Björg Thorhallsdottir

Björg Thorhallsdottirs ville villa-forvandling

Hun mistet energi og følte seg utbrent. Da tok Björg Thorhallsdottir frem penselen i villaen sin, og malte alt i friske farger.

<b>LYKKELIG: </b>– Nå føler jeg at jeg lever i huset mitt, etter å ha bodd her i 12 år, sier forfatteren og kunstneren Björg Thorhallsdottir.
LYKKELIG: – Nå føler jeg at jeg lever i huset mitt, etter å ha bodd her i 12 år, sier forfatteren og kunstneren Björg Thorhallsdottir. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Nå må folk våkne opp og tørre å våge!

Björg Thorhallsdottir (49) lyser opp når hun snakker om farger.

– Det må bli slutt på at vi har hvite vegger hjemme. Du kan jo bli dårlig av det! Hvitt er den fargen som har minst innvirkning på humør. Det er en passiv farge som virker kald, selv om den er aldri så ren, mener Björg.

Hvorfor i all verden er forfatteren, kunstneren, foredragsholderen og TV-personligheten så entusiastisk opptatt av farger inne i folks hus?

I bildene sine er Björg bevisst på farger og nyanser. Hjemme derimot, i den luksuriøse villaen på Ormøya i hovedstaden – med panoramautsikt utover Oslofjorden – har tak, vegger og gulv tidligere blitt behandlet på stemoderlig vis.

<b>FØR: </b>Hvite tak, hvite vegger og brune gulv.
FØR: Hvite tak, hvite vegger og brune gulv. Foto: Privat

Men nå har det skjedd en aldri så liten fargerevolusjon hjemme hos Björg, der også sønnen Tolli (21) bor.

– Jeg snudde opp ned på alt i vinter. Hvite vegger og tak gjorde meg deprimert. Det gikk på helsen løs.

<b>KREATIV:</b> – Jeg snudde meg rundt og fikk mange ideer, sier Björg.
KREATIV: – Jeg snudde meg rundt og fikk mange ideer, sier Björg. Foto: Svein Brimi

Kontaktet fargeekspert

Det ble ikke bedre av at hun i to år hadde følt seg sliten og tappet for energi. Det tok tid før Björg innså at hun hadde møtt veggen.

– Jeg var rett og slett utbrent. I fjor høst så jeg meg litt mer om i mitt eget hus. Jeg har mange gjenstander med friske farger, men huset virket kaldt med hvite vegger og tak – og brune gulv. Da kontaktet jeg en fargeekspert og ba om hjelp.

<b>FIKK HJELP:</b> Björg er glad for rådene fra fargeeksperten Marthe Lunde. Her er de to i en antikvarisk himmelseng i en av sonene i stuen.
FIKK HJELP: Björg er glad for rådene fra fargeeksperten Marthe Lunde. Her er de to i en antikvarisk himmelseng i en av sonene i stuen. Foto: Svein Brimi

Det ble fart i sakene da Marthe Lunde (45) kom på banen. Hun er sertifisert fargerådgiver fra Norges Fargeakademi, og har i hele sitt voksne liv jobbet i malermesterfirmaet som faren Jens Petter Lunde startet for 50 år siden.

– Björg ga meg frie tøyler. Det var både befriende og skremmende på én gang, forteller Marthe.

Det ble oransje tak, grønne vegger og blått gulv i hele stuen. Den ene veggen fikk kunstige plante- paneler – så naturtro at de ser ekte ut.

– Veggen er grønn hele året. Jeg slipper å vanne, sier Björg og ler.

Den hvite peisen ble heller ikke fredet. En knall rosafarge gjør ildstedet selvlysende.

<b>BLIKKFANG: </b>Björg var klar på at peisen måtte males rosa, en farge som sammen med grønt går igjen på veggene. Taket er oransje, mens gulvet er blått.
BLIKKFANG: Björg var klar på at peisen måtte males rosa, en farge som sammen med grønt går igjen på veggene. Taket er oransje, mens gulvet er blått. Foto: Svein Brimi

– Jeg er ekstremt opptatt av farge og mental helse. Hver farge har sin effekt. Vet du at hjerterytmen går ned når du er i et blått rom? Blått er like beroligende som havet. Et rødt rom gjør deg hissig, eller kåt hvis du har fargen på soverommet. Grønt og oransje gir deg energi. De to fargene er jeg glad Marthe valgte, sier Björg.

Les også: (+) Mannens oppussing gjorde meg gal – helt til jeg forsto hva som lå bak

<b>FRODIG VEKST:</b> Veggen bak Björg i stuen har kunstige plante-paneler. – Jeg slipper å vanne, sier Björg og ler.
FRODIG VEKST: Veggen bak Björg i stuen har kunstige plante-paneler. – Jeg slipper å vanne, sier Björg og ler. Foto: Svein Brimi

Deltok i «Farmen kjendis»

Selv har hun en forkjærlighet for rosa.

– Det er virkelig en beroligende farge. Tenk bare på babyer – rosa er fargen de ser i mors livmor. Rosa er undervurdert, mener kunstneren.

<b>BLÅTT: </b>Fargene på kjøkkenet gir Björg både ro og varme.
BLÅTT: Fargene på kjøkkenet gir Björg både ro og varme. Foto: Svein Brimi

Hun er opptatt av å få farger ut til folket – for å spre glede og optimisme til hver og en av oss.

– Fargene gjør meg glad. Nå føler jeg at jeg lever i huset mitt. Friske farger har vært med på å gi meg energien tilbake. Jeg tror flere kunne trengt noen vågale farger i livet sitt, poengterer 49-åringen.

<b>HEVER GLASSET:</b> – Jeg blir glad av farger. Det smitter over på humøret, sier Björg.
HEVER GLASSET: – Jeg blir glad av farger. Det smitter over på humøret, sier Björg. Foto: Svein Brimi

Selv synes Björg hun var vågal som det siste året har deltatt i de to populære realityseriene «Forræder» og «Farmen kjendis» på TV 2.

– Det har vært gøy, men også litt krevende. Med mange andre baller i luften fra før, føltes det godt å stikke et halvt år til fjells rett over nyttår. Jeg måtte lande – og det gjorde jeg ved å være alene og male.

<b>GÅRDSVANT:</b> Björg kom på andreplass under fjorårets «Farmen kjendis». Her klemmer hun vinneren Sondre Mulongo Nystrøm.
GÅRDSVANT: Björg kom på andreplass under fjorårets «Farmen kjendis». Her klemmer hun vinneren Sondre Mulongo Nystrøm. Foto: ANTON SOGGIU/TV 2

Til fjells er på den eldgamle stølen i Bagn i Valdres, uten vann og med utedo. Det er to år siden hun kjøpte Øvre Gubberud for å gi seg selv etterlengtede pusterom i en travel hverdag.

– Et lykketreff. Sjelen min har det mye bedre når jeg er nær naturen. Det er min medisin, sier Björg.

<b>SER DET MESTE: </b>Fra badet har Björg utsikt til Oslo-fjorden.
SER DET MESTE: Fra badet har Björg utsikt til Oslo-fjorden. Foto: Svein Brimi

Hun har lært at livet er en berg-og-dal-bane, og da er det godt å kunne trekke seg tilbake på et rolig og litt øde sted.

Les også: Björg og Dora Thorhallsdottir: – Det har ikke vært lett å holde på to hemmeligheter

Ekte kjærlighet

Bare 30 år gammel ble Björg enke. Hun møtte kunstneren Eric Scott i 2001. Hun var 26 år, han 56 år. Det første møtet fant sted i Frankrike.

– Det var som tatt ut av en romantisk film. Jeg og Eric kjente hverandre ikke, men han fridde allerede den dagen vi møttes første gang. Jeg var vilt forelsket, jeg visste at dette var virkelig kjærlighet, selv om det var 30 år mellom oss, forteller hun.

– Han malte de vakreste bilder, og hans kunst var kjent over store deler av verden. Vi reiste til Miami og giftet oss i all hemmelighet, mens vi året etter giftet oss for annen gang i Sør-Frankrike. Kort tid senere kom Tolli, vårt kjærlighetsbarn. Nå er han en helt fantastisk gutt på 21 år, beskriver kunstneren.

<b>KJÆRLIGHET:</b> Da Björg møtte Eric, var det kjærlighet ved første blikk.
KJÆRLIGHET: Da Björg møtte Eric, var det kjærlighet ved første blikk. Foto: privat

Forelskelsen kom brått – og det gjorde også tapet av Eric da han tre år senere, i 2005, døde under et alvorlig astmaanfall.

– Jeg var i sjokk. Dødsfallet kom som lyn fra klar himmel. Vi bodde i Frankrike, og jeg bestemte meg for å ta med Tolli og reise hjem til familien min i Norge.

<b>STERKT:</b> Et bilde henger urørt etter oppussingen. Det er av sønnen Tolli, som faren Eric malte da sønnen var to år. Ett år senere døde Eric.
STERKT: Et bilde henger urørt etter oppussingen. Det er av sønnen Tolli, som faren Eric malte da sønnen var to år. Ett år senere døde Eric. Foto: Svein Brimi

Dødsfallet gikk hardt inn på henne. Først følte hun enorm sorg før savnet meldte seg.

– Jeg kjente tårer som trillet nedover kinnene. Samtidig følte jeg at sorg og savn ikke bare er tårer. Jeg kjente noe godt i hjertet mitt da jeg tenkte på Eric. Og så begynte jeg å tenke at jeg ikke er alene om å miste noen.

Les også: Björg Thorhallsdottir: – Dødsfallet kom som lyn fra klar himmel

<b>PUTER I ALLE FARGER:</b> Bildet over sofaen er signert kunstneren Ole Marius Jørgensen. – Jeg fleiper og sier at personen på maleriet er den eneste mannen i mitt liv, sier Björg.
PUTER I ALLE FARGER: Bildet over sofaen er signert kunstneren Ole Marius Jørgensen. – Jeg fleiper og sier at personen på maleriet er den eneste mannen i mitt liv, sier Björg. Foto: Svein Brimi

Valgte åpenhet

– Allerede samme år som jeg ble enke, bare 30 år gammel, bestemte jeg meg for å velge åpenhet. Jeg syns ikke det er vanskelig å være åpen om meg og mitt, når jeg ser at det kan hjelpe andre. Jeg bestemte meg for å snu tapet av Eric til noe positivt.

Björg startet prosjektet «Hjertefred» i 2005, og etter hvert har det blitt en fast markering hvert år på allehelgensdag flere steder i landet. Et lyshav danner en vakker ramme rundt arrangementet som inneholder musikk, dans og ord til ettertanke.

– Jeg skapte «Hjertefred» for at alle som har mistet en kjær person kan samles i minnene om en som er elsket. For meg er sorgen og savnet en naturlig del av oss som vi ikke må fornekte. Vi må ta vare på følelsene og gi dem fritt utløp. Sammen er vi sterke.

<b>PLASKER I VEI:</b> – Bassenget skal forbli blått og plenen grønn, men hvitfargen på huset skal byttes ut, sier Björg.
PLASKER I VEI: – Bassenget skal forbli blått og plenen grønn, men hvitfargen på huset skal byttes ut, sier Björg. Foto: Svein Brimi
<b>UTSYN:</b> Fra det blå kjøkkenet kan Björg se det innbydende svømmebassenget i hagen.
UTSYN: Fra det blå kjøkkenet kan Björg se det innbydende svømmebassenget i hagen. Foto: Svein Brimi

Minnene om hennes kjære Eric bærer Björg med seg hver dag. Hjemme i villaen henger to malerier som hver for seg forsterker savnet etter Eric, som selv malte dem.

Det ene er da Björg gikk høygravid. Eric fanget opp en naken Björg med struttende mage – i et magisk øyeblikk kort tid før fødselen. Det andre maleriet viser en liten gutt ved havet – med ryggen mot stranden. Gutten er Tolli, som var to år da pappa malte bildet. Året etter gikk Eric bort.

– Jeg har min bagasje å bære. Det er mye som skjuler seg bak den karakteristiske latteren min. Heldigvis har jeg lært meg å se de mange gledene i livet. Og så er jeg blitt så god til å sette farge på tilværelsen. Bare vent, snart skal huset males – og det skal bli fargerikt, stråler Björg.

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2024.

Les også