SKATTEMELDINGEN:

Den nye skattemeldingen: Dette er punktene du må huske

Og slik kan du få skattepengene ekstra tidlig i år.

SKATTEMELDINGEN 2020: Bildet til venstre viser hvordan den nye skattemeldingen ser ut. Forskjellen fra PDF-varianten vi alle er blitt så "glade i" er relativt stor.
SKATTEMELDINGEN 2020: Bildet til venstre viser hvordan den nye skattemeldingen ser ut. Forskjellen fra PDF-varianten vi alle er blitt så "glade i" er relativt stor. Foto: Skatteetaten
Først publisert Sist oppdatert

– Skattemeldingen har i år blitt mer «digital» og er blitt forenklet. Det vil si at tidligere mottok alle en PDF med egen skattemelding hvor man måtte gå inn i et annet program for å endre. Nå kan du gjøre endringer i den nye skattemeldingen og postene dine blir fortløpende oppdatert. Med andre ord får du en bedre oversikt og det blir vanskeligere å gjøre feil, forklarer Lene Drange , økonomisk rådgiver og programleder i Luksusfellen.

Enkelte skattebetalere må likevel fortsatt forholde seg til den gamle PDF-varianten.

– De fleste med «enkle» forhold får den nye skattemeldingen, mens eksempelvis selvstendig næringsdrivende vil få den gamle varianten.

Gamle poster erstattes

Lene Drange, økonomisk rådgiver
Lene Drange, økonomisk rådgiver Foto: : Marte Garmann

Nå er det betydelig enklere å sjekke opplysninger og fylle ut informasjon.

De gamle postene i skattemeldingen erstattes av temaer som hører naturlig sammen. Nå heter det «Arbeid, trygd og pensjon» og «Bolig og eiendeler».

– Gjør du noen endringer vil du få veiledning underveis. Hvis noe skulle være uklart kan du ta kontakt med skatteetaten på telefon eller på nett. De har også god veiledning og informasjon på sine hjemmesider, forteller Derya Incedursun, forbrukerøkonom hos Nordea.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom hos Nordea
Derya Incedursun, forbrukerøkonom hos Nordea Foto: Nordea

– Jeg tok selv kontakt med dem over nett i forbindelse med min egen skattemelding, og fikk svar etter allerede to dager. Chaten deres fungerer også veldig bra om du har mer generelle spørsmål, forteller Drange.

Her kan du lese mer om den nye skattemeldingen

Kan få pengene før

I år kan du også glede deg over å få skattepengene mye raskere enn tidligere.

Oppgjøret kan komme allerede 14 dager etter du har levert inn oppgjøret, gitt at du får igjen på skatten.

– I år får mange lønnstakere og pensjonister skatteoppgjøret sitt i perioden mellom 2.april og 24.juni. De fleste får 24.juni. Skatteetaten har gjort dette for å motivere oss til å gå inn for å sjekke at alle tall stemmer, for så å levere den inn, sier Drange.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Fristen for å levere skattemeldingen er 30 april for privatpersoner, men du kan enkelt søke en måneds utsettelse, og 31 mai for selvstendig næringsdrivende.

– Det som er nytt i år er at Skatteetaten har satt renten på eventuell restskatt til 0 % i år, frem til forfall som for de fleste privatpersoner er 20 august i år. Får du restskatt på mer enn 1.000 kr, deles også denne summen automatisk i to avdrag (20 august og 24 september), forteller Drange.

Les også: Her er kjerringrådene som faktisk virker

Disse postene bør du sjekke:

Foreldrefradrag: Har du barn som var under 12 år i 2019, kan du få fradrag for kostnader til pass og stell av barn. Dette er typiske kostnader som blant annet barnehage, dagmamma og SFO. Fradraget er begrenset til 25 000 kroner for ett barn, 40 000 kroner for to barn og 55 000 kroner for tre barn.

Bil: Verdien av bil er skattepliktig formue. Verdien er fastsatt etter en skala med utgangspunkt i bilens nyverdi hos forhandler. Er det ikke oppført en formuesverdi på bilen din i skattemeldingen må du gjøre dette selv. Er bilens første registreringsår for eksempel 2019, settes formuesverdien til 75 prosent av nypris. Er første registreringsår 2018, settes formuesverdien til 65 prosent av nypris.

Gjeldsrente: Har du for eksempel boliglån, kan du kreve 22 prosent fradrag for gjeldsrenten. Det er banken din som sender informasjon til Skatteetaten om hvor mye renter du har betalt til dem. Du bør likevel sjekke at tallene i skattemeldingen er korrekte. Dette kan du gjøre ved å sammenligne beløpet for gjeld og renter i årsoppgaven fra banken opp mot hva som står i skattemeldingen. Vi har hatt rekordlave renter siden koronakrisen inntraff, og med lavere renteutgifter får du også lavere rentefradrag som kan gi økt skatt.

Renteinntekt: Rentene du får på bankinnskudd kalles for renteinntekter. Disse skattlegges med 22 prosent. Her er det banken din som rapporterer inn renteinntekter, men det er likevel viktig at du kontrollerer tallene som er oppført i skattemeldingen. Hvis opplysningene er feil, kan du endre dette i skattemeldingen samt varsle banken om uriktige tall.

Privat lån: Dersom du har et privat lån, må du huske å føre opp gjeldsbeløp og renter.

Pengegaver og fagforening: Du kan få fradrag for fagforeningskontingent og pengegaver til veldedige organisasjoner som er forhåndsgodkjent av skatteetaten. Sjekk om dette er blitt ført opp i skattemeldingen.

Les også: Vil gi alle nordmenn 10.000 rett inn på konto

Et eksempel på utregning av fradraget:

Har du boliglån på 3 000 000 kroner og har betalt 80 000 kroner i renter, har du krav på et fradrag som utgjør 17 600 kroner (22 prosent av 80 000 kroner).

Reisefradrag: Uavhengig av de reelle utgiftene dine eller hvilket transportmiddel du bruker, får du reisefradrag mellom hjem og arbeidssted. Fradraget beregnes etter sats.

Fradrag gis bare med det beløpet som overstiger bunnfradraget (egenandelen) på 22 700 kroner. Opptil 50 000 kilometer er satsen 1,56 kroner per kilometer. Mellom 50 000 og 75 000 kilometer er satsen 0,76 kroner per kilometer.

Mange har hatt hjemmekontor eller blitt permittert på grunn av koronasituasjonen, og reisefradraget kan av den grunn falle helt eller delvis bort. Reisefradraget vil ikke være forhåndsutfylt på årets skattemeldinger, derfor er det ekstra viktig at du sjekker denne posten. Reglene er slik at uavhengig av de reelle utgiftene dine eller hvilket transportmiddel du bruker, får du reisefradrag mellom hjem og arbeidssted. Fradrag gis bare med det beløpet som overstiger bunnfradraget (egenandelen) på 23 100 kroner.

Verdifastsettelsesrabatt på aksjer: Sørg for å få med fradrag for utgifter til aksjekjøp/salg. Det kan også være greit å være oppmerksom på at formuesrabatten økte fra 25 til 35 prosent i 2020 på aksjer og aksjefondsandeler som er direkte eid av deg. Dette gjør at grunnlaget for formuesskatten blir lavere, og har en betydning for de som betaler formuesskatt.

Verdifastsettelse av fast eiendom: Primærboligen din verdsettes til cirka 25 prosent, sekundærboligen din verdsettes til 90 prosent og fritidsboligen din verdsettes til inntil 30 prosent av antatt markedsverdi.

Hvis du mener at markedsverdi er satt for høyt, kan du klage og be om å få satt ned verdien på eiendommene. Verdsettelsen av primærbolig kan kun settes ned dersom verdien overstiger 30 prosent av antatt markedsverdi.

Kilde: Derya Incedursun, forbrukerøkonom, Nordea