fremtidens boformer

Torgrim lever i et boligeksperiment

– Jeg tror dette er fremtidens boform, sier Torgrim Oksavik Lockertsen (33). Han deler tid og rom med syv andre i et boligeksperiment i Oslo.

<b>LIKER BOFORMEN:</b> Torgrim trives i bofellesskapet på Vollebekk i Oslo. – Jeg synes Living Lab er et bra konsept, og jeg liker boformen.
LIKER BOFORMEN: Torgrim trives i bofellesskapet på Vollebekk i Oslo. – Jeg synes Living Lab er et bra konsept, og jeg liker boformen. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Sist oppdatert

– Man må være litt rund i kantene for å bo slik som dette, sier Torgrim Oksavik Lockertsen og smiler.

Han er en av syv beboere i bofellesskapet i Obos Living Lab på Vollebekk i Oslo.

Living Lab er en boligblokk og et levende laboratorium der beboerne og ulike aktører skal forske på fremtidens boformer.

I bofellesskapet i andre etasje eksperimenteres det med nye boformer, der beboerne deler rom, funksjoner, gjenstander og tid med hverandre.

Alle har egne private rom, mens kjøkken, hage og oppholdsrom deles. Torgrim flyttet inn i oktober 2021.

Les også: Slik mener ekspertene vi vil bo i fremtiden

Verdien av å dele

– Jeg har bodd på hybel og i kollektiv tidligere, men jeg har aldri bodd i et så stort bofellesskap før. Jeg har et privat rom og deler bad med to andre, så størrelsene på fellesområdene er et stort pluss, forteller Torgrim.

– Kvadratmeterprisen er høy i Oslo, og jeg tror ikke det at alle skal ha soverom, kjøkken og bad i boligen sin er levedyktig i lengden, sier han.

<b>FELLES KJØKKEN:</b> Kjøkkenet er stort og åpent, med mye lys fra store vinduer. Her er det blant annet satt inn en stor øy med plass til at flere kan lage mat samtidig. Fellesarealene er planlagt og innredet av Ikea, som er en av aktørene i Living Lab. 
FELLES KJØKKEN: Kjøkkenet er stort og åpent, med mye lys fra store vinduer. Her er det blant annet satt inn en stor øy med plass til at flere kan lage mat samtidig. Fellesarealene er planlagt og innredet av Ikea, som er en av aktørene i Living Lab.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Jeg tror at det å ha 10 kvadratmeter alene og 20 kvadratmeter på deling, skaper mer trivsel enn å ha 15 kvadrat helt alene. Fellesarealene blir dessuten større og mer attraktive når flere deler. Det er en måte å bo mer effektivt og sosialt på.

Torgrim har med andre ord tro på at deling er en viktig del av løsningen for fremtidens boliger. Som sykepleierstudent synes han også at helseaspektet ved denne boformen er interessant.

– Det er mange mennesker som bor alene. Det å bo sammen med andre er bra for den psykiske helsen, for trivselen og det sosiale livet til folk. Kanskje kan denne boformen være en del av kuren mot ensomhet?


Les også: Siri og Claus flyttet fra 270 kvm til et levende laboratorium

Felles favoritter

Grønne plantevegger skiller inngangen fra kjøkkenet, og på kjøkkenet er modulene fleksible og flyttbare. Kjøkkenviften, materialvalget, fargene og plasseringen av møblene – ingen ting er tilfeldig, og alt dokumenteres.

Torgrim går fra kjøkkenet, forbi det lange spisebordet langs vinduene, passerer sittegruppen på høyre hånd og setter seg på sin favorittplass – i sofaen ved vinduet.

– Man får sine favorittsteder, og akkurat dette hjørnet er det flere som liker. Hvis plassen er opptatt, går jeg til den andre sofagruppen isteden, forteller han.

– Her er det mange steder å være. Det bor syv mennesker med syv forskjellige personligheter og rutiner her. Noen studerer, noen jobber dagtid og andre jobber turnus.

<b>NYSHINET:</b> – Som i andre kollektiv er jo kravet til renslighet, ryddighet og støy forskjellig. Jeg brukte to timer på å «shine» fellesområdene i forrige uke. Jeg gjorde det fordi jeg hadde lyst, og det kostet meg ikke så mye, forteller Torgrim.
NYSHINET: – Som i andre kollektiv er jo kravet til renslighet, ryddighet og støy forskjellig. Jeg brukte to timer på å «shine» fellesområdene i forrige uke. Jeg gjorde det fordi jeg hadde lyst, og det kostet meg ikke så mye, forteller Torgrim.

Hvilke utfordringer møter dere på?

– Som i andre kollektiv er jo kravet til renslighet, ryddighet og støy forskjellig. Jeg brukte to timer på å «shine» fellesområdene i forrige uke. Jeg gjorde det fordi jeg hadde lyst, og det kostet meg ikke så mye. Hvis man irriterer seg lett, så er kanskje ikke dette boformen for deg.

Yoga med gjengen

Naboene i de seks etasjene møtes gjerne til aktiviteter og fellesskap, og det er både turgrupper, dyrkegrupper og matlagingsgrupper i blokken.

– Aktivitetene kommer an på interesser og sesong. Noen ganger ser vi en film sammen, andre ganger spiser vi middag. Vi har også en uformell fredagssamling der vi møtes i fellesområdene i første etasje og tar en øl, og i sommerhalvåret møtes vi ofte til grilling på takterrassen, sier Torgrim.

<b>HYGGELIG HULE:</b> Vasene og et gullfarget bokstativ er fra H&amp;M Home, mens lyslykten er fra Ikea. Kjøkkenbordet er vintage.
HYGGELIG HULE: Vasene og et gullfarget bokstativ er fra H&M Home, mens lyslykten er fra Ikea. Kjøkkenbordet er vintage.

– I kveld klokka 20.30 skal en liten gjeng med naboer ha yoga sammen i fellesområdet i første etasje. Det nettopp slike ting som gjør at jeg liker boformen. Fellesskapet. Her har jeg kontakt med naboene og blir kjent med dem.

Les også: Et 25 år gammelt furukjøkken fikk sette stilen for resten av interiøret

Retning for fremtiden

<b>FAVORITTPLASSEN:</b> – Man får sine favorittsteder, og akkurat dette sofahjørnet ved vinduet er det flere som liker, forteller Torgrim.
FAVORITTPLASSEN: – Man får sine favorittsteder, og akkurat dette sofahjørnet ved vinduet er det flere som liker, forteller Torgrim. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Dette er en boligblokk, men samtidig et levende laboratorium, en fullskala testarena over seks etasjer. Målet er å skape bedre bomiljøer for fremtiden.

Beboerne skal sammen med ulike aktører teste og lære hva som fungerer i virkeligheten, utvikle ideer i fellesskap og finne ut av hvordan fremtidens bolig kan bli enda bedre og mer bærekraftig.

I Obos Living Lab har de ulike etasjene hvert sitt tema, slik at man kan teste ut forskjellige boforhold i de ulike leilighetene.

I andre etasje ligger bofellesskapet. Her eksperimenteres det med nye boformer der beboerne deler rom, funksjoner, gjenstander og tid med hverandre. Alle har egne private rom, mens felleskjøkken, hage og oppholdsrom deles. Noen deler også bad.
(Kilde: Obos)

Se mer

Living Lab er først og fremst et hjem, men samtidig har beboerne forpliktet seg til å delta på et visst antall workshops og andre former for erfaringsutveksling mens de bor der. Torgrim har vært med på flere eksperimenter, og er blant annet en av dem som har tatt i bruk klimaappen «Carbonator».

– Jeg tenker ofte over klimaavtrykket mitt og hvordan jeg kan redusere det. Denne appen har skapt bevissthet rundt mitt eget forbruk, og muligheten for å sammenligne seg med andre har bidratt til å redusere utslipp. Jeg synes det er kjekt å bidra med slik informasjon, sier Torgrim.

– Målet med Living Lab er bærekraftige hjem og økt livskvalitet i tiden som kommer. Mitt håp er at informasjonen vi bidrar med, kan være med på å sette retning for fremtiden.

<b>KOSELIG KROK:</b> I fellesområdet er det også plass til mindre sammenkomster.
KOSELIG KROK: I fellesområdet er det også plass til mindre sammenkomster. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>STUE MED SONER:</b> Stueområdet i bofellesskapet et innredet med flere soner. Dette gjør det både mulig å tilbringe tid sammen og alene – alt ettersom hva man har behov for.
STUE MED SONER: Stueområdet i bofellesskapet et innredet med flere soner. Dette gjør det både mulig å tilbringe tid sammen og alene – alt ettersom hva man har behov for. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2023, og sist oppdatert 25/07 2023.

Les også