Første boligkjøp

Se nøye på én ting før du kjøper bolig – som er viktigere økonomisk enn å «time» boligmarkedet

Mange førstegangskjøpere tenker at de må treffe boligmarkedet når prisene i markedet er som lavest. Selv om det kan gi stort utslag, er det en annen ting boligforsker Are Oust trekker fram som det viktigste å være var på som førstegangskjøper.

SPESIELT NYBYGG: 41 leiligheter i Avantors prosjekt Vertikal i Oslo sto innflyttingsklare i desember 2023, syv år etter at reguleringsprosessen startet.
SPESIELT NYBYGG: 41 leiligheter i Avantors prosjekt Vertikal i Oslo sto innflyttingsklare i desember 2023, syv år etter at reguleringsprosessen startet. Foto: Stian Valderhaug
Først publisert Sist oppdatert

Renteøkninger og dyrtid ser ut til å ha stagget boligmarkedet. Mange er usikre på fremtiden, og usikkerhet er i seg selv en faktor som kan påvirke utviklingen.

Selv med svingninger og usikkerhet i boligmarkedet, er det mange som ønsker å kjøpe sin første bolig.

Eie- og leieprisene følger hverandre over tid, men for en førstegangskjøper vil investeringen være en måte å kvitte seg med risiko på.

Når du først eier en bolig som dekker behovet ditt på lang sikt, så vil du hverken tjene eller tape på endringer i prisene. Om du ikke er inne på markedet ennå, men har planer om det, vil du tape på prisoppgang og tjene på prisfall, mener eksperter vi har snakket med.

Les også (+): Slik får du solgt hytta i et elendig marked

Når skyter prisene fart igjen?

Jan Ludvig Andreassen er sjeføkonom i Eika Gruppen, som er finanskonsernet i Norges største allianse av lokalbanker, med mer enn 50 banker som samarbeider.

SER MOT BEDRE TIDER: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.
SER MOT BEDRE TIDER: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Han understreker at man ikke bør forhaste seg, men ta seg tid til å tenke seg om før man kjøper bolig.

– Det er nesten umulig å «time markedet». Det man bør gjøre, er å ha klart for seg hva som er viktig for en selv. Hvor mange soverom, med eller uten balkong, peis og parkeringsplass, sier Andreassen.

Tror det skal snu

– Ta din tid, men det lønner seg neppe å vente for lenge. Det går godt for Norge, men folket har enn så lenge ikke fått del i godene. Det er i ferd med å endre seg, sier Andreassen.

– Det kan virke som mange private boligselgere i bruktmarkedet ikke får den prisen de forventer, og derfor trekker boligen midlertidig fra markedet eller går nye runder med visning og budrunde. Stemmer dette inntrykket?

– Ja, spesielt for rekkehus og eneboliger som det går tretten på dusinet av, kan markedet virke vanskelig nå på nyåret. Det har sammenheng med at barnefamiliene har hatt en forferdelig periode bak seg. Men som sagt er dette i ferd med å snu. Det blir rentekutt, gode lønnsoppgjør og kutt i kostnadene ved barnehage og SFO. Markedet for familieboliger vil bedre seg, sier sjeføkonom Andreassen.

Les også: Kjøkkenet er ikke til å kjenne igjen. Prislapp: 12 000 kroner

HAR DET SNUDD? Nye tall kan tyde på at boligmarkedet allerede kan ha snudd. Illustrasjonsbilde.
HAR DET SNUDD? Nye tall kan tyde på at boligmarkedet allerede kan ha snudd. Illustrasjonsbilde. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Nå er tiden inne

Mari Olsen Mamre er boligforsker ved universitetet OsloMet. Hennes råd til førstegangskjøpere er å slå til nå.

– Ja, jeg tror det er en god timing som førstegangskjøper å gå inn i boligmarkedet nå, spesielt i Oslo og andre attraktive områder, sier hun.

SER ET SKIFTE: Boligforsker Mari Olsen Mamre ved OsloMet tror tidspunktet kan være godt for å gå inn i boligmarkedet nå.
SER ET SKIFTE: Boligforsker Mari Olsen Mamre ved OsloMet tror tidspunktet kan være godt for å gå inn i boligmarkedet nå. Foto: Lilian Hjellum, OsloMet

Mamre tror riktignok at boligmarkedet vil utvikle seg svakt i deler av 2024, men sier at flere områder trolig vil snu i løpet av året, i takt med at utsiktene til rentelettelser rykker nærmere.

– En typisk nedgangsperiode i boligmarkedet varer gjerne tre–fem måneder, og nå nærmer vi oss en slik varighet, sier hun, men legger til et viktig forbehold:

– Her er det naturligvis litt variasjon og vanskelig å si noe sikkert.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Selvforsterkende psykologi

Mamre viser til Norske Boligbyggelags (NBBL) Boligmarkedsbarometer for januar, som viser at husholdningene i januar 2024 har mer tro på en økning i boligmarkedet fremover enn de hadde i desember i fjor.

Og slike forventninger kan ha en innvirkning:

– Vi vet at boligmarkedet kan snu raskt, og at en forventing om at det snur, fort kan bli selvforsterkende, sier Mamre.

Les også: Mette bygget nytt hus, men det er likevel noe hun aldri gir slipp på

Kan allerede ha snudd

Eiendom Norge er eiendomsmeglerforetakenes bransjeorganisasjon. De gir ut Boligprisstatistikken, og de ferskeste tallene, for januar 2024, kan tyde på at noe allerede har skjedd i boligmarkedet.

– Boligprisene steg kraftig med 3,4 prosent i januar, noe som ga en oppgang på 0,7 prosent sesongjustert. Boligmarkedet er tilbake, slår administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge fast.

OVERRASKET OVER OPPGANG: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge, bransjeorganisasjonen for norske boligmeglerforetak.
OVERRASKET OVER OPPGANG: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge, bransjeorganisasjonen for norske boligmeglerforetak. Foto: Johnny Vaet Nordskog

At tallene er sesongjustert betyr at utviklingen sammenlignes med tall fra året før. Prisene steg altså mer i januar i år enn hva man kunne forvente ut ifra foregående år. Det overrasker også Lauridsen.

Overraskende stor oppgang

– Den positive januar-oppgangen er oppsiktsvekkende i lys av den svake utviklingen i den norske fastlandsøkonomien, og ikke minst den overraskende renteøkningen i desember, sier Lauridsen og legger til:

– Nå er det mange som må revidere sine modeller, også vi, da vår prognose for januar på 2,5% var skivebom.

Han påpeker at mesteparten av boligprisveksten i løpet av et år kommer i første halvår, og særlig i januar. Eiendom Norges prognose for hele 2024 er en boligprisvekst på 4 prosent.

De viktigste momentene i begrunnelsen er at de tror at det blir reallønnsvekst for de fleste av oss, samt at det kommer tre rentenedsettelser fra Norges Bank, selv om sentralbankens egen prognose peker mot uendret rente frem til høsten.

Les også: Kommer med soleklart spareråd til hytteeiere

Saueflokk?

Ifølge Lauridsen i Eiendom Norge er renta den enkeltfaktoren som har aller mest å si for boligprisene. Lav nybyggingsaktivitet har også stor betydning.

– Psykologiske effekter kan også ha relativt stor innvirkning, og folk har en tendens til å gå i flokk, sier han.

Også boligforsker Mari Olsen Mamre hos OsloMet kjenner seg igjen da vi spør om nordmenn flest har en «saueflokkmentalitet».

– Nå tror jeg den kortsiktige balansen mellom kjøp og salg er avgjørende, og hvor mange som tror at markedet er i ferd med å snu. Ja, saueflokkmentalitet er en god beskrivelse av markedet, sier Mamre.

Forventninger trumfer realiteter

Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tror også at folks forventninger er en nøkkelfaktor.

– Norge er rikt og har blitt vesentligere rikere de siste par år, uten at det har fått gjennomslag i boligprisene. Trolig fordi rentene har økt og mange boligkjøpere har lidd under dyrtiden, sier han og fortsetter:

– Men dette tar nå slutt, og resten av 2020-tallet ser ganske så rosenrødt ut for norske lønnstagere. Fremtiden er like usikker som alltid, javel, men rosenrød på forventningsbasis.

Tror på flat utvikling

Are Oust er professor og boligforsker ved NTNU. Hans forenklede forklaring er at alle må bo et sted, enten man eier eller leier.

– Det er veldig vanskelig å treffe bunnen eller toppen i boligmarkedet, minner han om.

Og det er ikke kun prisen i kroner og øre som teller. Oust påpeker at det er stor forskjell mellom et godt og et dårlig kjøp.

Pass deg for å kjøpe katta i sekken

– Sagt på en annen måte, er det viktigere økonomisk å lese prospektet og tilstandsrapporten grundig enn å treffe boligprisbunnen, sier han og fortsetter:

SPÅR FORSIKTIG PRISOPPGANG: Professor og boligforsker Are Oust ved NTNU.
SPÅR FORSIKTIG PRISOPPGANG: Professor og boligforsker Are Oust ved NTNU. Foto: NTNU

– De fleste eksperter tror at boligprisene i år, i alle fall i de store byene, skal bevege seg relativt flatt, hvor boligprisene ender opp med et lite plusstegn foran seg ved årets slutt, sier Oust.

Han påpeker at det likevel er unormalt stor usikkerhet om prisutviklingen.

– Så bruk tid, forbered deg godt og finn den rette boligen til en pris som ikke er for høy, er hans beste råd.

Les også (+): Stesønnene mine tok alt da Johan døde. De ruinerte meg