Hvitprikket kulefisk løser 20 år gammelt mysterium

Nå vet vi hva som skaper disse fantastiske undervannsformasjonene.

VAKKER FORMASJON: Disse formasjonene på 10 til 30 meters dyp utenfor kysten av Japan forbløffet forskere i 20 år. Nå vet vi hvem arkitekten er.
Publisert

Den britiske nettavisen The Independent har publisert en gjennomgang av de ti mest spennende nye artene menneskene har oppdaget på jorden i det siste.

Rare edderkopper og gigantiske pinnedyr er naturligvis fascinerende, men det er én skapning som likevel trumfer resten. Oppdagelsen av kulefisken Torquigener albomaculosus løser nemlig en vitenskapelig gåte forskere har klødd seg i hodet over de siste 20 årene.

I 1995 oppdaget dykkere vakre formasjoner på sjøbunnen langs kysten av Japan, men inntil nylig har vi altså ikke visst hva det er som skaper dem.

KULE FISK: Den hvitprikkede kulefisken (Torquigener albomaculosus) er en ny art kulefisk som står bak et undersjøisk mysterium først oppdaget i 1995.

Det er altså en spesiell art av kulefisken, en såkalt hvitprikket kulefisk (Torquigener albomaculosus), som er konstruktøren av de vakre sirklene. Og, som med så mye annet, handler det hele om sex.

BBC skriver at den hvitprikkede hannkulefisken bygger strukturene for å tiltrekke seg potensielle parringspartnere. De imponerende sandslottene er omlag to meter brede, og jo mer forseggjort og avansert de er, jo mer tiltrekkende virker det på hunnkulefisken.

Til tross for nitidig arbeid, når en hunn først er på kroken, billedlig talt, bruker aldri hannkulefisken kreasjonen sin igjen. Det antas at kulefisken er den eneste som lager slike formasjoner.

Kilder: The Independent, BBC, Wikipedia.