japanske skålen er fra No24. Tekannen er fra Bredemeijer og den hvite muggen er et loppemarkedfunn. «Personlig elsker jeg gamle speil, gammel keramikk, gamle krukker, lysestaker og lignende. Det er en bærekraftig måte å skape fornyelse på, og det har ofte mer sjel enn det nye ting har.» Foto: P. Wessel
Et lite bilde fra emptywall.store har funnet veien til den ene veggen på kjøkkenet. Koppene er fra Broste Copenhagen og kaffemaskinen fra Sage.
Et lite bilde fra emptywall.store har funnet veien til den ene veggen på kjøkkenet. Koppene er fra Broste Copenhagen og kaffemaskinen fra Sage. Foto: P. Wessel

– Det er viktig for meg å omgi meg med få ting som virkelig betyr noe, eller som har en funksjon. Jeg liker ideen om slow living, hvor det som ikke har noen verdi velges bort, forteller Simone og fortsetter:

– Dessuten har vi ikke så mye oppbevaringsplass her, så vi har heller ikke noe sted å gjemme bort ting som ikke blir brukt her og nå.

Kvitt deg med ting du ikke bruker eller ikke finner glede i– enten ved å donere det til gjenbruk, selge det på loppemarked eller gi det bort til noen andre som vil få glede av det.

«Less Is More» – jo flere ting du har, jo mer tid bruker du på innkjøp, organisering, opprydning, vedlikehold m.m.

Gå på jakt etter brukte interiør-detaljer for å skape liv og sjel i innredningen, enten på loppemarkeder eller i bruktbutikker. Personlig elsker jeg gamle speil, gammel keramikk, gamle krukker, lysestaker og lignende. Det er en bærekraftig måte å skape fornyelse på, og det har ofte mer sjel enn det nye ting har.

Sats på gamle klassiske møbler eller designmøbler. Eventuelt gi dem en makeover ved å slipe treverket og/eller male det, eller få skiftet ut læret – gjerne hos en profesjonell.

Se nye muligheter i tingene du har fremfor å bytte dem ut med noe helt nytt. For eksempel ved å sette lister på gamle skap og male om selv – eller sende dine gamle skapfronter til en autolakkerer og sette på nye håndtak.

Ikke vær redd for å bruke ton i ton-nyanser. For meg skaper det et rolig, hyggelig og avslappende hjem. Personlig er jeg glad i offwhite og beige farger. I stedet for å bruke mange farger, kan du bruke forskjellige naturmaterialer, ulike treslag, naturstein – og andre morsomme materialer– for å skape en fin dynamikk.

Se mer
Tekannen i glass er fra Hein Studio, de hvite koppene med hank fra Åbenlys og konkyliekoppen fra Christina Iversen Studio. Skålen i glass med hvite prikker er fra Zafferano.
Tekannen i glass er fra Hein Studio, de hvite koppene med hank fra Åbenlys og konkyliekoppen fra Christina Iversen Studio. Skålen i glass med hvite prikker er fra Zafferano. Foto: P. Wessel
<b>NATURMATERIALER:</b> Simone foretrekker helst naturlige materialer som tre, lær og naturstein. Hun mikser gjerne ulike strukturer og materialer fremfor å bruke mange farger. Da blir heller ikke uttrykket kjedelig, selv om det er nedtonet.
NATURMATERIALER: Simone foretrekker helst naturlige materialer som tre, lær og naturstein. Hun mikser gjerne ulike strukturer og materialer fremfor å bruke mange farger. Da blir heller ikke uttrykket kjedelig, selv om det er nedtonet. Foto: P. Wessel
<b>ROLIG HARMONI:</b> Stuen er innredet hvitt på hvitt, med kun få kontraster og et møbel i lær for å skape litt dynamikk. Sofaen fra Ilva er «customized» med et lyst lintrekk. Bordet i røkt eik og marmor er fra &amp;Tradition, og vasen er fra Anissa Kermiche.                         «Ikke vær redd for å bruke ton i ton-nyanser. For meg skaper det et rolig, hyggelig og avslappende hjem.»
ROLIG HARMONI: Stuen er innredet hvitt på hvitt, med kun få kontraster og et møbel i lær for å skape litt dynamikk. Sofaen fra Ilva er «customized» med et lyst lintrekk. Bordet i røkt eik og marmor er fra &Tradition, og vasen er fra Anissa Kermiche.  «Ikke vær redd for å bruke ton i ton-nyanser. For meg skaper det et rolig, hyggelig og avslappende hjem.» Foto: P. Wessel
En miks av lær og tre kombinert med hvite flater og et hint av kontrast er oppskriften på interiøret hos Simone. Stolen i kjernelær er arvegods, mens den skulpturelle lampen er fra Nordlux. Vasen i vinduet er fra Tage Andersen.
En miks av lær og tre kombinert med hvite flater og et hint av kontrast er oppskriften på interiøret hos Simone. Stolen i kjernelær er arvegods, mens den skulpturelle lampen er fra Nordlux. Vasen i vinduet er fra Tage Andersen. Foto: P. Wessel
<b>SNEKKERBYGGET MØBEL:</b> Da paret overtok leiligheten slo de sammen et toalett, et bad og en liten gang, slik at de fikk et stort lekkert bad. Det er innredet med et snekkerbygget baderomsmøbel i røkt eik, grå marmorfliser og armatur fra Toni. Speilet er fra Københavns Møbelsnedkeri og håndkleet fra Day Home.                        «Jeg trives best med hvitt på hvitt, siden jeg trenger helt rolige rammer uten for mange inntrykk.»
SNEKKERBYGGET MØBEL: Da paret overtok leiligheten slo de sammen et toalett, et bad og en liten gang, slik at de fikk et stort lekkert bad. Det er innredet med et snekkerbygget baderomsmøbel i røkt eik, grå marmorfliser og armatur fra Toni. Speilet er fra Københavns Møbelsnedkeri og håndkleet fra Day Home. «Jeg trives best med hvitt på hvitt, siden jeg trenger helt rolige rammer uten for mange inntrykk.» Foto: P. Wessel
<b>NATURLIG GJENBRUK:</b> Det gamle lutede furuskapet viderefører stilen fra kjøkkenet inn i husets soverom. Bambuskleshengerne er fra Klein Studio.
NATURLIG GJENBRUK: Det gamle lutede furuskapet viderefører stilen fra kjøkkenet inn i husets soverom. Bambuskleshengerne er fra Klein Studio. Foto: P. Wessel