«Factomania»
Hvordan sjekke damer - med vitenskap
To ting du bør gjøre, og én ting du for all del må unngå.
Har du noen gang lurt på hvordan en ferie i verdensrommet ville foregått, hva arbeidere i Egypt fikk utbetalt i lønn eller om det er fysisk mulig å unnslippe en kule?
Ikke?
Det har programlederne Greg Foot, Fran Scott og Dominic Byrne. De tre leder BBCs nye vitenskapsprogram «Factomania», et program som skal gi deg svaret på en bråte unyttige, men interessante fakta.
Programmet har norgespremiere 14. mai og Side3 har tatt en prat med Greg Foot og Fran Scott. Foot og Scott er også «Factomanias» vitenskapelige alibi. Foot er nemlig utdannet fysisker, mens Scott er utdannet nevrobiolog.
- Hvordan unnslippe en kule, hvorfor har katter ni liv og hvorfor opplever mennesker deja vu - forsøkene og påstandene dere undersøker «Factomania» er ofte utradisjonelle. Hvordan kommer dere opp med slike ting?
- Vi er tre programledere med stor lidenskap for vitenskap, så det er egentlig ikke verre enn at vi tre sitter i et rom og prater om «hva er det vi lurer på?». I disse idé-møtene har vi også med oss to ingeniører. Vi kaster egentlig bare ut de sprøeste ideene vi kommer på og ser om andre tenner på det, humrer Greg over telefon fra London.
- Haha. Ja, det er egentlig slik det foregår. Vi prøver å komme på eksperimenter og forsøk som ikke er blitt gjort tidligere på TV. Målet er å lage et interessant og utfordrende program for de som ser på, legger Fran til.
- Så hva er det mest interessante eller sprø dere har funnet på så langt?
- Min personlige favoritt så langt, var da vi festet en jetmotor på en vanlig gokart. Faktisk gjorde vi det forsøket på bursdagen min, så da ble jeg selvfølgelig den heldige som fikk kjøre gokarten. Flammer sprutet ut og lyden var ekstremt høy da jeg trykket på gassen. Vi fikk klager fra folk som bodde over én kilometer unna testområdet. Det var også store sjanser for brann, så TV-teamet ble informert om hvordan de raskest kunne hjelpe meg dersom jeg skulle ta fyr. Det var intenst, forteller Greg.
- Jeg likte godt da vi testet ut hva slags mat som er best å bruke i tilfelle det bryter ut matkrig. Frukt og egg var bare noe av det vi brukte. Blant annet bygget vi en gasspistol som vi brukte til å skyte maten. Den var så kraftig at en tomat vi avfyrte gikk gjennom en planke av tre. Det var utrolig morsomt, sier Fran.
- Dere forsøker jo også å avklare det store «bar-spørsmålet» - er det mulig å unnslippe en kule?
- Hehe. Nei, våre forsøk viser at det er så å si umulig. Vi skulle gjerne testet ut påstanden med en levende person, men der satte BBC foten ned, sier Greg, før begge programlederne bryter ut i latter.
Screen9na04
Store spørsmål står fortsatt ubesvart
Som du sikkert har forstått er programmet proppfullt av trivia og annen kunnskap mange utenfor en pubquiz' fire vegger kanskje vil finne unyttig. Skal vi dog tro seriens kvinnelige programleder, er dette ikke et program for de spesielt interesserte.
- Målet med programmet er å skape interesse hos seeren. Få dem til å stille spørsmål om ting som eksisterer rundt dem som de kanskje ikke tenker på til vanlig. Programmet viser også at vitenskap ikke er så vanskelig som mange tror. Alle bruker jo vitenskap hver eneste dag, men her prøver vi å forklare litt hvordan ting fungerer på en interessant og spennende måte, sier Fran.
- De siste årene har vi jo hatt flere vitenskapsprogrammer som har blitt svært populære. Hva tror dere det kommer av?
- Jeg tror vitenskap har blitt kult igjen. Det er blitt tøft å være «nerd». Bare for fem-ti år siden var det helt motsatt. Jeg tror at programmer som «Factomania» og «Mythbuster» er med på å bryte ned fordommene mange kanskje har mot «nerder», mener Greg.
- Jeg tror Greg har et godt poeng, sier Fran.
- De fleste jeg kjenner som arbeider innen vitenskap og forskning er de minst «nerdete» personene du kan tenke deg. Jeg tror folk begynner å fatte mer interesse for hvordan ting fungerer her i verden. Dessuten er det gledelig at flere og flere jenter «oppdager» vitenskap og vil arbeide med det. Vi trenger flere jenter i faget.
Screen9na04
- Hvilke store vitenskapelige spørsmål står enda igjen å besvare?
- Oi, det er mye. Det er så utrolig mye som ennå ikke er oppdaget, og det er noe av det som er så fantastisk. Store spørsmål om universet, verden og havet har forskere fortsatt ikke funnet svaret på, forteller Fran entusiastisk.
- Hva er for eksempel universet laget av? Det er jo et stort spørsmål. Man har også mindre spørsmål, som er vel så viktige. Forskere vet for eksempel fortsatt ikke alt om hvordan hjernen fungerer. Minne, bevisstheten og hukommelse. Det er fascinerende spørsmål, føyer Greg til.
Hvordan sjekke opp en jente med vitenskap?
Gjennom forskjellige eksperimenter prøver «Factomania» altså å gjøre vitenskapen tilgjengelig for seerne. Men på et område har de ennå ikke fått testet ut til fulle hva vitenskap kan hjelpe deg med i hverdagen.
Forskjellig sjekkebøker vil fortelle deg at du skal ignorere jenta eller komme med frekke kommentarer for å få kveldens utvalgtes oppmerksomhet. Skal vi dog tro de to programlederne finnes det en mye enklere metode for å sjekke opp jenter og det er ved hjelp av vitenskap.
- I serien dedikerer dere mye tid til mange hverdagsspørsmål for å hjelpe folk å forstå vitenskap bedre, men hvordan kan man best bruke vitenskap til å sjekke opp en jente?
- Et godt tips er å øke testosteronnivået ditt. Det øker selvtilliten din og får deg til å tørre mer og gjør deg mer attraktiv overfor kvinner. Ellers er det alltid sexy med menn som kan bygge ting fra bunnen av. Det slår aldri feil, sier Fran.
Styrketrening er for eksempel en måte å øke testosteronnivået på.
Seriens mannlige alibi høres ut å ha fundert over sjekkespørsmålet mer enn én gang tidligere og kommer raskt opp med et annet tips.
- Når du skal sjekke damer, pass på at du har på deg en rød skjorte eller t-skjorte. Forskjellige undersøkelser viser at rødfargen trigger noe hos kvinner. Om jeg ikke husker helt feil har det noe med kamp eller flukt-reaksjonen hos kvinner å gjøre. Fargen rød utstråler også makt og styrke. Uansett, om du vil dra damer, ha på deg noe rødt, er tipset fra Greg (en påstand denne undersøkelsen støtter).
Screen9na04
- Og hva slags vitenskapelige fakta må man aldri fortelle en kvinne?
- Haha. Godt spørsmål. Hadde jeg bare visst det. Denne må nok Fran svare på, ler den mannlige programlederen.
- Hm. Det beste tipset må være og aldri starte en samtale om hvordan kroppsfunksjoner man vanligvis lar få utløp bak en lukket dør, fungerer. Det er skikkelig «turn off»! Spar den til dere har blitt bedre kjent, råder Fran.
«Factomania» har premiere 14. mai klokken 21.20 på BBC Entertainment.
Denne saken ble første gang publisert 07/05 2014.