V404 Cygni
Et sort hull i vårt eget nabolag har våknet til live
Voldsomme krefter i sving i stjernetegnet Svanen.
Det er 26 år siden sist en så tegn til liv fra V404 Cygni. Dette et dobbeltstjernesystem med adresse her i Melkeveien, der den ene parten er en stjerne halvparten så stor som sola – og den andre er et sort hull med tolv ganger solas masse.
Les også: Kunne en virkelig fått plass til alle planetene mellom jorda og månen?
Nå har teleskoper på jorda og i rommet rettet seg inn mot stjernebildet Svanen (Cygnus), der det sorte hullet har et voldsomt utbrudd av høyfrekvent energi.
Den drastiske økningen i gamma– og røntgenstråling fra V404 ble først plukket opp av Den europeiske romfartsorganisasjonen ( ESA) i juni, og de tror vi observerer gigantens fôringsrutine – så å si (via Huffington Post, Cnet).
Du lurer kanskje på hvordan astronomer kan «se» det sorte hullet i utgangspunktet. For er ikke hele poenget at ingenting – ikke en gang lys og annen stråling – kan unnslippe derfra?
Strålingen kommer imidlertid ikke fra det sorte hullet i seg selv, men fra området like utenfor, der gass fra nabostjerna blir sugd inn og samler seg opp. I påvente av å bli slukt, vil gassen spinne omkring det sorte hullet og flate seg ut i en såkalt akkresjonsskive.
Før gassen forsvinner inn i det sorte hullet, vil den bli svært varm, og det er denne som sender ut stråling, både i synlig lys og i kortere bølgelengder. Altså røntgen og gamma. Og akkurat nå, er det sorte hullet ekstra sultent.
– Den fornyede aktiviteten skyldes sannsynligvis at det over lang tid har samlet seg så mye materie i skiven at det når et vippepunkt, som dramatisk forandrer det sorte hullets fôringsrutiner over en kort periode, skriver ESA.
Les også: Slik ser solnedgangen ut fra Mars! Se animert bildeserie
Sist gang en så slik aktivitet derfra, var i 1989. Det leder astronomene til å tro at dette kan være et fenomen som inntreffer med 20-30 års mellomrom.
V404 Cygni ligger «bare» 8 000 lysår unna oss selv – i en galakse som til sammenligning måler minst 100 000.
Les også: Skal vi få reise raskere enn lyset? Kontroversiell «Star Trek»-motor fra NASA skaper overskrifter
I samme stjernebilde, og enda nærmere jorda, finner vi forresten også et annet, berømt sort hull, Cygnus X-1, et av de første til å bli oppdaget. Og ikke minst ser vi her en av de aller største stjernene vi kjenner til. NML Cygni er en rød hyperkjempe, med en radius 1 650 ganger så stor som solas! Tygg litt på den.
Avstandene til flere objekter i Svanen er små på kosmisk skala. Men ta det helt med ro, de er mer enn romslige nok til at verken vi eller denne kjempestjerna behøver frykte å bli slukt av V404 eller Cygnus X-1.
Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:
Denne «komet-planeten» har astronomer aldri sett maken til
Ikke lengre science fiction: NASA og Microsoft utstyrer astronauter med hologram-briller
Dette hypnotiske bildet viser tre nymåner utenfor Saturn
Slik blir tidenes beste romteleskop, som skal erstatte Hubble