RARE DYR:

10 merkelige dyrearter

Her får du møte noen av de merkeligste og rareste dyrene i naturen – alt fra fisker som spaserer på havbunnen til kritthvite flaggermus.

URGAMMEL: Axolotlen finnes bare ett sted på kloden.
URGAMMEL: Axolotlen finnes bare ett sted på kloden. Foto: Paul Starosta
Først publisert Sist oppdatert

Akkurat da du tenkte at ting ikke kunne bli rarere får du ­servert noen av verdens merkeligste dyr på et brett. Det er ikke alle du vil ha hjemme, møte i hagen eller på badetur. Både i havene og i de dypeste skogene bor det fremdeles mange rare skapninger du verken har hørt om eller sett.

I denne artikkelen vil du blant annet møte en merkverdig Galápagos flaggermus-fisk som lever på havets sandbunn og er så sjelden at forskerne bare antar at den er en rovfisk.

Vi har også vært i Bristol Zoo og hilst på verdens første fingerdyr – aye-aye på fagspråket – som er født i fangenskap. Den er nattaktiv og banker på trærne med sin langfinger og lytter med de store ørene sine etter larver å spise.

En annen sjelden merkverdighet fra naturens forunderlige verden du møter i denne ­bildereportasjen er axolotlen, en meksikansk salamander som bare ­lever i naturen i en eneste innsjø i Mexico. Arten er utrydningstruet i vill tilstand. Men det er mange i fangenskap. Og den har et stort bruksområde: I Mexico City blir den servert som mat, i laboratorier blir den brukt til forskning og i land som USA, Storbritannia og Australia ­fungerer den som kjæledyr.

Axolotl

Ambystoma mexicanum

Axolotl er en salamander som ­finnes naturlig bare i Xochimilco-sjøen det sentrale Mexico. Arten er pedomorf, formerer seg som et rumpetroll og har gjeller som den beholder hele livet. Axolotler er urgamle, de oppsto i sjøene som en gang lå under dagens Mexico City. Det som gjør den ekstra spesielle er at den kan gro ut kroppsdeler den mister.

Salamanderen har også lett for å reprodusere. En voksen eller kjønnsmoden axolotl blir mellom 15 - 45 centimeter lange. Arten er i dag svært utrydningstruet i vill tilstand, men det finnes mange eksemplarer i fangenskap.

Rødleppet marulk

SPASERER: Marulken er merkelig nok en dårlig svømmer.
SPASERER: Marulken er merkelig nok en dårlig svømmer. Foto: Norbert Probst

Ogcocephalus darwini

Den knallrøde og fremtredende munnen kjennetegner den rødleppede marulken. Fisken finnes på kysten utenfor Peru og rundt Galapagosøyene. Den lever fra tre meter grunt vann til ned mot 75 meters dyp.

Marulken er merkelig nok en dårlig svømmer til tross for at den er en fullverdig fisk. Den foretrekker faktisk å spasere rundt på havbunnen og bruker utvekstene under kroppen som føtter å gå på.

Den blå dragen

FARLIG: Den blå dragen kan gi fra seg smertefulle stikk.
FARLIG: Den blå dragen kan gi fra seg smertefulle stikk. Foto: S.Rohrlach

Glaucus atlanticus

Denne merkelige lille skapningen er det nok ikke mange som har hørt om.

Den ser nærmest ut som en krympet drage selv på dette bildet som er mye større enn den er i virkeligheten. Glaucus atlanticus er en vakker, blå liten sjøsnegle som fullt utvokst ikke blir mer enn maks tre centimeter lang. Den finnes stort sett i varmere strøk i Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav. Men størrelsen og det vakre utseende til tross, den kan gi fra seg noen smertefulle stikk.

Fingerdyr

Daubentonia madagascariensis

Dette forunderlige vesenet på bildet er det første fingerdyret kalt aye-aye som noen gang er født i fangenskap. Begivenheten skjedde i dyreparken Bristol Zoo i Storbritannia og babyen har fått ­navnet Kintana som betyr stjerne på språket malagasy.

NATTAKTIV: Fingerdyrets livrett er treborende larver.
NATTAKTIV: Fingerdyrets livrett er treborende larver. Foto: Getty Images

Fingerdyret, som defineres som en av fem i gruppen lemurer, har grov, lurvete mørkebrun pels med spredte islett av hvite dekkhår. Den er nattaktiv og ­banker på trærne med sin langfinger mens den lytter ivrig med de store ørene sine etter treborende larver som den spiser. I tillegg består ­kostholdet gjerne av frukt, kokos, frø og sopp.

Pansergjedde

TJUVRADD: En pansergjedde stjeler fisk fra en fiskeørn.
TJUVRADD: En pansergjedde stjeler fisk fra en fiskeørn. Foto: Smithlandia Media

Atractosteus spatula

Dette er en rovfisk med stor «R». På bildet ser du at den spretter opp av vannet og stjeler en fisk fra en fiskeørn som har et godt tak i byttet med kjevene. Pansergjedden er en fryktløs rovfisk med en lang, tannrik snute som lever sitt liv ikke ulikt den norske ­gjedden.

De største kan bli opptil tre meter lange, noe som gjør den til Nord-Amerikas nest største ferskvannsfisk etter amerikansk stør. I dag finner du denne monstergjedden bare i ferskvann og kystnære brakkområder i Nord-Amerika og Karibia.

Les også: (+) Norges største test av sluker: Vinneren dro inn 58 ørret og hadde 56 napp

Stankelbeinkrabbe

LANGBEINT: Stankelbeinkrabben lever på dypt vann utenfor kysten av Japan.
LANGBEINT: Stankelbeinkrabben lever på dypt vann utenfor kysten av Japan. Foto: foto: youtube

Macrocheira kaempferi

Som bildet viser så passer «stankelbeinkrabbe» godt som navn på denne krabaten. Kroppen er ikke all verden, men den langbeinte krabben har bein som måler opptil 3,65 meter mellom beinspissene. De har pigger på ryggskjoldet som de ­fester alger på for å bruke som kamuflasje. Krabben er åtseleter og lever på dypt vann utenfor kysten av Japan. Japanske fiskere kaller den også «edderkoppkrabbe».

Les også: Gjorde morbid oppdagelse om hannbjørner

Stjernemoldvarp

STJERNE: Stjernemoldvarpen graver tunneler og lever av små byttedyr.
STJERNE: Stjernemoldvarpen graver tunneler og lever av små byttedyr. Foto: Stan Tekiela Author / Naturalist

Condylura cristata

Den hører hjemme i det østlige Nord-Amerika og er veldig spesiell fordi den har 22 hudfliker rundt nesen som danner en slags stjerne. Frambeina er kraftige og ser ut som brede spader, men den er ikke stor. En stjernemoldvarp blir opptil 13 centimeter lang, halen åtte centimeter lang og vekten er i voksen tilstand drøyt 50 gram. Pelsen er enten brun eller svart, tett og grov. Den lever i fuktig jord og graver både grunne og dype tunneler. Stjernemoldvarpen er et rovdyr som lever av alskens tilgjengelige byttedyr enda mindre enn seg selv.

Liten sjøku

SJØKU: Dukongen kan bli opptil tre meter lang og støvsuger havbunnen for planter.
SJØKU: Dukongen kan bli opptil tre meter lang og støvsuger havbunnen for planter. Foto: Dmitry Miroshnikov

Dugong Dugon

Dugongen tilhører sjøkuene, men er mindre enn sine mer kjente slektninger manatene. Den har en stor, sylindrisk kropp med tykk og glatt hud. En dugong blir født blek kremfarget, forandrer gradvis farge til brunaktig som voksen og til mørkere grå som eldre.

En voksen dugong blir sjelden mer enn tre meter lang, hunnene blir litt større enn hannene, og vekten varierer mellom 250 og 900 kilo. Dugongen lever som regel alene eller som par. Den er så ufarlig som et dyr på dens størrelse kan bli. Ikke har den klør, horn eller støttenner og den spiser kun planter på havbunnen. Du finner den i varme farvann fra Øst-Afrika til Australia, Rødehavet, Det indiske hav og i Stillehavet.

Glassfrosk

GJENNOMSIKTIG: Innvollene er godt synlige hos den gjennomsiktige glassfrosken.
GJENNOMSIKTIG: Innvollene er godt synlige hos den gjennomsiktige glassfrosken. Foto: Thorsten Spoerlein

Centrolenidae-familien

Det er ikke mye du kan skjule om du er født som en glassfrosk. Da er du nemlig gjennomsiktig.
Ser du den rett forfra, ser du rett gjennom den. Glassfrosken har nemlig et ekstremt gjennomsiktig kropp som gjør at du kan se dens indre organer som hjerte, lever og fordøyelsessystem. Derav navnet.

Den sjeldne frosken ble første gang oppdaget og beskrevet i 1872 da den ble fanget i Ecuador. Den er liten, bare fra tre til syv og en halv centimeter lang og lever vanligvis høyt oppe i trær i skoger i Mellom- og Sør-Amerika.

Hvit flaggermus

NUSSELIGE: Hvite flaggermus kjennetegnes av de gule ørene og den gule snuten.
NUSSELIGE: Hvite flaggermus kjennetegnes av de gule ørene og den gule snuten. Foto: imageBROKER/Marko Konig

Batectophylla alba

Honduras hvite flaggermus ble første gang oppdaget i 1892. Av de rundt 1300 forskjellige arter flaggermus i verden er det bare seks med hvit pels. Krabatene på dette bildet er enda sjeldnere. De er de eneste medlemmene i familien ectophylla. Et spesielt kjennetegn er de gule ørene og den gule snuten.

Honduras' hvite flaggermus bygger «telt» av løvblader hvor de hviler og sover seg gjennom dagene for å være uthvilt til nattens romsteringer. Den er så godt som 100 prosent frukteter. Favoritten er fiken. Den er oppkalt etter landet Honduras, men finnes også i nærliggende land som Nicaragua, Costa Rica og Panama.

Les også: (+) En dag i august hører Arne tung pusting bak seg. Sekunder senere kjemper han for livet

Flygende lemur

GLIDEFLYGER: Flygende lemur seiler gjennom luften som et seilfly.
GLIDEFLYGER: Flygende lemur seiler gjennom luften som et seilfly. Foto: Xavier Hoenner Photography

Sunda colugo

Dette er det mest kapable glidende pattedyret i verden. Navnet Sunda Flying Lemur er litt misvisende siden den er verken en ekte lemur eller flyr på ordentlig. Den er rett og slett et ­pattedyr som seiler gjennom luften som et glidefly. En flygende lemur ble registrert glidende i hele 136 meter før den landet på en grein.

Det er lenger enn en fotballbane. Lemur eller ei, den er et skikkelig sjarmtroll med sine store øyne og lille ansikt. Den hører hjemme i skogene i Sørøst-Asia.

Mankeulv

HUNDEFAMILIEN: Mankeulven er, tross navnet, ikke nært beslektet med ulven.
HUNDEFAMILIEN: Mankeulven er, tross navnet, ikke nært beslektet med ulven. Foto: jaboticaba

Chrysocyon brachyurus

Denne skapningen som er utstyrt med en manke er et rovpattedyr i hundefamilien. Men navnet lyver. Til tross for at den ser ut som en krysning av ulv og rev så er den ikke nært beslektet med noen av dem. Mankeulven klassifiseres sammen med søramerikanske hundedyr og er den eneste overlevende i slekten chrysocyon.

Pelsen er gyllenrød med sorte og hvite markeringer. Skulderhøyden er nærmere en meter, men den veier bare 20 - 23 kilo. Mankeulven lever i ­søramerikanske land som Argentina, Bolivia, ­Brasil, Paraguay og Peru.

Les også: Ble møtt av dette synet da han sjekket hva som skjulte seg under sengen

Pigg-trehoggorm

GIFTIG: Den piggete hoggormen har gift som er såpass potent at den kan være dødelig for mennesker.
GIFTIG: Den piggete hoggormen har gift som er såpass potent at den kan være dødelig for mennesker. Foto: foto: NTB

Atheris hispida

Denne piggete hogg­ormen lever i trær i regnskogene sør for ørkenen Sahara i Afrika. Den er utrydningstruet på grunn av ødeleggelsene av store deler av regnskogen. Lengden varierer fra 40 til 80 centi­meter. Fargen er for det meste gulgrønn, men varierer.

Den har en sterk gripehale den bruker til å ta byttet med i tillegg til giften. Den allsidige dietten omfatter alt fra øgler, slanger mindre enn seg selv, fugler og små pattedyr som for eksempel skogmus. Selv om den sjelden kommer i kontakt med mennesker så er det registrert dødsfall etter giftige bitt.

DYRERIKET

Dyr er organismer som hører til dyreriket, Animalia. Man regner med at man kjenner til rundt en million nålevende og mellom tre og fire hundre tusen fossile arter av dyr. Dyrene har brukt de siste fire milliarder år på å innta hver krik og krok på jorden.