Min datter ødelegger våre felles ferieplaner
En leser er lei seg for at datteren hennes ikke lenger vil bli med på ferie. Hva kan hun gjøre? Hun får svar på dette i denne brevkassen.

Spørsmål:
Jeg er en eldre kvinne som har et problem som jeg gjerne vil at du skal belyse.
Jeg har to døtre og en pen økonomi. Jeg er absolutt ikke rik, men jeg sparer cirka 50.000 kr hvert år, og har på den måten økonomi til å invitere dem med.
Vi har allerede vært på et par herlige turer sørover, og jeg har følt at alle har satt pris på det. Reismålet, hvor vi skal bo, og hva vi skal gjøre, har vi planlagt sammen, slik at alle mer eller mindre får sine ønsker og behov oppfylt.
Nå er mitt problem at min yngste datter ikke lenger mener at jeg skal betale. Hun vil derfor bare bli med hvis hun selv betaler for sin egen lille familie. Hun synes nemlig at det er for stor gave å ta imot.
Konsekvensen er da at hun ikke vil bli med på ferien jeg planlegger til høsten, noe som låser hele familien, fordi jeg ikke ønsker å gjøre forskjell på barna mine.
Min andre datter har nemlig ikke økonomisk mulighet til å betale for all-inclusive reisen dette året, og jeg ønsker så inderlig å dele disse opplevelsene med dem alle.
Det er jo i seg selv en enorm gave for meg å få skape herlige minner med barn, svigerbarn og barnebarn. Jeg skulle ønske min yngste datter forsto det. Så, hva gjør jeg?
-Agnes
Svar:
Jeg håper nå at du har forklart din yngste datter at denne generøse reisegaven ikke bare er gitt for hennes og resten av familiens skyld, men sannelig - og kanskje mest av alt - for din egen. For det er jo det som er tilfellet her.
Du ønsker å reise og oppleve verden med familien din i stedet for å spare pengene slik at familien kan arve dem når du en dag er borte.
Hvis du får datteren din til å forstå at reisene ikke bare er for deres skyld, men mest for din egen, så kan hun kanskje få det bedre med ordningen. For da ville det ikke lenger bare være en gave du gir dem, men mest av alt en gave de gir deg, og da har hun jo ingen grunn til å gå rundt og føle skyld.
Hvis det ikke endrer holdningen hennes, så er det mulig at datteren din kanskje synes at de årlige reisene tar for mye plass i hennes families egne ferieplaner i forhold til de behov og ønsker de har for å feriere sammen.
At hun kan føle det slik, er nok ganske rimelig, for hvis hun har barn, så er det begrenset hvor mye ferie som kan holdes sammen som familie.
Kanskje dere kan finne andre og litt mindre omfattende ferieplaner sammen som for eksempel et spa-opphold eller et besøk til noen av landets vakre områder?
Jeg tror det er viktig at du forteller datteren din at reisegaven ikke bare er til henne og resten av familien, men sannelig like mye til deg selv.
Får du gjort dette klart for henne, kan det åpne opp for en mer åpen og ærlig samtale om hva som egentlig ligger til grunn for hennes avvisning, og det tror jeg det er behov for her.
Hilsen samlivsekspert Vibeke Dorph
Denne saken ble hentet fra alt.dk, men gjengitt med tillatelse.