Det er fire timer mellom bildene - et døgn senere var han død

Aggressiv kjøttetende bakterie skremmer legene. Nærmer seg Norge på grunn av global oppvarming.

Bildene er tatt med fire timers mellomrom. 28 timer etter at pasienten ankom sykehuset, døde pasienten etter at bakterien hadde spredd seg over hele kroppen.
Publisert

Vibrionacea er en ekkel familie av bakterier vi ikke liker, blant annet en som forårsaker kolera.

Den vanligste typen vibrio-bakterier risikerer vi derimot å få i oss i sjømat. Symptomene ligner klassisk matforgiftning med massiv diaré, magekramper, oppkast, feber og mer.

Vibrio-infeksjoner har fått et oppsving de siste årene, og forskerne mener økene overflatetemperaturer i nordre deler av Atlanterhavet - inkludert Nordsjøen - har vært medvirkende til dette.

Få også med deg: To milliarder arbeidsplasser forsvinner - det kan være gode nyheter for Norge

Dokumenterte saker og dødsfall av Vibrio vulnificus frem til 2014.

Ekstremt aggressiv

Men det er en variant av bakterien, som har fått det klingende navnet «vulnificus», som virkelig skremmer forskerne.

Dette er en ekstremt hurtigspredende kjøttetende bakterie, som liker seg spesielt godt i varmt vann. Den kan infisere mennesker som oppholder seg i infisert vann hvis de for eksempel har sår.

- Våre data tyder på at Vibrio Vulnificus-infeksjoner alltid er et viktig folkehelseproblem og at de vil bli mer kritiske og alvorlige på grunn av global oppvarming, skriver forskere i en større metaanalyse.

Les også: Fotoshoppet og forfalsket? Her er historien bak Arne Nævras ikoniske isbjørnbilde

En sak som nå får mye oppmerksomhet i USA, er krabbefiskeren Michael Funk som 11. september renset fiskeutstyret sitt i Maryland.

Vibrio vulnificus

  • finnes i sjøvann, vanligvis i mer tropiske strøk, og kan i likhet med andre vibrioarter forårsake sykdom hos sjøbadende under varme sommere i store deler av verden, inkludert sørlige deler av Norden. Bakterien formerer seg best ved vanntemperaturer over 20 º, i brekkvann og i sjøområder med lavt saltinnhold og kan opptre sammen med vannblomst (algeoppblomstring). Sykdom kan oppstå når bakterien kommer inn i et sår mens man bader og spres videre i kroppen.
  • Sykdomsbildet kan variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen og sårinfeksjon til mer alvorlig septikemi med dødelig utgang for noen. Ved matsmitte oppkast, diaré og magesmerter som hos noen utvikler seg til septikemi og sekundære nekrotiske lesjoner i ekstremiteter. Ved utvikling av septikemi er det høy letalitet (25-50%).
  • Spesielt personer med kronisk leversvikt og kroniske blodsykdommer som hemokromatose kan utvikle alvorlig sykdom med blodforgiftning. Også friske personer uten underliggende sykdom som skader seg ved bading, kan få sår eller rifter som kan være en inngangsport for bakteriene, men disse utvikler ofte milde sykdomsbilder.
  • De senere årene er det rapportert flere tilfeller forårsaket av V. vulnificusog andre vibriobakterier hos badende i kystområder i Sør-Sverige og Danmark. I Sverige kalles disse infeksjonen ”badsårsfeber”. De fleste av de smittede var eldre med underliggende sykdommer som utviklet septikemi og det har blitt rapportert dødsfall. I 2010 ble det rapport 18 slike tilfeller hos badende i Sør-Sverige.

Kilde: Folkehelseinstituttet

I løpet av kort tid begynte han å føle seg dårlig, og han reiste derfor til sykehuset. Der ble det raskt slått fast at han hadde en aggressiv vibrio-infeksjon, og legene opererte umiddelbart vekk råttent vev fra beinet hans.

Dette var derimot ikke nok. Han ble overført til et sentralsykehus i Baltimore, der de måtte amputere hele beinet. Heller ikke det reddet fiskeren, fire dager etter infeksjonen var han død.

- Det var som en skrekkfilm.

- Det utviklet seg veldig raskt. Han var i så mye smerte, forteller hans kone Marcia til USA Today-avisa Delmarva Now.

Hun sier at hun opplever at lokale myndigheter har lagt lokk på historien for å ikke skremme turister i området, etter at delstaten for to år siden registrerte hele 60 tilfeller.

Flere dødsfall

I en ny artikkel fra IDCases/National Institute of Health, meldes det om hvor raskt utviklingen av bakterien kan skje.

En 59 år gammel mann ble innlagt på sykehus med smertefulle sår og hovenhet i beinet. Han fortalte at han hadde blitt bitt av et insekt på fisketur i Mexicogulften.

Legene kunne nærmest se såret på beinet utvide seg, og mannen ble satt på en omfattende cocktail av antibiotika for å forsøke å stoppe utviklingen.

- Pasientens tilstand ble stadig verre, med en rask og progressiv spredning av væskefylte byller over majoriteten av kroppen hans, skriver legene som jobbet med saken.

28 timer etter at mannen ble innlagt på sykehus, døde han.

Amerikanske smittevernmyndigheters (CDC) dokumentasjon av et annet tilfelle av infeksjonens utbredelse.

De påpeker at det spesielle var at han ikke hadde noen underliggende sykdommer, noe som ofte fremheves som en medvirkende årsak til at sykdommen kan bli ekstra alvorlig.

- Ikke bad etter at det har regnet

Amerikanske CDC har utarbeidet egne forholdsregler for å unngå vibrio-infeksjoner. Dette inkluderer å holde seg unna åpenbart urent vann, ikke svømme før det har gått minst 48 timer etter et regnskyll - og definitivt ikke spise rå eller understekt sjømat.

IDCases melder at det har vært en økning i infeksjoner i både USA og Europa, og at rask diagnostisering og behandling er helt avgjørende. Dødligheten ved infeksjon oppgis å være 20-37 prosent, og er spesielt høy hos personer med diabetes og leverproblemer.

Østers fremheves som en risikofylt matrett.

Mattilsynet: Bakteriene vandrer nordover

Mattilsynet henviser til Matportalen.no, der de har en artikkel fra Veterinærinstituttet i Norge som advarer mot at bakterien ser ut til å komme nærmere Norge.

- Bakteriene ser ut til å vandre nordover, i takt med økningen i sjøvannstemperaturen. Per i dag er bakteriene relativt vanlige i sjøvann og skjell så langt nord som England. Undersøkelser av skjell i Italia de seneste årene viser at sykdomsfremkallende Vibrio-arter finnes i en stor del av lokale skjell ved høsting, skriver de.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

- I praksis betyr det at det er relativt vanlig å finne Vibrio-bakterer i rå sjømat som er importert fra varme farvann, men at det bare er i noen tilfeller der de fører til sykdom.

- Vibrio-bakterer blir drept ved koking eller tilsvarende varmebehandling. Konsum av rå sjømat som er importert kan representere en risiko for utvikling av sykdom.

Les også: Russiske forskere har funnet en hemmelig nazi-stasjon i Arktis