Lurt å kjøpe eller selge bolig først?

Boligbytte: Det tryggeste er å gjøre som mindretallet

I ulike faser av livet har vi ulike boligbehov. Lønner det seg å selge eller kjøpe først når vi skal bytte bolig? Ekspertenes råd er å tenke deg nøye om før du bestemmer deg.

<b>UTBYGGER: </b>Nordbohus Innlandet er i gang med flere prosjekter på Vinstra i Gudbrandsdalen. Inger Elise Sveen forteller at<b> </b>to av disse åtte leilighetene er solgt allerede.
UTBYGGER: Nordbohus Innlandet er i gang med flere prosjekter på Vinstra i Gudbrandsdalen. Inger Elise Sveen forteller at to av disse åtte leilighetene er solgt allerede. Foto: Stian Valderhaug
Først publisert

Inger Elise Sveen i Nordbohus Innlandet AS ønsker velkommen inn i leiligheten som er under bygging på Vinstra i Gudbrandsdalen, åtte mil nord for Lillehammer.

Den første firemannsboligen er klar utvendig. Totalt er det planlagt åtte leiligheter i dette prosjektet. To av dem er solgt allerede, selv om de trolig ikke er innflyttingsklare før om flere måneder.

– Det har skjedd noe nå på nyåret, vi merker at det er flere som viser interesse for prosjekter som dette. Optimismen er på vei tilbake, sier hun.

Planen er at de skal ferdigstilles i løpet av året. Tempoet i utbyggingen tilpasses noe etter interessen og hvor godt salget går.

– Mange drømmer om å kunne bygge sitt eget hjem, nettopp for å kunne sette sitt eget preg på boligen. Fordelen med å komme inn tidlig, er at du får ta del i alle ledd i prosessen, slik at du kan påvirke blant annet farge- og materialvalg, påpeker hun.

Kjøpe eller selge først?

En boligeier på jakt etter et nytt sted å bo har også andre ting å tenke på enn å kjøpe. For uansett om du ønsker deg en splitter ny bolig eller heller vil handle på bruktmarkedet, så må du også tenke på hva du skal gjøre med boligen du allerede har.

Skal man kjøpe eller selge først? For mange er det dilemmaet. Mari Olsen Mamre er boligforsker ved universitetet OsloMet, og hun gir deg gjerne råd:

– Selger du først, vet du hva du har å rutte med i markedet og slipper å sitte på dyr mellomfinansiering, påpeker hun.

<b>GIR RÅD:</b> Boligforsker Mari Olsen Mamre ved OsloMet ser gode argumenter for å selge før du kjøper nytt.
GIR RÅD: Boligforsker Mari Olsen Mamre ved OsloMet ser gode argumenter for å selge før du kjøper nytt. Foto: Lilian Hjellum, OsloMet

Likevel vil hun ikke være så bastant at hun vil si at dette alltid er det beste rådet.

– Samtidig kan det hende det dukker opp en god kjøpsmulighet først. Da kan det lønne seg å ta risikoen med å kjøpe først, sier hun og legger til:

– Så bidrar du også til en flyt av kjøp i markedet, som bedrer markedsutviklingen. Hvis alle skal selge først og ingen kjøper, bremser markedet fort opp.

Les også: Se nøye på én ting før du kjøper bolig – som er viktigere økonomisk enn å «time» boligmarkedet

Velger praktisk

Det er trolig de mest trygghetssøkende blant oss som følger Mamres første råd.

De fleste av oss er kanskje litt mer vågale, skal vi tro Henning Lauridsen. Han er administrerende direktør i eiendomsmeglerforetakenes bransjeorganisasjon, Eiendom Norge:

– De aller fleste kjøper først, sier han.

– Andelen som isteden velger å selge først, ligger relativt stabilt på 20–25 prosent.

Selv om det kan virke tryggest rent økonomisk å selge først, så kan det ifølge Lauridsen være veldig upraktisk. Det tror han er det viktigste argumentet som gjør at de fleste velger som de gjør.

– For det første er det ikke sikkert at man finner en ny bolig man er fornøyd med før man må flytte fra den man har solgt, sier han og legger til:

– For det andre fører det som oftest til at man må flytte to ganger. Først til en midlertidig bolig, fordi boligen man bodde i skal overtas av kjøper, og deretter fra den midlertidige til den man har kjøpt.

<b>PRAKTISKE GRUNNER:</b> Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge, bransjeorganisasjonen for norske boligmeglerforetak.
PRAKTISKE GRUNNER: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge, bransjeorganisasjonen for norske boligmeglerforetak. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Lauridsen har også forståelse for dem som velger som mindretallet:

– Argumentet for å selge først, er at man vet nøyaktig hva man har å kjøpe ny bolig for, sier Lauridsen i Eiendom Norge.

Les også (+): Før bodde det 4000 mennesker her. Nå bare 60. Her drikkes det øl fra morgen til kveld

Ny eller brukt bolig

Boligforsker og professor Are Oust ved NTNU påpeker at det ikke bare handler om hvor trygghetssøkende du er. Det spiller også en stor rolle hvorvidt du skal kjøpe brukt eller om du skal kjøpe en ny bolig, som er under planlegging eller oppføring.

IKKE BYTT SÅ OFTE: Professor og boligforsker Are Oust ved NTNU tipser om at du ikke bør bytte bolig oftere enn nødvendig, siden boligbytte alltid vil innebære risiko.
IKKE BYTT SÅ OFTE: Professor og boligforsker Are Oust ved NTNU tipser om at du ikke bør bytte bolig oftere enn nødvendig, siden boligbytte alltid vil innebære risiko. Foto: NTNU

– Ved nybolig vil det gjerne være stor risiko forbundet med når overtakelsen finner sted, og det ligger langt frem i tid, slik at de færreste velger å selge før de kjøper, sier han.

Er det derimot snakk om et boligbytte der du både skal selge og kjøpe bruktbolig, er det andre ting du skal tenke på:

– Da vil situasjonen være slik at om du kjøper først, så vil du være ekstra utsatt for boligprisfall, mens om du selger først, vil du tape ved boligprisoppgang, sier Oust.

Kjøp og selg i samme marked

For å minimalisere risikoen, har Oust dette soleklare rådet:

– Derfor bør man prøve å unngå at det går lang tid mellom de to avtaleinngåelsene.

Han tror likevel at det som er utslagsgivende for de fleste, er det upraktiske ved ikke å ha noen fast bolig for familien. Det kan være grunnen til at så mange velger å kjøpe først.

– Boligbytte innebærer alltid risiko. Man bør derfor legge opp til løp der man ikke trenger å bytte bolig så ofte, sier Oust.

Les også: Hvorfor renner det vann langs stålpipen inne i hytta?

Forskjell på fattig og rik

Jan Ludvig Andreassen er sjeføkonom i Eika Gruppen, finanskonsernet i Norges største allianse av lokalbanker, som omfatter mer enn 50 banker.

Han sier at svaret på dette spørsmålet avhenger helt av hvor god økonomi du har.

– Har du store lån, bør du definitivt selge først, sier han.

Andreassen begrunner det med at man aldri vet når noe uforutsett kan oppstå, som har stor innvirkning på folks privatøkonomi.

Unngå å bli ruinert

– En global krise eller krig kan inntreffe når som helst og ruinere deg, hvis du sitter i spagaten mellom to boliger, sier Andreassen.

<b>BEST Å VÆRE RIK:</b> Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.
BEST Å VÆRE RIK: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Har du mye penger, kan du derimot kjøpe først, fremholder sjeføkonomen.

– Men pass på å sikre deg en lang periode før overtagelse, slik at du har god tid til å finne noe nytt å bo i, råder Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Les også: Slik så kjøkkenet ut da Karoline og Magnus flyttet inn. Forvandlingen er enorm

Flytter hjem

Boligkonsulent Inger Elise Sveen hos Nordbohus Innlandet AS har særlig to grupper boligkjøpere i tankene når hun skal selge leilighetene i utbyggerens prosjekt på Vinstra.

– Vi ser at mange unge kan være interessert i å flytte bort fra høye boligpriser i pressområdene. Mulighet for hjemmekontor gjør at man kan være mer fleksibel med hvor man bosetter seg, sier hun.

Hennes erfaring med prosjekter som dette, er at ovennevnte kundegruppe typisk vil være interessert i leilighetene som ligger i andreetasjen.

Leilighetene på bakkeplan er særlig attraktive for mer voksne kjøpere.

Når barna flytter ut, har de ikke like stort behov for areal, men ønsker kanskje å flytte fra en enebolig og over i en mer lettstelt leilighet.

Les også (+): Det var alltid jeg som måtte gjøre alt. Men nå orket jeg ikke mer

GODT ISOLERT: Nye boliger må oppfylle strenge krav, blant annet til energieffektivitet. Snart kommer nye regler som også omfatter brukte boliger. Inger Elise Sveen påpeker at mange brukte boliger derfor kan få behov for oppgraderinger.
GODT ISOLERT: Nye boliger må oppfylle strenge krav, blant annet til energieffektivitet. Snart kommer nye regler som også omfatter brukte boliger. Inger Elise Sveen påpeker at mange brukte boliger derfor kan få behov for oppgraderinger. Foto: Stian Valderhaug

– Er det ikke da et paradoks at prisen for disse leilighetene på 67 kvadratmeter ligger på nesten 3,6 millioner kroner, mens en brukt enebolig omsettes for lavere priser?

– En brukt enebolig må forventes å ha større fremtidige vedlikeholdsbehov, sier Inger Elise Sveen.

Det begrunner hun blant annet med nye EU-regler som er på trappene, som innebærer at også brukte boliger må oppfylle strengere enøk-krav.

– Ved å kjøpe nytt, får man en lettstelt bolig som gir forutsigbarhet både økonomisk og i hverdagen generelt. Det tror jeg er av betydning for mange, sier Inger Elise Sveen.