langtidsvarsel PÅSKEN 2024:
Stor usikkerhet rundt påskeværet: – Langfredag kan bli veldig lang
Vestlendingene får en søkkvåt start på påsken, mens østlendingene får drømmestart. Fortsatt er det usikkerhet om siste halvdel av påsken, men den siste prognosen ser ikke bra ut for Sør-Norge.
Oppdatert værmelding for påsken 2024, 22. mars: Storms langtidsmeteorolog Isak Slettebø forteller fredag formiddag at det nå er enda større usikkerhet rundt siste del av påsken.
De siste prognosene har åpnet en mulighet for bedre vær i Sør-Norge, men dette er lite sannsynlig, ifølge meteorologen.
– Det har kommet noen godværsprognoser i det siste som har gjort meg veldig usikker, men nå ser det ikke ut til å bli noe av likevel. Det er i alle fall mer åpent fra skjærtorsdag. Det kan selvsagt bli fint, men jeg tror ikke det, ikke sør for Stad/Dovre. Det ventes stort sett regn og snø i alle fylker sør for denne linjen. Det kan fortsatt bli kaldt lengst nord i landet, skriver Slettebø i en e-post.
– Kan bli dårligste påske på lang tid
På telefon fredag formiddag gir Slettebø flere detaljer. Han understreker at det fortsatt er relativt stor usikkerhet.
– Det har vært uvanlig sprikende prognoser for siste del av påsken i Sør-Norge. Torsdag kom det inn en del godværsprognoser, men de siste prognosene fra i dag (fredag 22.3) peker mot at det ligger an til å bli en skikkelig fuktig påske. Det kan bli en av de dårligste påskene på lang tid værmessig for Sør-Norge sin del, men påsken handler jo om andre ting også, sier Slettebø til Klikk.no.
Han forteller at de aller siste prognosene tyder på at særlig langfredag kan bli grå og våt i Sør-Norge, og at dette kan fortsette gjennom de røde dagene og helt frem til april.
– Hvis varselet slår til, kan langfredag kan bli veldig lang. Det kan komme mye nedbør noe som kan gi vanskelige kjøreforhold. Nedbøren kan komme som snø over 800 til 1000 meter, sier Slettebø.
Bedre før helligdagene
De ikke-røde dagene frem til skjærtorsdag ser imidlertid nokså bra ut.
– Det ser bedre ut frem til torsdag, for da ligger Sør-Norge mellom to lavtrykk. Tirsdag ser best ut på Vestlandet, mens onsdag ser best ut på Østlandet. Fra torsdag ser det ut til å gråne veldig til.
Prognosene er langt mer entydige for Nord-Norge sin del. Her vil man få et mer stabilt påskevær, uten mye nedbør.
– Man kan få litt regn eller snø i Midt-Norge og Nordland, mens det i de to nordligste fylkene ligger an til å bli en kald og mer klar værtype med temperaturer under null grader, sier Slettebø.
Slik var status for påskeværet onsdag 20. mars:
Påsken 2024 er like rundt hjørnet, og for mange nordmenn innebærer det å reise bort. Enten det er på hytta, til en europeisk storby eller til Syden.
Og når feriedager skal brukes opp, gjelder det naturligvis å være heldig med været. I så måte har meteorologen en kalddusj å komme med.
– Ting tyder på at dette ikke blir den beste påsken, sa Isak Slettebø onsdag 20. mars. Han jobber med langtidsprognoser for StormGeo.
For selv om en del ennå er usikkert, ser det ut som om påsken 2024 kan bli en overskyet affære mange steder.
Men mer om det etter hvert.
Himmelens sluser åpner seg
Først får du utsiktene for palmehelgen av Slettebøs kollega, Stina Olandersson, vakthavende meteorolog hos StormGeo.
Hun fortalte at vestlendingene får en søkkvåt start på påsken.
– Allerede torsdag kveld kommer det inn et kraftig lavtrykk i Norskehavet og i løpet av fredagen trekker det inn over Vestlandet. Det bringer med seg store nedbørmengder med 30-50 mm nedbør i løpet av helgen. Aller mest får man sør for Stad. Det kan blåse kuling mens uværet pågår.
– Men fra søndag ser det bedre ut med halvskyet til lettskyet vær på Vestlandet, sa Olandersson til klikk.no.
Varsler knallvær fredag
På Sør- og Østlandet ser det vesentlig bedre ut i starten av påsken. Særlig fredagen ser lovende ut.
– Det vil bli varierende skydekke Østafjells i helgen, mest oppholdsvær og ingen store nedbørmengder. På fredag kan man få fine vårtemperaturer rundt 10 grader i Oslo-området om man er heldig med skydekket, sa Olandersson.
Også lørdagen ser bra ut, mens det blir mer grått fra søndag.
Sørlandet får et lignende vær i palmehelgen, med unntak av lengst vest i Vest-Agder, der man kan bli truffet av det kraftige lavtrykket som vi allerede har nevnt.
For Midt- og Nord-Norge sin del ser det ganske bra ut med tanke på palmehelgen.
– I Nord-Norge får man noe nedbør fredag, og særlig da i Nordland, men det blir mer oppholdsvær lørdag og søndag. Midt-Norge får litt nedbør på fredag, men ikke så veldig mye lørdag og søndag. Både Midt- og Nord-Norge får varierende skydekke i helgen, sa Andersson.
Les også: Dette er værtegnene som faktisk stemmer
Grått langtidsvarsel, men hvor grått?
Så over til resten av påsken og begrunnelsen for langtidsmeteorolog Isak Slettebøs «kalddusj» i starten av saken.
– Jeg bygger dette på prognoser som er litt på den «bløte» siden. Først etter påske ser det ut som om vi kan får litt mer vårlig vær, sier Slettebø.
– Det er mange lavtrykk vest for oss, og det vil kunne gi en del nedbør i Sør-Norge i løpet av påsken, men man må ganske høyt før denne nedbøren kommer som snø. I Midt- og Nord-Norge ser det litt bedre ut, men det blir ikke strålende der heller, sier Slettebø.
Slettebø forteller at en prognose fra tirsdag truet med store nedbørsmengder på Østlandet onsdag før Skjærtorsdag (27. mars). Dersom dette skulle slå til, risikerer man trøbbel i påskeutfarten. Men denne prognosen er blitt svekket i løpet av onsdagen.
Han oppfordrer folk til å sjekke værmeldingene opp mot dagen man eventuelt skal til fjells.
– Per nå har jeg mest tro på at onsdagen blir grå og med litt nedbør på Østlandet. Det er sjelden man får skikkelig uvær i påsken fordi den faller i den statistisk sett tørreste perioden av året.
Han kårer Midt- og Nord-Norge til de sannsynlige værvinnene i påsken.
– Den beste påsken får man nord for Stad og Dovre. Her blir det en skyet værtype, men det er ikke ventet mye nedbør. Til gjengjeld blir det kaldt. Faktisk kan det mange døgn bli under null grader, særlig i de to nordligste fylkene, sa Slettebø.
Les også: Det dødelige kappløpet om Mount Everest
Værfenomen påvirker været på Gran Canaria i påsken
Mange nordmenn tilbringer påsken i utlandet, og Gran Canaria er det aller mest populære reisemålet, etterfulgt av Bangkok og Alicante, viser fersk bookingstatistikk fra Ticket.
– Europaværet ser også litt grått ut, særlig i vest og sørvest. Det er ventet våte dager i Portugal, Spania og Italia, men trolig bedre østover i Middelhavet inkludert Hellas. Det blir trolig også noe lettere innover på kontinentet, fra Tyskland og sør-/østover, sa Slettebø onsdag.
Denne påsken kan nordmenn få seg en liten vær-overraskelse på «Granca».
Både Storm og Yrs langtidsvarsler viser at det er ventet en del regn i provinshovedstaden Las Palmas den neste uken. Lengre sørover på øya, som i Puerto Rico, ser det imidlertid bedre ut.
Slettebø forteller at det for tiden er noe ustadig vær på Kanariøyene. Årsaken er en kaldluftsboble i høyere luftlag.
– Denne kaldluftsboblen gjør at skyene kan vokse til regnbyger. Slike bobler kan gjerne ligge i ro i en uke. Den vil forsvinne etter hvert, men det kan komme mer lavtrykk med nedbør også på Kanariøyene frem mot påske, sa Slettebø.
Denne saken ble første gang publisert 20/03 2024, og sist oppdatert 22/03 2024.