LISE FINCKENHAGENs oppskrifter
3 enkle oppskrifter fra Lise Finckenhagen
Lise Finckenhagen deler noen av sine beste oppskrifter.
Her har vi plukket ut tre av favoritt-rettene til Lise Finckenhagen:
1. Ovnsbakt tomatgryte med pølser og egg
Mengde: 2 pers
Dette trenger du:
200 g kokte poteter
150 g krydret pølse (gjerne rå)
1 løk
1 rød paprika
1 hvitløksfedd
0,5 rød chili
1 boks knuste tomater
Sukker
Salt
2–4 egg
Sterk chilisaus eller chiliolje
Frisk koriander eller persille
Fetaost
Salt og kvernet pepper
Olivenolje
Slik gjør du:
Skjær poteter, pølse, løk og paprika i terninger. Finsnitt hvitløk og chilien. Varm en stor stekepanne med en god klunk olje. Ha i potetene og stek til de får litt farge. Tilsett pølse, løk, paprika, hvitløk og chili.
Fres alt over middels varme til løken blir myk og lett gyllen, cirka 8 minutter. Rør med jevne mellomrom. Tilsett tomatene, en god klype sukker og salt. La det hele putre i cirka 10 minutter til sausen er tykk som kompott, rør jevnlig.Varm ovnen til 210 grader.
Ha grønnsaksblandingen over i en passende ildfast form eller en litt mindre panne. Lag noen fordypninger til eggene og knekk i eggene. Stek formen i cirka 8 minutter, eller til eggene har satt seg.
Topp med litt ekstra chilisaus eller chiliolje og dryss over smuldret fetaost og hakkede urter.
Tips: Serveres gjerne med ristet brød eller nachochips. Avokado eller en frisk grønn salat er også supert som ekstra tilbehør
2. Sitronterte
Mengde: 1 terteformcirka 20–22 cm i diameter
Dette trenger du:
Kjeksbunn
120 g havrekjeks, Digestive eller lignende
2 ss sukker, gjerne brunt
60 g smør, smeltet
En klype salt
Sitronkrem
1,75 dl ferskpresset sitronsaft
2 egg
3 eggeplommer
100 g sukker
1 ss maisenna
100 g smør
Marengs
3 eggehviter
150 g sukker, helst ekstra finkornet
En klype salt
Slik gjør du:
Knus kjeksen til fine smuler. Bland sammen kjekssmuler, sukker, smeltet smør og en klype salt. Klem smulene godt ut i formen og opp langs kantene. La bunnen stå i kjøleskapet mens du lager sitronkremen. Hell sitronsaften over i en kasserolle og gi den et oppkok.
Visp egg og eggeplommer sammen i en bolle. Bland sammen sukker og maisenna og visp sukkeret sammen med eggene. Hell den kokende sitronsaften over eggeblandingen mens du pisker (for å unngå at eggene koagulerer eller «korner seg»). Hell alt tilbake i kasserollen og gi det et skikkelig oppkok under konstant omrøring/pisking. Kremen skal bli tykk og glatt.
Trekk kasserollene vekk fra varmen og la den bli litt avkjølt før du visper i smøret i små terninger. Er det den minste antydning til klumper eller eggetråder i sitronkremen, bør du gni den gjennom en sil/sikt.
Hell sitronkremen over kjeksbunnen og la terten stå i kjøleskapet til kremen har satt seg, minst 6 timer. Lag marengsen rett før servering hvis mulig (den holder seg fint en stund, men blir den stående lenge kan det være at marengsen faller litt sammen og blir seigere i konsistensen).
Pisk sammen eggehviter, sukker og en klype salt i en romslig stålbolle. Sett bollen over en kasserolle med kokende vann (vannbad) og pisk marengsen over varmen til sukkeret har løst seg opp og blandingen er varm, cirka 60 grader.
Ta bollen vekk fra varmen, bruk en mikser/håndmikser og pisk marengsen ved full hastighet til den blir tykk, blank og romtemperert.Topp sitronterten med marengs og «brenn» den gjerne raskt med en liten gassbrenner. Sever terten med det samme, eller oppbevar den videre i kjøleskapet.
Tips: Terten kan toppes med myk pisket krem istedenfor marengs.
3. Kremet pasta med kylling og bacon
Mengde: 4 pers.
Dette trenger du:
2 kyllingbryst (med skinn) eller kyllingfileter
150 g bacon
350 g tagliatelle1
2 ss smør
2 hvitløkfedd, finhakket
1 stor sjalottløk eller 0,5 løk, finhakket
3 dl fløte
2 dl kokevann fra pastaen
1,5 dl revet parmesanen
Liten bunt persillesalt
Kvernet sort pepper
Ekstra parmesan til serveringolje og smør til steking
Slik gjør du:
Kok opp pastavann. Skjær baconet ismå biter.
Tørk kyllingen med litt kjøkkenpapir og krydre med salt og pepper.
Varm en stor stekepanne med litt olje.Sprøstek baconet og hell det over på en tallerken så lenge. Stek kyllingen i samme panne, tilsett litt mer olje hvis nødvendig.
Legg i kyllingen med skinnsiden ned. Stek over middels høy varme til skinnet er helt sprøtt og gyllent, 3–5 minutter. Snu brystene og la dem få en god og gyllen stekeskorpe på undersiden. Skru ned temperaturen til lav varme og la kyllingen steke videre i cirka 10 minutter, litt avhengig av tykkelsen på brystet.
Kyllingfilet (uten skinn) brunes godt på begge sider for så å ettersteke videre i cirka 10 minutter på lav varme. Ha gjerne en klatt med smør i pannen, og snufiletene et par ganger underveis i stekingen. Løft kyllingen ut av pannen så lenge.
Fortsett med all den gode smaken og fettet som er i pannen og tilsett hvitløk og sjalottløk (er det veldig hardt stekt, kandu vaske pannen og tilsette litt olje og/eller smør før du har i løken). La det frese over middels høy varme til løken blir myk og gyllen.
Kok pastaen «al dente». Ta vare på 3 dl av kokevannet når du heller vannet av pastaen.
Ha fløten og 2 dl av pastavannet over i pannen med løken. Kok opp og la blandingen koke i 2 minutter, eller til den tykner noe. Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper.
Bland pastaen sammen med sausen og rør til sausen klistrer seg til pastaen, den skal bli saftig og delikat. Blir sausen for tykk, kan du spe med litt av det resterende kokevannet. Virker den tynn, vil den tykneetter hvert.
Vend inn bacon, hakket persille og kylling skåret i biter.