Spar penger på hytta

Kommer med soleklart spareråd til hytteeiere

Her er ekspertenes råd.

<b>MØRKE SKYER TRUER:</b> Men selv om det meste har blitt dyrere, er det fortsatt mange ting du kan gjøre for å få ned kostnadene til hytta. 
MØRKE SKYER TRUER: Men selv om det meste har blitt dyrere, er det fortsatt mange ting du kan gjøre for å få ned kostnadene til hytta.  Foto: Christine Gulbrandsen
Sist oppdatert

Det meste har blitt dyrere – alt fra maten vi spiser og strømmen vi bruker til lånet vi betjener. Utgiftene til hytta har for de fleste også økt kraftig det siste året, noe som kjennes godt på lommeboken.

Men heldigvis er det er flere ting du kan gjøre for å spare inn noen kroner.

– Det aller første er å få oversikt over alle kostnader du har knyttet til hytta og hyttelivet, slik at du kan finne ut hva slags forbruk du har og hvor du kan kutte, sier Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver hos Huseierne.

Du kan gjøre noe!

– Enten du er hjemme, eller på hytta, er det viktig å se på tre ting: strømforbruk, lånebetingelser og matvareinnkjøp.

Folk flest bekymrer seg aller mest for strømprisene,
ifølge en fersk undersøkelse fra Huseierne.

Nær seks av ti er bekymret for hvordan strømprisen vil påvirke økonomien deres. Fem av ti uroer seg også for prisene på dagligvarer, og hakk i hæl kommer lånerentene.

Vi har selvfølgelig samlet tips fra ekspertene som kan redusere litt av bekymringen:

Du kan spare mye bare ved å legge om vanene litt.

– Senker du innetemperaturen på hytta med en eneste grad, vil det spare deg for fem prosent av oppvarmingskostnadene. Klarer du å senke innetemperaturen med to grader, sparer du ti prosent, sier Öberg.

Såpass enkle tiltak kan det bli store summer av. I en ny, isolert hytte står nemlig oppvarmingskostnadene for 30–40 prosent av det totale strømforbruket, mens det i en gammel, dårlig isolert fritidsbolig utgjør omtrent 70–80 prosent.

En annen måte å få ned oppvarmingskostnadene, og dermed senke strømforbruket, er å montere tetningslister rundt vinduer og dører som trekker.

Det er en billig og enkel måte å stoppe unødvendig varmetap. Tetningslister får du som regel for under hundrelappen hos jernvareforhandlere, byggevarehus eller alt-mulig-butikker.

Les også: Geir-Vidar ga den gamle bestefarhytta et nytt liv for kun 200.000 kroner

Bruk strømmen jevnt!

Det er også lurt å sjekke hva slags strømavtale du har på hytta, for det kan være et stort gap mellom de dyreste og billigste på markedet.

Sammenlign derfor priser og vilkår i din strømavtale med andre – enten selv, eller på Forbrukerrådets tjeneste strompris.no.

– Bytt hvis du oppdager du at du ikke har en spesielt billig strømavtale, råder Öberg.

Hun oppfordrer også til å ha termostat på oppvarmingskildene på hytta, ta kortere dusjer og ikke skru på alt det elektriske samtidig når du kommer på hytta.

De aller fleste har nå en nettleie med et såkalt kapasitetsledd eller effektledd, noe som betyr at du ikke bør bruke for mye strøm samtidig.

– Du belønnes hvis du ikke skaper effekttopper i strømnettet. Hvis du unngår å lade elbilen, dusje, lage mat og varme opp hytta på samme tid, men heller jevner ut forbruket, kan du spare hundrelapper på nettleien, sier hun.

Sol er gratis

Kanskje du til og med kan spare penger ved å benytte
deg av naturlig lys og varme når det er mulig, tipser Derya Incedursun, forbrukerøkonom hos Nordea.

<b>SPAR PÅ STRØMMEN:</b> Utnytt dagslyset så godt du kan, både som lyskilde og varmekilde. 
SPAR PÅ STRØMMEN: Utnytt dagslyset så godt du kan, både som lyskilde og varmekilde.  Foto: Christine Gulbrandsen

– Om sommeren kan du dra nytte av naturlig ventilasjon ved å åpne vinduer og dører for å slippe inn kjølig luft. Du kan også bruke vifter istedenfor å bruke strømkrevende aircondition.

Når det er kaldere ute, for eksempel på seinvinteren, om våren, eller høsten, kan du bruke soloppvarming på dager med blå himmel.

Trekk fra alle gardiner, eller åpne opp persienner, slik at mest mulig sollys slipper inn. Da får du utnyttet varmen maksimalt.

Prut på forsikringen!

Du bør også ta en gjennomgang av hytteforsikringen. Det er lett å miste oversikten, både når det gjelder dekning og pris.

– Mange betaler for mye, og mange er også dobbelt-
forsikret, så her gjelder det å være våken, sier Öberg

Det er lurt å sjekke absolutt alle kostnader knyttet til hytta. Kommunale avgifter og eiendomsskatt er det vanskelig å gjøre noe med, men kanskje du har abonnementer eller faste trekk du kan avslutte?

Hvis du for eksempel betaler på en ring hytta varm-tjeneste som du ikke bruker, eller abonnerer på en brøytetjeneste, selv om du ikke er på hytta om vinteren.

– Hva med TV-kanaler? Trenger du det hvis du bare ser på strømmetjenester? Og hva med det dyre wifi-abonnementet som ruller og går? Kan det være mer lønnsomt å bare bruke mobilnettet de få gangene dere er på hytta? Få oversikt over hva det faktisk koster, og se om du kan si opp noe.

<b>UNDERHOLDNING PÅ HYTTA:</b> Du kan spare litt ved å redusere eller droppe TV-abonnementet.
UNDERHOLDNING PÅ HYTTA: Du kan spare litt ved å redusere eller droppe TV-abonnementet. Foto: Bernat Tubau

Les også (+): Hvem skal betale for hytteveien?

Andre lure tips:

Tenk på matbudsjettet deres. Her er 11 tips til lavere matbudsjett:

1. Lag en så detaljert handleliste som mulig, så slipper dere å reise en ekstra, og ofte dyr, tur på butikken.

2. Ta bilde av innholdet i både matskap og kjøleskap før du reiser fra hytta.

3. Frys ned rester av vin, kraft, grønnsaker og lignende, slik at du har det på lur til neste gang.

4. Lag deilige brød og rundstykker selv istedenfor å kjøpe ferdig. Lag for eksempel eltefrie rundstykker som hever over natta. Det koster lite, tar lite tid og smaker kjempegodt.

5. Kjøper du med brød, kan det være lurt å investere i en brødrister, så du slipper å spise tørt brød de siste dagene.

6. Lag gjerne middagsretter, som lasagne, gratenger, eller formretter i større porsjoner hjemme, og frys ned i porsjoner. La retten tine i bilen på veien opp, så sparer du tid og oppvask første kvelden.

7. Ta med mat, drikke og god snacks i sekken, i stedet for å kjøpe mat på kafeer ved skitrekket eller andre utsalgssteder i turløypa. Det samme gjelder for bilturen til og fra hytta. Fyll også på vannflaskene før dere drar på tur eller hjem.

8. Krydder, tørrgjær, mel, syltetøy, honning og korn er eksempler på matvarer du trenger bare litt av hvis du bare er en helg på hytta. Ta med disse tingene hjemmefra, i stedet for at det blir gammelt før dere får brukt det opp.

9. Lag mat fra bunnen så ofte som mulig. Ferdige løsninger er fristende, men koster ofte mer.

10. Se muligheter i restene dine: God restemiddag er en fin tradisjon den siste dagen på hytta. Småslanter av melk, rømme, yoghurt, egg og smør er perfekt å bruke opp i en vaffelrøre.

11. På høsten er du kanskje så heldig at du finner bær utendørs, det er både gratis og eksklusivt!

Kilde: Marta B. Ravnsborg, matfaglig rådgiver i matprat.no

<b>HYTTEKOS:</b> Spar penger ved å bake selv, det smaker jo så mye bedre også.
HYTTEKOS: Spar penger ved å bake selv, det smaker jo så mye bedre også. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Forhandle renter:

Du kan faktisk forhandle renter!

Har du lån på hytta har du sannsynligvis merket hvordan lånekostnadene har steget det siste året.

Fra august 2022 til august 2023 har et boliglån på 1 million kroner blitt 17.550 kroner dyrere, ifølge Huseiernes rentebarometer. Et lån på 3 millioner kroner har blitt 52.650 kroner dyrere i samme periode.

– Dersom du ikke allerede har gjort det, er dette virkelig tiden for å sjekke om du har gode nok vilkåri banken, mener Öberg.

Det soleklare rådet er å kontakte banken og spørre om du kan få lavere rente på hyttelånet. Blir svaret nei, bør du ringe rundt til andre banker og forhøre deg.

For det er kun ved å være en aktiv bankkunde at du får bedre betingelser.

– Det er stor forskjell mellom de beste og dårligste bankene. Ved å bytte bank og få 0,5 prosentpoeng lavere rente, kan du faktisk spare rundt 11.000 kroner i året etter skatt på et lån på 3 millioner kroner. I en stram økonomi er det gode penger å ta med seg.

Tips til deg som leier ut

1. Undersøk om du må tegne tilleggsforsikring.

2. Lag en god leiekontrakt som tydelig beskriver vilkårene for utleie, betalingsinformasjon, tider for innsjekk og utsjekk, samt reglene for bruk av hytta.

3. Hold hytta ren mellom leietagere. En ren og velholdt hytte vil tiltrekke seg flere gjester.

4. Bruk plattformer som Airbnb, finn.no, eller lokale nettsider for å markedsføre hytta. Gode bilder og en beskrivelse av fasiliteter og attraksjoner i nærheten er lurt.

5. Vær tilgjengelig for gjestene dine før, under og etter oppholdet. Besvar spørsmål og håndter eventuelle problemer fortløpende.

6. Hold orden på inntektene. Opprett gjerne en egen konto for utleieinntekter og utgifter, slik at du får betalt riktig skatt.

Kilde: Derya Incedursun

<b>SMART INNTEKT:</b> Hvis du ikke bruker hytta så mye, lønner det seg å tjene penger på den i stedet.
SMART INNTEKT: Hvis du ikke bruker hytta så mye, lønner det seg å tjene penger på den i stedet. Foto: Christine Gulbrandsen

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2023, og sist oppdatert 03/11 2023.

Les også