Dagsmeny under 1500 kcal
Med denne menyen går du ned i vekt
Dagsmenyen har mindre enn 1500 kcal.
Så mange kalorier trenger du
Kalorikalkulatoren gir et anslag på hvor mange kalorier du trenger for å holde vekten eller oppnå moderat til kraftig vekttap. Beregningene er basert på kroppsvekt, høyde, alder, kjønn og aktivitetsnivå.
Klikk Helse presenterer sju dagsmenyer under 1500 kcal. Det er en kalorimengde som for de fleste vil kunne gi vektnedgang over tid.
Til slutt har du en fiks ferdig ukemeny som kan hjelpe deg ned i vekt. Oppskriftene er hentet fra Vektkonsulentene.no.
Oppskriftene til dag 1 finner du nederst på denne siden. Dagens samlede energiinntak: 1462 kcal.
Slankeklubb
- Følger du programmet, vil du få alle næringsstoffene du trenger, og gå ned en kilo i uken uten å være sulten, forteller Tonje Askim, som er ansvarlig for Vektkonsulentene.no
Kostopplegget til Vektkonsulentene består i å redusere antall kalorier i kosten ved hjelp av sunn og mettende mager mat. For kvinner ligger daglig kaloriinntak på 1500, for menn på 1800.
Ligner statens anbefalinger
Ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky peker på at kostopplegget ikke er langt unna de statlige anbefalingene.
- Det er bare proteininntaket som de anbefaler noe høyere, men det er godt mulig at dersom man veier mye og trenger for eksempel 70-80 g protein per dag, så vil det samsvare med de statlige anbefalingene også når det gjelder protein, sier hun.
Størst vektnedgang i starten
Professor og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, mener kostforslagene ser fornuftige og sunne ut.
- Men hvor stor vektreduksjon det gir er individuelt og avhengig av mange ting, legger han til.
Frokost: Kesam med frukt
Mettende frokost med masse protein og vitaminer.
Dette trenger du:
75 g kesam, mager
50 g friske eller
fryste bringebær
¼ ts stevia eller tilsvarende mengde annet søtningsstoff
1 nektarin eller fersken
1 plomme
30 g (1 tynn skive) grovt brød
3 ts sukkerfri marmelade/syltetøy
Slik gjør du:
Bland kesam, bringebær og søtningsstoff i et glass, og mos det med stavmikser. Hell det over i en liten bolle.
Skjær nektarin/fersken og plomme i små båter, og legg dem på bringebærblandingen.
Spis et stykke brød med marmelade eller syltetøy. Drikk eventuelt fruktte ved siden av.
Næringsinnhold:
Energi 228 kcal
Protein 12 g (21 %)
Karbohydrater 41 g (70 %)
Fett 2 g (9 %)
Kostfiber 7 g
Les også:
Hilde gikk ned 40 kilo på 11 måneder
Lunsj: Club sandwich
Du holder deg lenge mett med denne fristende sandwichen.
Dette trenger du:
Salatblanding:
gulrot og agurk, strimlet med potetskreller
tomat, i skiver
rødløk, i tynne ringer
10 g (2 ts) olje
1 ss balsamicoeddik
40 g fin spekeskinke, i tynne skiver
60 g (2 tynne skiver) grovt brød
60 g kokt eller stekt kylling
25 g sylteagurk, i tynne skiver
Karridressing:
12 g (1 ss) matyoghurt
8 g (1½ ts) majones
½ ts sennep
1 ts karri
sitronsaft eller vineddik
ev. søtningsstoff etter smak
salt, pepper
Slik gjør du:
Bland alt til salaten.
Legg skinken på bakepapirkledd stekebrett, og rist den midt i ovnen ved 225 grader i ca. 10 minutter, til den er gyllen og sprø. Avkjøl.
Rør sammen ingrediensene til karridressingen, og smak den godt til. Rist brødet.
Legg litt av salaten på brødet med kylling i skiver over. Topp med sprø skinke og skiver av sylteagurk. Legg på en skje karridressing, og server sandwichen nylagd sammen med resten av salaten.
Næringsinnhold
Energi 624 kcal
Protein 33 g (21 %)
Karbohydrater 42 g (30 %)
Fett 34 g (49 %)
Kostfiber 7 g
Les også:
Middag: Barbecuespidd
Barbecuesausen kan også brukes til kylling, svine- og storfekjøtt.
Barbecuesaus:
3 ts ketsjup
25 g (1 liten) sjalottløk
1 hvitløkbåt
1 liten rød chili, renset og
hakket
½ ts kanel
½ ts malt spisskummen
eller karve
1 ts paprikapulver
2 ss balsamicoeddik
170 g kalkunkjøtt
25 g (1/2 liten) rødløk, i tynne ringer blandet salat
1 porsjon bernaisedressing
Bernaisedressing:
25 g (2 ss) matyoghurt
15 g (1 ss) majones
1 ss bernaisesessens eller
estragoneddik
1 ts tørket eller 1 ss
hakket frisk estragon
salt
pepper
Slik gjør du:
Bland ketsjup, løk, hvitløk og chili i en food processor, tilsett krydder og eddik og mos det til en tykk saus. Eller bruk stavmikser. Skjær kjøttet i skiver, og bland det i sausen i en frysepose.
Knyt igjen posen, og vend godt rundt så kjøttet dekkes av sausen. La det stå til marinering i noen timer, helst over natten. Rør sammen bernaisedressingen, og la den stå fremme i romtemperatur.
Stek kjøttet med marinaden på i ovn ved 200 grader, til det har delikat farge og er gjennomstekt, ca. 20 minutter.
Kan også stekes på grill. Server kjøttet med løkringer, salat og bernaisedressing.
Næringsinnhold
Energi 390 kcal
Protein 41 g (43 %)
Karbohydrater 10 g (11 %)
Fett 20 g (46 %)
Kostfiber 2 g
Les også:
Kveldsmat: Grønnsakssuppe
Varm og mettende
Dette trenger du:
2½ dl buljong
50 g strimlet kål
25 g strimlet gulrot
25 g spinat
1 hardkokt egg
5 dl vann
Slik gjør du:
Kok opp vann med buljong.
Ha i grønnsaker. La koke noen minutter.
Del egget etter ønske. Ha kokt egg i suppen rett før servering.
Næringsinnhold
Energi 120 kcal
Les også:
Hilde gikk ned 40 kilo på 11 måneder
Denne saken ble første gang publisert 07/06 2014, og sist oppdatert 25/06 2017.