BEskyttelse
Forsker: - Du bruker solkrem helt feil. Og derfor er du mindre beskyttet
Mener du burde bruke høyere solfaktor.
Som om ikke sommeren i Sør-Norge har vært varm nok allerede – fredag kan flere varmerekorder stå for fall. Avhengig av når du leser dette, vet du kanskje om Nesbyens norgesrekord på 35,6 grader fra 1970 er slått sønder og sammen.
Men det du kanskje ikke visste er hvor dårlige vi er til å påføre solkrem. Selv når vi faktisk husker å smøre oss, kommer vi nemlig til kort, viser ny forskning
Vi smører nemlig ikke tjukt nok, noe som kan medføre opptil 40 prosent svakere beskyttelse enn det vi forventer ut i fra solfaktoren, skriver The Guardian.
De viser til en studie utført ved King’s College i London som er publisert i journalen Acta Dermato-Venereologica.
For at solkrem skal beskytte mot solens UV-stråling – den vanligste årsaken til hudkreft – må den påføres i en tykkelse på mellom 1,3 og 2 milligram per kvadratcentimeter. Sistnevnte brukes av produsentene når de fastslår solfaktoren, skriver The Guardian.
Folk flest smører som regel i lag på 0,75 milligram per kvadratcentimeter.
– Hvis du bruker solfaktor 20 og kun smører på et lag på 0,75 milligram per kvadratcentimeter, kan du få beskyttelse som tilsvarer en så lav solfaktor som fire, sier studiens hovedforfatter, Antony Young.
I studien målte forskerne hvor mye DNA-skade forsøkspersoner tok når de ble utsatt for UV-stråling. Deltakerne ble smurt inn med ulike lag av solkrem. Halvparten ble utsatt for én dose UV-stråling, mens den andre fikk flere doser over fem dager. Slik gjenskapte de effekten av henholdvis en vanlig dag i sola og mer sammenhengende, ferie-aktig eksponering.
I tillegg vekslet forskerne mellom mengden UV-stråling, for å gjenskape forhold fra klassiske feriedestinasjoner som Tenerife. Studien ble utført i henhold til EU-reglementet.
Ikke overraskende, viste vevsprøver fra de i «feriegruppa» med anbefalt dose solkrem minst skade. Det til tross for at de ble utsatt for kraftige UV-doser over flere dager.
– Det er ingen tvil om at solkrem gir viktig beskyttelse mot solens kreftfremkallende stråler. Men forskningen vår viser at måten solkrem påføres, spiller en viktig rolle for hvor effektiv beskyttelsen er, sier Antony Young.
Derfor er det viktig å velge solkrem med høy faktor, istemmer Nina Goad i British Association of Dermatologists. I mange tilfeller er solfaktor 15 tilstrekkelig – i teorien. Men ettersom vi gjerne smører på for tynt, bør vi bruker solfaktor 30 eller høyere, hevder Goad.
– I tillegg til for tynne lag med solkrem, er det også ofte vi ikke klarer å dekke hele huden. Derfor bør vi også benytte oss av klesplagg og skygge som beskyttelse, sammen med solkrem, sier Goad.
I iveren etter å kaste seg uti sjøen eller få av seg den svette t-skjorta, er det fort gjort å glemme smøringen. Men sett av noen minutter til å smøre deg inn med et tjukt lag solkrem. Det setter nok huden din pris på!
Denne artikkelen ble først publisert på Natgeobloggen.no. Les også:
Forskere oppdaget ny dinosaur. Den hadde et mektig våpen mot rovdyr
Det kan finnes tegn til liv kun én cm under overflaten til Jupiters måne
Hunder skynder seg for å hjelpe når eieren gråter, ifølge ny studie
Forskere: Menneskets opprinnelseshistorie må skrives om
Denne saken ble første gang publisert 29/07 2018, og sist oppdatert 27/07 2018.