Humor
Forskere finner kobling mellom lav intelligens og folk som liker svada
Elsker du visdomsord, paranormale hendelser og konspirasjonsteorier? Da burde du lese dette.
«Vi eksisterer som bevissthet, i et subatomisk dimensjonalt univers, hvor ingenting er umulig på din reise mot enhet».
Les også:Nå har forskerne startet «Stellarator» — verdens største fusjonsreaktor
Synes du dette høres smart ut? Da er du sannsynligvis dum.
Vi garanterer interessante diskusjoner rundt taco-fatet i kveld: Ny forskning viser nemlig at mennesker som lar seg imponere av “ dype“, men meningsløse visdomsord er mer tilbøyelige til å tro på konspirasjonsteorier og paranormale hendelser.
Hmm …
De fleste av oss har en sånn person i vår utvidede vennekrets på Facebook.
De er hyggelige folk, for all del, men jevnt og trutt lirer de av seg noen rare utsagn, gjerne akkompagnert av et fargesterkt bilde, hvor kombinasjonen av delfiner, lillafarger, «space» og budskap formidlet via comic sans, skaper illusjonen av meningsfult innhold.
Les også: Nå kan du styre en Millennium Falcon ned Karl Johan!
En ny studie utført av forskere ved det kanadiske University of Waterloo slår fast at mennesker som lar seg rive med av såkalt «pseudo-viktig, kvasi-intellektuell bullshit» er mindre intelligente, har mindre evne til selvrefleksjon, og er mer tilbøyelige til å tro på konspirasjonsteorier, paranormale hendelser og alternativ medisin.
En rimelig oppesen ytring …
Doktorgradskandidaten Gordon Pennycook og hans forskerteam testet tre hundre deltakere for å finne frem til den mildt sagt interessante koblingen.
Reslutatene publiserte de i en forskningsartikkel som bruker ordet «bullshit» intet mindre enn 200 ganger — noe som ifølge den britiske avisen The Independent må være en slags rekord, i hvert fall for akademiske publikasjoner.
Les også: – Hyperloop er virkelig, insisterer de. Nå skal en testbane bygges i Nevada
Tilbake til undersøkelsen: Den kan ved første øyekast fremstå omtrent like usaklig som de grunne eksemplene den forsøker å avkle. For hvordan skal man for eksempel definere det de kaller «pseudo-viktig, kvasi-intellektuell bullshit»?
Forskerne bruker følgende utsagn som et eksempel på dette:
«Hidden meaning transforms unparalleled abstract beauty»
Setningen høres dyp og insiktsfull ut, som noe en karismatisk vismann kan lire av seg før han begynner å grafse etter penger/kjønnsdeler.
Dessverre betyr ikke setningen noe som helst — men den gir inntrykk av å inneha en dypere mening — noe som skiller den fra rent babbel.
For å finne frem til hvilke personer som var tilbøyelige for svada brukte forskerne en test i to trinn:
Første trinn bestod av en randomisert svadagenerator, en nettside som setter sammen “dype” setninger basert på utvalgte ord. Her er et eksempel:
«Purpose is the healing of power, and of us. To wander the circuit is to become one with it»
Deltakerne skulle så rangere disse svada-utsagnene på en skala fra 1 til 5. Rundt 27 % av deltakerne syntes de fant en større mening i svadaen.
Så blir det interessant.
I trinn to tok forskerne og utsatte deltakerne i forsøket for faktiske utsagn fra twitter-kontoen til den indisk-amerikanske new age-personligheten Deepak Chopra. Her var resultatene svært like, noe som ifølge forskerne indikerer at mange av forsøksdeltakerne ikke klarer å skille mellom syntetisert og menneskelig svada.
Her er et aktuelt bidrag fra Deepak:
Som en kontroll fikk forsøkspersonene så lese utsagn med åpenbar mening, av typen «små barn trenger mye omsorg». Formålet med dette var å sikre seg at ingen markerte absolut alle utsagn som “insiktsfulle”.
Les også: Mannen som bygget en kanon for å skyte satelitter ut i verdensrommet
Forskerne koblet så resultatene fra forsøket med andre personlighetstrekk for å finne ut forsøkspersonenes tanker om seg selv og verden rundt dem. Her er forskerne svært tydelige, og sier at de som var mest mottakelige for bulls*** utsagn også hadde “mindre selvinnsikt, lavere kognitive egenskaper og var mer tilbøyelige til å oppleve eksistensiell forvirring».
Les også: En galakse langt, langt borte: den heter Tayna og er den svakeste som noensinne er funnet
Og det er ingen steder det er mer eksistensiell forvirring enn på internett.
Folkene bak facebook-siden “Smile Gjørnet” publiserer mange «interessante» tekstplakater. Vi tror de gjør det med glimt i øyet, og aller mest for moro skyld, men tekstplakatene deres fungerer i alle tilfelle som herlig passende illustrasjoner for dette fenomenet:
Ellers som man sier på engelsk: “Pseudo-profound bullshit”.
Artikkelen er først publisert på blogg.natgeo.com. Les også:
Puppeglippen som startet YouTube
Er det mulig å en evighetsmaskin?
Vi har snakket med skaperne av «Vinterveiens helter»
Menneskelig kanon til salgs på Finn.no
Denne saken ble første gang publisert 12/12 2015.