Dagsmeny under 1500 kcal
Du går ned en kilo i uken med denne menyen
Dagsmenyen har mindre enn 1500 kcal.
Så mange kalorier trenger du
Kalorikalkulatoren gir et anslag på hvor mange kalorier du trenger for å holde vekten eller oppnå moderat til kraftig vekttap. Beregningene er basert på kroppsvekt, høyde, alder, kjønn og aktivitetsnivå.
Klikk Helse presenterer sju lørdager i sommer en dagsmeny under 1500 kcal. Det er en kalorimengde som for de fleste vil kunne gi vektnedgang over tid.
De to første dagsmenyene finner du her (1462 kcal) og her (1378 kcal).
Etter sju uker har du en fiks ferdig ukemeny som kan hjelpe deg ned i vekt. Oppskriftene er hentet fra Vektkonsulentene.no.
Oppskriftene til dag tre finner du nederst på denne siden. Dagens samlede energiinntak er 1450 kcal.
Slankeklubb
- Følger du programmet, vil du få alle næringsstoffene du trenger, og gå ned en kilo i uken uten å være sulten, forteller Tonje Askim, som er ansvarlig for Vektkonsulentene.no
Kostopplegget til Vektkonsulentene består i å redusere antall kalorier i kosten ved hjelp av sunn og mettende mager mat. For kvinner ligger daglig kaloriinntak på 1500, for menn på 1800.
Ligner statens anbefalinger
Ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky peker på at kostopplegget ikke er langt unna de statlige anbefalingene.
- Det er bare proteininntaket som de anbefaler noe høyere, men det er godt mulig at dersom man veier mye og trenger for eksempel 70-80 g protein per dag, så vil det samsvare med de statlige anbefalingene også når det gjelder protein, sier hun.
Størst vektnedgang i starten
Professor og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, mener kostforslagene ser fornuftige og sunne ut.
- Men hvor stor vektreduksjon det gir er individuelt og avhengig av mange ting, legger han til.
FROKOST: Blåbær-squash-kake
Saftig og god kake som kan bakes god tid i forveien.
Dette trenger du:
100 g squash
1 egg
25 g (2 ss) matyoghurt
30 g knekkebrød
½ ts ingefær
½ ts vaniljesukker
½ ts bakepulver
ca. ½ ts søtstoff
50 g blåbær
5 g (1 ts) hakkede mandler
5 g (1 ts) flytende margarin til å smøre formen
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Smør en liten form.
Riv squashen, og bland den med egg og yoghurt.
Knus knekkebrødet (legg det i en plastpose og kjevl over det til det blir finknust). Rør knekkebrødsmulene i yoghurtblandingen Rør inn ingefær, vanilje, bakepulver og søtstoff.
Smak deg frem til hvor mye søtstoff du må bruke.
Vend til slutt inn blåbær og mandler.
Fyll røren i den smurte formen, og stek kaken på nederste rille til den er gjennomstekt, ca. 25 minutter.
Næringsinnhold:
Energi 275 kcal
Protein 14 g (21 %)
Karbohydrater 28 g (46 %)
Fett 10 g (33 %)
Kostfiber 8 g
Les også:
Hilde gikk ned 40 kilo på 11 måneder
LUNSJ: Pitabrød med humus og stekt squash
Humus stammer opprinnelig fra Midtøsten, men er etter hvert også godt kjent her hjemme.
Dette trenger du til humus:
170 g hermetiske kikerter
1 hvitløkbåt
15 g (ca. 1½ ss) tahin (sesampasta på glass/boks)
15 g (1 ss) olje
sitronsaft
1 ts malt spisskummen
½ ts sambal oelek
salt, pepper
Dette trenger du til stekt squash:
200 g squash
10 g (2 ts) olje til steking
sitronsaft
hakket mynte
salt
1 grovt pitabrød
Til servering: salat
Slik gjør du:
Bland godt avrente kikerter, hvitløk, tahin, olje, sitronsaft og krydder, og mos det til en glatt krem med stavmikser eller i food processor. Spe eventuelt med litt kokende vann hvis kremen virker for tykk og tørr.
Skjær squashen i skiver, og stek dem i olje i stekepannen.
Drypp over sitronsaft og dryss på mynte. Dryss på en anelse salt.
Varm pitabrødet, og fyll det med salat, squash og humus.
Næringsinnhold:
Energi 633 kcal
Protein 22 g (14 %)
Karbohydrater 67 g (46 %)
Fett 28 g (40 %)
Kostfiber 10 g
Mellommåltid
(100 kcal)
30 g (1 tynn skive) rugbrød med 30 g torskerogn.
Les også:
MIDDAG: Stekt ris med egg
Velsmakende vegetarrett som passer til middag.
Dette trenger du:
25 g (1 liten) sjalottløk
1 hvitløkbåt
1 liten rød chili
10 g (2 ts) olje til steking
40 g (1/2 dl) langkornet ris, basmatieller
jasminris
2-3 hele nelliker
½ ts gurkemeie
½ ts karve
½ ts salt
¼ ts pepper
2 dl vann
2 egg
1 dl lettmelk
5 g (1 ts) olje til steking
frisk koriander
grønn salat
agurk
tomater
Slik gjør du:
Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili, og stek det i olje i en gryte i et par minutter.
Tilsett ris, nelliker, gurkemeie, karve, salt og pepper. Hell i vann, legg lokk på gryten og la retten koke i 10 minutter.
Skru av varmen, men la gryten stå på platen i 10 minutter til.
Visp sammen egg og melk.
Varm olje i en stekepanne, hell i eggemassen og stek en tynn omelett. Skjær omeletten i strimler og vend dem i risen.
Dryss hakket koriander over, og server retten med salat, agurk og tomater.
Næringsinnhold:
Energi 442 kcal
Protein 23 g (21 %)
Karbohydrater 47 g (43 %)
Fett 17 g (36 %)
Kostfiber 3 g
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 21/06 2014, og sist oppdatert 25/06 2017.