Så ofte våkner pasienter midt i operasjonen
"Nei, det er ikke et mareritt. Det er noen som skjærer i kroppen min med kniv!"

"Utilsiktet bevissthet" kalles det grusomme fenomenet hvor pasienter våkner til fra narkosen på operasjonsbordet. De kan høre og kjenne kirurgene som skjærer i kroppen deres uten mulighet til å kommunisere at de er bevisste.
Mange av dem som forteller om å ha vært våkne beskriver en sterk dødsangst og panikk. Opplevelsen kan være så skremmende at pasienter utvikler posttraumatisk stresslidelse.
Men hvor ofte skjer det, og hva kommer det av?
Sjeldnere enn vi har trodd
Resultatet av den største undersøkelsen av fenomenet til nå er nettopp publisert i tidsskriftet "Anaesthesia". Tidligere ble det antatt at om lag 1 av 1000 pasienter opplevde utilsiktet bevissthet, men ifølge den nye studien skjer det mye sjeldnere: Bare 1 av 19.600 pasienter våkner til.
Det vil si at drøyt 1000 av de 21 millioner menneskene som blir operert med narkosa i USA hvert år vil bli bevisste under operasjonen.
Smerte, hallusinasjoner og kvelning
Det er viktig å understreke at for pasienter flest skjer dette som oftest på vei inn eller ut av narkosen og varer stort sett kortere enn fem minutter.
Pasienter som har opplevd fenomenet forteller likevel at de har følt smerte, hallusinasjoner og følelsen av kvelning, og halvparten vil utvikle posttraumatisk stresslidelse, ifølge studien.
Men hvorfor kan ikke personer som våkner til si ifra om at de er våkne?
"Utilsiktet bevissthet" skjer kun dersom det brukes muskelavslappende stoffer under narkosen. Slike stoffer gjør jobben for kirurgene, som manøvrerer sylskarpe instrumenter inne i kroppen din, enklere, men betyr samtidig at du mister kontroll over musklene og vil gjøre det umulig for deg å bevege eller åpne øynene.
Vi kan bare forestille hvilken skrekkopplevelse det må være.
Kjønn og alder spiller inn
En økning i hjerterytmer og blodtrykk kan varsle legene om at pasienten våkner, men dette er samtidig symptomer som kan ha blitt dempet av andre medikamenter. Tidligere antok en at økt hjerneaktivitet ville varsle om pasienten var på vei til å våkne opp, men på bakgrunn av andre undersøkelser stilles det spørsmål om dette egentlig fungerer.

Det er flere faktorer som øker sannsynligheten for å bli utilsiktet bevisst. Kvinner våkner oftere enn menn, og unge (ikke barn og tenåringer) våkner oftere enn eldre. Fedme, hasteoperasjoner og kerisersnitt samt uerfarne anestesiologer spiller også inn.
Grunnen til at enkelte pasienter kan oppleve å komme til bevissthet under narkose skyldes for lite sovemedisin eller smertestillende i forhold til hva legene kaller "kirurgisk stimulering" - som på godt norsk er hvor vondt det gjør.
- Den kirurgiske stimuleringen varierer gjennom inngrepet, og tilførselen av medikamenter må varieres tilsvarende, forklarer avdelingssjef Sigrurd Fasting på anestesiavdelingen ved St.Olavs Hospital i Trondheim til KK.
Skulle legene oppdage at pasienten ikke er helt under narkose, er behandlingen i øyeblikket å øke dosene med narkosemidler.
Likte du denne saken? Vil du ha flere? Lik oss gjerne på Facebook, så tipser vi deg:
Kilder: Anaesthesia, KK, Wikipedia,