Vitenskap
Fem oppfinnelser som viser at framtida er her
Disse teknologiene er knapt til å tro - og de finnes allerede.
Hvordan kommer framtida til å se ut?
Dette spørsmålet utløser som regel en rekke fantasier om androider, skytteltrafikk til verdensrommet og laservåpen. I hvert fall hos oss.
Men denne fantasien har vært mer eller mindre uforandret siden 80-tallet. Er det ikke snart på tide å tenke: «Hei, det er 2015. Hvor blir det av denne framtida, egentlig?».
Les også: Én tvilling skal tilbringe et helt år i verdensrommet. Den andre studeres på bakken av NASA
Den er her, bare vi kikker nøye nok etter. Her er et knippe vitenskapelige nyvinninger som ser ut til å komme fra en science ficion-serie, men som kan være like ved å bli virkelighet:
Er du klar? Ok, da kjører vi:
5. Smarttelefon-tatoveringer fra Motorola
Planer om å ta en tatovering? Vent et par år til, og den kan muligens bli nyttig i tillegg til dekorativ.
Google-eide Motorola Mobility har nemlig store planer om å knytte din mobilbruk opp mot en form for digital tatovering, som de har patentert. Allerede i fjor lanserte de en tidlig testvariant– en tatovering som varte i fem dager av gangen, og som lot deg åpne telefonen.
Les også: Boeing tar patent på energiskjold, à la «Star Wars»
Men planene for mobiltatoveringen er store, og kan etterhvert åpne opp for å inkludere mikrofon, en sender og mottaker, strømtilførsel, kontrollpanel etc. Planen virker med andre ord å være at du skal kunne bruke telefonen uten å ta den ut av lomma.
4. Spider-Man-drakt for vanlige folk
Har du noen gang ønsket at noen ville varsle deg når et hardt objekt er i ferd med å treffe deg rett i fleisen?
Med denne drakta kan du på en måte være litt som Spider-Man, uten å trenge å bli bitt av en radioaktiv edderkopp først. Victor Mateevitsi fra University of Illinois har laget en drakt bestående av sensorer som gir en type Spider-Man-aktig følsomhet mot potensielle farer.
Drakten har ifølge Forskning.no små robotiske armer pakket inn i moduler med mikrofoner som sender ut og plukker opp ultrasoniske refleksjoner fra objekter i nærheten. Robotarmene reagerer så med å utsette kroppen for et økende press, som hjelper deg å reagere før ulykken er ute.
Mateevitsi ønsker å gjøre teknologien offentlig, og mener den særlig kan gjøre nytte for blinde.
Les også: Kan frykten for Alzheimer bli en saga blott? Nå tror man endelig på gjennombrudd …
3. 3D-printede biler
Ok, vi har fremdeles ikke flyvende biler – og vanlige firehjulinger er fremdeles det mest brukte transportmiddelet i vårt samfunn.
Men hva tror du om at biler i framtida kommer til å bli laget ved hjelp av 3D-printere, og bare veie halvparten så mye? Det er ideen til Jim Kor, som står bak Urbee. Karosseriet er av solid plast (men motoren består naturligvis fremdeles av metalldeler).
Allerede for fire år siden tok de med en prototype ut på testkjøring, og bilen skal etter hvert lanseres kommersielt – med en prislapp fra 16 000 dollar. Fordelen er naturligvis at den bruker langt mindre bensin enn tradisjonelle bilmodeller. I mai skal den kjøre fra New York til San Francisco, og forsøke å sette verdensrekord i lite drivstoffbruk.
Les også: Denne månen har mer saltvann enn det finnes på jorda. Kan det være liv der?
2. Implantering av falske minner
Menneskeheten finner stadig nye måter å manipulere hjernen på.
En gruppe franske nevrologer har nå funnet ut hvordan man kan implantere falske minner inn i musehjerner. Minner skapes gjennom hjerneceller i hippocampus, og ved å stimulere disse cellene kan man manipulere hukommelsen.
Forskerne plasserte musene i et kammer der de fikk små elektriske støt, og seinere i et kammer der de ikke fikk støt – men der hjernecellene ble stimulert. Ikke overraskende reagerte musene også med frykt i det andre kammeret, selv om de ikke ble utsatt for fysisk smerte.
Brrrr, dette syns vi egentlig er litt skremmende.
Les også: Menneskeslekten ble plutselig en halv million år eldre
1. Robothud som reagerer på berøring
En gruppe forskere ved Berkeley har skapt en elektronisk form for hud som reagerer på berøring ved å lyse opp.
Dette er mulig ved hjelp av bitte små OLED-lamper som er festet til plastikken. Lysstyrken blir svakere og sterkere alt etter hvor hardt man trykker mot huden.
E-huden har en rekke potensielle bruksområder. Tenk deg for eksempel tapet som også kan være en touchscreen-skjerm. Eller hud som også kan overvåke blodtrykk og puls. Siden materialet ikke er stivt, kan det i prinsippet påføres alle overflater.
Forskerne utvikler nå e-hud-sensorer som også reagerer på lyd og lys i tillegg til berøring.
Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:
Dagens må-høre: Stephen Hawking synger Monty Pythons «Galaxy Song»!
Lurer du på hvordan en stjerne låter? NASA offentliggjør lyd fra verdensrommet
Svidde virkelig NASA av millioner av dollar for å lage en penn som kunne skrive i verdensrommet?