Er det virkelig like ille å fly til New York som å kjøre bil i ett år?
Hvor ille er egentlig sommerens ferietur?

Til stadighet trekkes det frem at flyreiser et miljøverstinger, og at en transatlantisk flyvning er like ille som ett års bilkjøring.
Men hvor ille er det egentlig å fly sammenlignet med å kjøre bil?
Dette er noe det er langt vanskeligere å svare på enn du skulle tro. Det er særlig tre faktorer som er avgjørende:
- Hva slags fly bruker du - og er flyet fullt?
- Hva slags bil sammenligner du med?
- Er utslipp høyt oppe i atmosfæren verre enn ved bakkenivå?
Les også: Derfor er MDG motstander av motorveier - selv om alle bilene snart er utslippsfrie
Hvor mye slipper et fly ut?
Det er betydelige forskjeller i hvor effektive fly er. Kort sagt kan du si at jo eldre og mindre flyene er, jo mer slipper de ut.
Norwegian har i internasjonale undersøkelser kommet best ut i forbruk på transatlantiske flyvninger: 0,025 liter/kilometer per passasjerkilometer (0,25 liter per mil) med selskapets moderne Boeing 787 Dreamliner.

Langt mindre kortdistansefly kan til sammenligning bruke over dobbelt så mye.
Fra Oslo til New York er det omtrent 6000 kilometer, noe som betyr at hver passasjer står for rundt 150 liter drivstofforbruk én vei.
- 600 mil x 0,25 liter/mil = 150 liter
I realiteten er det litt mer komplisert, fordi flyene flyr i medvind den ene veien, og motvind den andre veien. Men det er ikke urimelig å si at en tur/retur-reise betyr at hver passasjer har stått for rundt 300 liter.
Les også: Stein Bergsmark: - Fra det øyeblikket jeg bestemte meg, visste jeg det kom til å bli bråk
Hvor mye slipper en bil ut på et år?
Dette spørsmålet avhenger av hva slags bil du har, og hvor mye du bruker den. Ifølge forsikringsselskapene er 16.000 kilometer i året en grei norm for hva en vanlig familiebil går i løpet av et år - mens 20-25.000 på ingen måte er unormalt.
Les også: - Biodiesel er mer skadelig for klimaet enn fossil diesel
(SSB har statistikk som viser at gjennomsnittsbilen går 12.300 km i året, men denne inkluderer mange "nummer 2"-biler, veteranbiler og andre biler som drar ned det reelle snittforbruket til normalbilen.)
En gjennomsnittlig bil kan vi regne med at bruker omtrent 0,75 liter per mil - noe som betyr at en normal familiebil forbruker rundt 1200 liter i året.
- 1600 mil x 0,75 liter/mil = 1200 liter
Er utslipp høyt oppe i atmosfæren verre enn ved bakkenivå?
Når klimaeffekter skal regnes ut, er det en vanlig innvending at drivstofforbruket på fly og biler ikke kan sammenlignes direkte. For det første er det to forskjellige drivstoff som benyttes.
Viktigere er det at det er relativt bred enighet om at utslipp høyt opp i atmosfæren har en høyere klimaeffekt enn utslipp på bakkenivå.
Nøyaktig hvor stor denne effekten er, er omstridt og vanskelig å anslå. Deler av utslippene fra fly fører til nedkjølende effekter, mens andre fører til varmeeffekt.
Det norske klimainstitutettet Cicero regner på sin side med at klimaeffekten av utslipp fra flytrafikken er omtrent den doble av utslipp på bakkenivå.
- At utslippene skjer i høyden og fører til kondensstriper og fjørskyer som er sterkt oppvarmende, er inkludert i overslaget. Det fører grovt sett til en dobling av klimaeffekten, sier serniorforsker Borgar Aamaas til Side3.
Betydelig forskjell
Så la oss se på tallene:
Bil:
- Forbruk av drivstoff: 1200 liter i året
Fly:
- Forbruk av drivstoff én tur Oslo-NYC for én passasjer: 150 liter
- Du skal tilbake også: 150 liter
- Klimaeffekten er dobbelt så stor i høyden: 300 "liter"
- Totalt: 600 liter
Påstanden er både helt feil og ikke så gal
Så betyr det at påstanden om at en tur til New York er like ille som et års bilkjøring?
Både ja og nei.
- Norwegian er svært flinke i bransjen med nye, moderne, drivstoffgjerrige fly og samtidig fyller de flyene i stor grad. Det drar ned utslippene per person. Bruker man gjennomsnittstall som er typisk for bransjen får man høyere tall, sier Aamaas til Side3.
Eller sagt på en annen måte: Noen måter å fly på er bedre enn andre.
Ifølge internasjonale tall bruker gjennomsnittsflyet på transatlantiske flyvninger 0,313 liter per passasjerkilometer - noe som er 25 prosent enn hva Norwegian får til.
Da har vi kommet opp til 750 liter.
Om vi så bruker SSBs gjennomsnittstall for bilkjøring (12300 km), fremfor hva forsikringsselskapene mener er vanlig (16000 km), havner bilene på 922 liter per år.
Differansen er dermed redusert ytterligere.
Og kanskje viktigst av alt: Du reiser neppe til New York alene.