USAs fremste kreftleger går ut med ekstraordinær advarsel om kreft og alkohol
I en uvanlig manøver går ledende kreftleger ut med en advarsel hvor de ber folk om å drikke mindre alkohol.

SIDE3: Den amerikanske foreningen for klinisk onkologi (ASCO) består av noen av landets fremste kreftleger og -forskere.
Foreningen har nå publisert en uttalelse hvor de ber befolkningen om å begrense inntaket av alkohol. Det skal være første gang ASCO sender ut en slik oppfordring, skriver Business Insider.
- Vi tror at en proaktiv holdning for å minimere eksponering for alkohol er svært viktig for å forhindre kreft, skriver organisasjonen i uttalelsen.
Les også: Stort gjennombrudd etter ni års forskning: Funnet sammenheng mellom sukker og kreft
- Alkohol er undervurdert faktor
Organisasjonen skriver at betydningen av alkoholinntaket som en medvirkende faktor til den totale kreftbyrden ofte blir undervurdert.
I virkeligheten var over 1 av 20 nye krefttilfeller verden over i 2012 knyttet til alkohol. Tilsvarende var nesten 6 prosent av dødsfall som følge av kreftsykdom knyttet til alkohol.
I Norge døde totalt 5800 menn og 5100 kvinner av kreft i 2012. Med dagens kreftforekomst og -dødelighet vil om lag hver tredje nordmann få diagnostisert kreft før de blir 75 år gamle, opplyser Folkehelseinstituttet.
Generelt blir alkohol knyttet til en rekke kreftformer, som munnhule- og strupehalskreft, spiserørskreft, brystkreft, leverkreft og kreft i tarmen.

Selv moderate mengder alkohol kan øke risikoen for kreftsykdom, men det er størst fare forbundet med tungt forbruk over lang tid. Foreningen understreker overfor avisen The New York Times at de ikke sier at folk må holde seg unna alkohol helt og holdent.
- Beskjeden er ikke "Ikke drikk". Den er "Hvis du vil redusere risikoen for å få kreft, drikk mindre. Og hvis du ikke drikker, ikke begynn", sier professor Noelle LoConte ved universitetet i Wisconsin til avisen.
LoConte er hovedforfatteren av ASCOs uttalelse.
Les også: Elleve faresignaler på kreft
WHO: Halvparten av alle krefttyper kan forebygges
Ifølge den anerkjente kreftlegen David Agus er ikke sjansen for å overleve kreftsykdom spesielt høyere i dag enn på 1950-tallet. Det sikreste kortet du kan spille er derfor å forsøke unngå kreft i utgangspunktet.
Verdens helseorganisasjon WHO opplyser at opp til 50 prosent av alle krefttyper kan forebygges. De resterende prosentene skyldes antagelig tilfeldigheter, gener, miljø - og uflaks.
WHOs oppskrift på å unngå kreft er å stumpe røyken, trene, spise sunt og - nettopp: Sørge for et moderat alkoholinntak.
Helseorganisasjonen prioriterer og utdyper punktene slik:
1. STUMP RØYKEN: Ifølge WHO er røyking den største risikofaktoren for å utvikle kreft. Kreft på grunn av tobakk krever rundt seks millioner liv årlig. Røyking, passiv røyking og tyggetobakk bidrar i sterk grad til utviklingen av kreft. WHO skriver at tobakksrøyk inneholder mer enn 7000 kjemikalier, at minst 250 av disse er skadelige og at minst 50 er kjente for å forårsake kreft.
2. UNNGÅ OVERVEKT: En annen risikofaktor er fedme, som kobles til en lang rekke kreftsykdommer. Å passe på å holde kroppen i form og vekten normal gjennom trening og kosthold er den nest viktigste forebyggende faktoren. Dietter med høyt innhold av frukt og grønnsaker kan i seg selv virke forebyggende på kreft, ifølge WHO.
3. DRIKK MODERAT: Den tredje faktoren på lista til Verdens helseorganisasjon er alkoholforbruk. Alkoholrelaterte sykdommer står for over 300.000 dødsfall i året. Risikoen for kreft øker med inntaket.
Sjekk resten av listen her.
Ny studie: Alkohol er direkte årsak til syv ulike former for kreft

"En kort guide til et langt liv"
Medisinprofessor og bestselgerforfatter David Agus er en av verdens ledende kreftleger. Han er kjent for å ha behandlet og etter sigende forlenget livet til applegründer Steve Jobs etter at han fikk kreft.
Agus har skrevet boken «A Short Guide To A Long Life», som inneholder 65 enkle, forebyggende regler som han hevder kan forlenge livet.
Her er 16 av livsstilsreglene til Agus, med kommentarer fra professor, lege og klinikksjef Sigbjørn Smeland ved Oslo Universitetssykehus: