Slik er øynene som kan se gjennom husvegger
Hvor mange personer skjuler seg inne i bygningen, og hvor befinner de seg? Spørsmålet handler om liv og død for politi eller spesialsoldater. Nå gir en radar svaret. Den kan se gjennom vegger.
For politi, soldater eller redningsmannskaper er det av enorm betydning å kunne se hva som skjuler seg bak en husvegg. Nå har en oppfinnelse gjort det mulig å få røntgensyn som kan se gjennom tykke murvegger.
– Se for deg en situasjon der terrorister har forskanset seg i et hus: For politiet eller spesialsoldatene som skal ta seg inn for å uskadeliggjøre dem, er det av avgjørende betydning å vite hvor mange de er, og når det er best å angripe, forteller gründeren og sjef for det israelske teknologifirmaet Camero, Amir Beeri.
Siden 2004 har firmaet utviklet små bærbare radarer som kan se gjennom vegger. Ved hjelp av kunstig intelligens (AI) kan de nå gi detaljert informasjon om hvor mange personer som befinner seg på innsiden, høyde på personene, og om de står, sitter eller ligger. Nå kan de også gi detaljert informasjon fra trygg avstand, over 100 meter unna.
Beeri trekker frem et eksempel fra en gisselsituasjon i Mexico nylig. Ved hjelp av radaren kunne det føderale politiet usett få oversikt over hva som befant seg på innsiden av bygningen der kidnapperne befant seg, mens de ventet med å storme den. På radarskjermen kunne de se i sanntid at en person som satt stille − sannsynligvis den kidnappede jenta de lette etter. I samme rom gikk en annen skikkelse rundt hvileløst, mens to andre befant seg i naborommet. Da politiet observerte at kidnapperen forlot jenta og gikk inn til de andre, var det signalet politiet trengte for å storme bygningen.
Det reddet livet hennes.
Frekvens-trøbbel
Ideen er ikke ny. At radiobølger går gjennom husvegger, er velkjent. Hvis ikke, hadde det vært umulig å bruke mobiltelefoner innendørs. Under Den kalde krigen forsket både USA og Sovjetunionen på metoder til å bruke radiobølger for å se gjennom vegger etter radarprinsippet, men fortsatt med temmelig verdiløse resultater. Problemet var at man må bruke lavfrekvente signaler for å trenge gjennom bygningsmaterialer, mens man trenger høyfrekvente signaler for å få god nok oppløsning til å gi nyttig informasjon.
Først på 1990-tallet klarte amerikanerne å kombinere høy gjennomtrengningsevne med høy oppløsning da ultrabredbåndteknologien ble utviklet. I dag brukes disse radiosignalene som pulserer gjennom et bredt frekvensspekter både i innbruddsalarmer og parkeringssensorer for å måle presis avstand og bevegelse.
I prinsippet kan også en vanlig wifi-ruter fange opp bevegelse i naborommet, men det er lang vei frem til et detaljert situasjonsbilde.
– Det er ikke så enkelt som det høres å få detaljerte radarbilder gjennom en vegg, ettersom signalene er utsatt for forvrengning når de passerer begge veier, forteller Beeri.
Løsningen i Xaver-radarene som firmaet har utviklet ligger i prosesseringen av radarsignalene. Ettersom ultrabredbåndsignalene registrerer ørsmå bevegelser på brøkdelen av en millimeter, kan man fastslå om et objekt er statisk, eller om det puster; altså om det er et menneske. Utviklingen av kunstig intelligens de senere årene gjør det nå mulig å skape et detaljert tredimensjonalt bilde av hva som befinner seg på den andre siden av veggen, og å se omriss og størrelse på personene på innsiden. I tillegg gir radardisplayet en 3D-tolkning av hvor de befinner seg og beveger seg i forhold til hverandre.
Brukes i Skandinavia
Xaver-radarene ser gjennom yttervegger av standard tykkelse uten problemer, og gir i tillegg en layout over rommene innenfor. De minste utgavene er små bærbare enheter på størrelse med et nettbrett, mens de største med 100 meters rekkevidde kan bæres av en soldat og monteres på et stativ på trygg avstand. Radarene er også trygge både for operatørene og dem som befinner seg på mottagersiden. I praksis avgir de ikke mer stråling enn en mobiltelefon, hevdes det.
– Dette er en gamechanger som fjerner mye av usikkerheten når man skal angripe inn i det ukjente, forteller Beeri.
Veggradaren kan også brukes til sivile formål. Brannvesenet kan for eksempel se hvor det befinner seg mennesker innesperret i en brennende bygning. Under jordskjelvkatastrofen i Mexico i 2017, og sist under jordskjelvkatastrofen i Tyrkia i begynnelsen av februar, ble de minste utgavene av Xaver med hell brukt av letemannskapene for å finne mennesker som var innesperret i ruinene av de sammenraste bygningene.
Teknologien er for lengst tatt i bruk av amerikansk politi med små enheter på størrelse med en spikersensor som kan fange opp bevegelser gjennom en 30 centimeters betongvegg. Varianter av denne teknologien kan også monteres på droner.
Samtidig er det er ikke helt uproblematisk å kikke inn i folks hus helt uten videre, noe en radarskanning utvilsomt må kunne anses som. En dom fra høyesterett i USA har tidligere slått fast at å filme et hus med infrarødt kamera uten rettslig kjennelse, var ulovlig.
I en pressemelding fra 2013 sier firmaet at det har levert veggradarer sier til flere kunder innen forsvar og politi i Skandinavia. Til Vi Menn seier salgs- og markedssjef Shaul Sharabany at de har både politi og miltære spesialstyrker i Norge, Sverige og Finland på kundelisten. Av sikerhetshensyn kan de ikke røpe hvilke konkrete avdelinger det er snakk om. Camero gir av prinsipp ikke ut informasjon om kundene sine. Men han legger til at systemet er i bruk i et 50-talls land rundt om i verden.