Slik tåler du kuldE

«Ismannens» utrolige metode for å styrke immunforsvaret

Han har totalt 26 verdensrekorder, deriblant verdensrekorden for raskeste halvmaraton løpt uten sko på is og vann på to timer og 16 minutter. Og han har utviklet en egen metode for å takle kulde og styrke immunforsvaret.

Pluss ikon
<b>SLIK TÅLER DU KULDA:</b> Wim Hof forsto at han gjennom pust og mental fokus kunne takle svært ekstreme kulde-forhold. Dette førte til flere verdensrekorder på 90- tallet og 2000 tallet. Med tiden oppdaget vitenskapen prestasjonene hans.
SLIK TÅLER DU KULDA: Wim Hof forsto at han gjennom pust og mental fokus kunne takle svært ekstreme kulde-forhold. Dette førte til flere verdensrekorder på 90- tallet og 2000 tallet. Med tiden oppdaget vitenskapen prestasjonene hans. Foto: Kin Cheung Scanpix
Først publisert Sist oppdatert

En mann som har løpt et helt maraton i ørkenen uten å drikke vann og har klatret opp til 7 200 meters høyde på Mount Everest i bare shorts, høres kanskje ut som et overnaturlig menneske.

Men mannen bak disse utrolige bragdene er den 60 år gamle nederlenderen Wim Hof, også kjent som ismannen på grunn av hans mange verdensrekorder innen kuldeeksponering.

Wim Hof har brukt naturen som sin lærer. Han ble fascinert av kulden/isvann på 70 tallet. Hof forsto at han gjennom pusten og sitt tankesett og mentale fokus gjorde at han kunne takle svært ekstreme kuldeforhold. Dette førte til flere verdensrekorder på 1990- og 2000 tallet.

Med tiden oppdaget vitenskapen prestasjonene hans. Etter en serie ulike vitenskapelige tester og forsøk, kunne de se at Hof hadde evne til å bevisst påvirke både immunforsvaret og det autonome nervesystemet.

Han har tidligere holdt verdensrekorden for å ha sittet i isvann opp til halsen lengst – én time og 52 minutter – uten at kjernetemperaturen i kroppen endret seg, ifølge en Vice dokumentar om Hof. Og i 2000 satte han verdensrekord i å svømme lengst under is på hele 57.5 meter.

Egen metode

<b>STYRK IMMUNFORSVARET I TILLEGG:</b> Denne metoden skal ifølge forskning gjøre immunforsvaret ditt bedre.
STYRK IMMUNFORSVARET I TILLEGG: Denne metoden skal ifølge forskning gjøre immunforsvaret ditt bedre. Foto: Devendra Man Singh. Scanpix

Hof har en stor visjon om å lære bort det han selv har erfart til hele verden. Det ble etter hvert utarbeidet teknikker innen pust og positivt tankesett, og som nå tusenvis av mennesker over hele verden har tatt lærdom av.

  • I 2007 tok Wim Hof verdensrekorden for raskeste halvmaraton løpt uten sko på is og vann på to timer og 16 minutter.
  • Hof har tidligere holdt verdensrekorden for å ha sittet i isvann opp til halsen lengst, på hele én time og 52 minutter.
  • I 2000 fikk han verdensrekorden for den lengste svømmeturen gjort under is på hele 57.5 meter.
  • Wim Hof-metoden skal visstnok gjøre at man kan kontrollere sitt eget immunforsvar når man blir god nok.
  • Hof har til sammen tatt 26 verdensrekorder.
  • Wim Hof Metoden skal blant annet gi deg bedre immunforsvar, mindre stress, bedre psyke, mer energi, bedre søvn m.m.

Kilde: guinessworldrecords.com, wimhofmethod.com, mpora.com

Se mer

Teknikken hans kalles naturlig nok for Wim Hof-metoden, som innebærer en kombinasjon av kuldeeksponering, pusteteknikker og mentalt fokus. Disse tre elementene hjelper deg til å utforske din egen fysiologi og kapasitet, som gir verdifull styrke i en hverdag med fysisk og mentalt stress.

Forskere ved Radboud University Medical Centre i Nijmegen, Nederland gjorde undersøkelser på Wim Hof i 2011, og konkluderte med at Hof kan ha muligheten til å påvirke det autonome nervesystemet ved hjelp av Wim Hof-metoden, ifølge nettsiden Sciencedaily.

Ved å kontrollere det autonome nervesystemet gjør det at Hof kan holde autoimmunsykdommer i sjakk, som for eksempel leddgikt.

For å teste immunforsvaret til Hof injiserte forskerne endotoksiner, bakterier, i kroppen hans for å fremkalle en reaksjon. Forskerne ved Radboud University observerte at immunforsvaret til Hof fungerte bare på 50 prosent av nivået til en vanlig person. Slike endotoksiner vil vanligvis medføre feber og kvalme, men nærmest ingen influensalignende symptomer var synlige hos Hof annet enn litt hodepine.

Les også (+): Drapet på Asbjørn (44) var uoppklart i 13 år – så kom den rystende tilståelsen

Har tatt verden med storm

Hof har et kurssted i Polen hvor han underviser deltagere som er interesserte i å lære seg den samme metoden. Ved å delta på Wim Hofs undervisning kan de selv bli sertifiserte kursholdere innen Wim Hof-metoden.

De siste årene har teknikken til Hof tatt verden med storm, og han har blitt hyllet av blant annet Jim Carrey og Oprah Winfrey.

For et ukelangt kurs i Polen med Wim Hof er du nødt til å bla opp 22.000 kroner.

Hof har derimot kurset andre deltagere i metoden som nå er verifiserte kursholdere verden over, og de tar ikke like mye for sine kurs.

<b>TAKLER ISBAD GODT:</b> Monica Rognve er sertifisert instruktør innen Wim Hof Metoden, og sier at det gjør isbading mye enklere.
TAKLER ISBAD GODT: Monica Rognve er sertifisert instruktør innen Wim Hof Metoden, og sier at det gjør isbading mye enklere. Foto: Privat

Norsk instruktør

Monica Rongve (47) er utdannet helse og treningsterapeut fra Norges idrettshøgskole og ble norsk sertifisert Wim Hof instruktør i desember 2018, og har selv gått iskalde turer med Wim Hof på fjellet.

Hun er blant de eneste i Norge som har kurs innen Hof-metoden i Norge, og hevder at metoden påvirker positivt det autonome nervesystemet, som igjen har innflytelse på hormonsystemet og immunforsvaret. Rongve mener det gjør at vi blir mer robuste og motstandsdyktige til for eksempel infeksjoner og ulike former for stress generelt.

Pust

Pusteteknikken påvirker nervesystemet og det mentale/sinnet. Den fører også til at du får en pust som er mer dyp og rolig, som kan hjelpe til med å gi slipp på stress, angstfølelse, samt den gir mer energi til kroppen. Pusten har også positiv effekt på oksygenopptak og det å takle for eksempel lavt oksygen-nivå ved høydetrening.

Fokus/mental trening

Trening av tankesett og positiv mental fokus; her er det en nøkkel til mye lærdom, mener Rongve.

– Det å gå ut i det iskalde vannet, kan sammenlignes med å gå ut av komfortsonen. Noe vi mennesker har godt av, siden vi lever i et samfunn med høy grad av komfortsoner og velbehag, som temperatur, mat og så videre. Du lærer deg å akseptere og romme kulden, sier Rongve.

Kuldeeksponering/isbading

– Å gå ut i isvannet kan lære deg hvordan du kan håndtere eksempelvis stress og smerte. Gjennom å holde fokus og puste rolig, har det store overføringsverdier til hvordan vi kan bli flinkere til å takle både fysisk og psykisk stress i dagliglivet og på jobben, forteller Rongve.

Se mer

– Metoden viser seg også at den kan ha positiv effekt på både angst og depresjon. Derfor vil metoden egne seg godt til de som har lite energi, høyt stressnivå, uro, konsentrasjonsvansker og kronisk betennelsestilstander. Eller idrettsutøvere som har behov for høyt oksygen-nivå, rask restitusjon og mental klarhet under press, sier Rognve.

Les også (+) «Jeg gravde meg ned og regnet med jeg var trygg. Det jeg ikke vis­ste, var at hel­ve­tet bare så vidt had­de be­gynt»

Ikke en metode for alle

Hun presiserer at metoden ikke er for alle.

– Metoden er ikke for dem som er gravide, har epilepsi eller Raynauds syndrom 2. Og har du hjerteproblemer, høyt blodtrykk eller andre utfordrende helseproblemer bør du rådføre deg meg legen din først, sier Rongve.

Instruktøren forteller at hun mener metoden er trygg når den gjøres sammen med en Wim Hof Metode-instruktør.

– Du må svare på et helseskjema i forkant, og du får også er skriv om hvordan du kan forberede deg til kurset, forklarer Rongve.

Det siste året har det blitt flere i Norge som har fått kjennskap til metoden hevder Rongve. Og at interessen rundt isbading også har økt.

– Metoden gjør det lettere å isbade. Jeg har drevet aktivt med metoden nå i to år, men opplever at etterspørselen rundt denne kunnskapen har eskalert den siste tiden. Kurset jeg holdt i august ble utsolgt, og de andre kursene har hatt et greit oppmøte, men dette er alltid avhengig av hvor godt markedsført kursene blir, sier Rongve.

Les også (+) Mannen kjørte rundt på Senja i 70 dager med et lik i bagasjerommet – så leverte han bilen til reparasjon

<b>KAN BLI DÅRLIGERE AV METODEN:</b> Feil bruk av Wim Hof-metoden kan i visse tilfeller gjøre noen utsatte mennesker dårligere, hevder allmennlege Audun Myskja som er ekspert på pusteteknikker.
KAN BLI DÅRLIGERE AV METODEN: Feil bruk av Wim Hof-metoden kan i visse tilfeller gjøre noen utsatte mennesker dårligere, hevder allmennlege Audun Myskja som er ekspert på pusteteknikker. Foto: Marte Garmann

Fungerer det eller er det bare en placebo?

Audun Myskja er faglig leder ved Senter for livshjelp og i tillegg allmennlege med bred erfaring innen bruken av pust som måte for å behandle sine egne pasienter. Han har blant annet skrevet boken Pust detaljerer hvordan bruken av pust kan gjøre deg frisk. Og Myskja har selv kurs i Wim Hof metoden på klinikken.

Gjør metoden at man faktisk tåler kulde bedre, eller er det bare psykisk?

– Akkurat Hof-metoden er undersøkt grundig, og Wim Hof er en av de mest undersøkte personene knyttet til metoden. Så spørsmålet er om han er unik, om han har mer brunt fett enn andre som holder ham varm, sier Myskja.

– Andre som er opplært i metoden tåler også kulden, men svakheten i forskningsdataen er at det er hovedsakelig unge friske menn som deltar på disse kursene til Hof, fortsetter Myskja.

Myskja opplevde forfrysning som barn etter å ha svømt i iskaldt vann for lenge. Og forteller at kroppen hans i lang tid etter hendelsen taklet kulde svært dårlig, fordi kroppen reproduserte den samme reaksjonen på kulde etter den traumatiske opplevelsen.

– Det klassiske med traumer er at det utløser frykt for det samme. Det som virker er det som klarer å få deg ut av den onde sirkelen. Og nettopp Wim Hof-metoden klarer å snu den onde sirkelen på hodet. Fordi med Wim Hofs metode får du kontroll over kroppens stressrespons, sier Myskja.

Ikke bruk metoden ukritisk

Allmennlegen sier derimot at metoden ikke må brukes ukritisk. Fordi flere av hans pasienter har blitt dårlige etter å ha brukt metoden.

– For noen av pasientene med ME som tåler kulde dårlig, så har metoden faktisk gjort kuldetoleransen verre. Men, det er fordi metoden ikke har lagt inn noen forsiktighetsregler. Det finnes ikke noe kontrollsystem for å fange opp hva som har gått feil med metoden. Og da har vi funnet ut at det rett og slett blir for kraftig med kuldeeksponering for ME-pasienter, derfor må metoden tilpasses, sier Myskja.