Vitenskap
Forbereder seg på de første bildene av et sort hull
En av de kuleste - men samtidig absolutt mest irriterende - tingene med sorte hull er at det ikke finnes noen bilder av dem.
Dette skriver nettstedet IFLscience, og minner oss samtidig på at det eneste håndfaste beviset vi har for at sorte hull i det hele tatt eksisterer fikk vi først i fjor, da oppdagelsen av gravitasjonsbølger ble offentlig kjent.
Sorte hull fortsetter å fascinere, til tross for at det ikke finnes noen bilder av dem. For i praksis skal det egentlig ikke være mulig å fotografere «noe» som ikke sender ut eller reflekterer lys.
Eller?
Nå er astronomer i full gang med forberedelsene til å ta det første «bildet» av et sort hull, nærmere bestemt Sagittarius A* — Kjempen som skjuler seg i sentrum av vår egen galakse.
Måten forskerne skal gjøre dette på er mildt sagt imponerende, og det er forskningsinitiativet Event Horizon Telescope (EHT) som står bak planene.
EHT er et internasjonalt samarbeidsprosjekt sm vil benytte seg av ni forskjellige radioteleskoper i en teknikk som kalles interferometri.
Med denne teknikken skaper man et slags virtuelt teleskop med mye større rekkevidde enn hva de enkelte teleskopene kan skilte med.
Sammen med forskere fra MIT vil EHT sy sammen det som finnes av bilder og andre data ved hjelp av en algoritme som kalles CHIRP (Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors).
Det ferdige resultatet, en slags supermosaikk av bilder, vil antakelig gi oss et klart og tydelig bilde av et sort hull «in action».
Prosjektet er nå i startfasen, og forskerne regner med å ha de første bildene av Sagittarius A* en gang i løpet av 2017.
Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:
Et gigantisk vann-reservoar ligger skjult langt ute i verdensrommet
En (uheldig) levende fisk er funnet inne i en manet
Elektrisk ål kan hoppe ut av vannet for å gi deg støt
Folk som liker å sove lenge får endelig litt backing fra forskerne