nødvarsel

Klokken 12 i dag skjer det igjen

I dag testes varslingssystemet Nødvarsel på mobil. Samtidig kan Sivilforsvarets tyfoner høres over store deler av landet.

NØDVARSEL: Politiet tester onsdag det nye varslingssystemet Nødvarsel på mobil. Her er meldingen som ble sendt ut under testen 14. juni 2023.
NØDVARSEL: Politiet tester onsdag det nye varslingssystemet Nødvarsel på mobil. Her er meldingen som ble sendt ut under testen 14. juni 2023. Foto: Nodvarsel.no
Først publisert Sist oppdatert

I dag kl. 12 tester Sivilforsvaret de velkjente tyfonene med signalet "Viktig melding – søk informasjon" flere steder i landet.

Varslingsprøven blir gjort over hele landet, i tidsrommet rundt kl. 12. Det betyr at mobiltelefoner i hele landet spiller av et høyt lydsignal, samtidig som tyfonene uler, opplyser DSB.

Fikk ikke Nødvarsel på mobil

Men selv om lyden av tyfonene bærer langt og kan høres av mange, er det fortsatt mange som bor eller oppholder seg utenfor rekkevidden til lydvarslingssystemet.

I tillegg har flere, også i tettbygde strøk, tidligere opplevd at de ikke får nødvarselet på mobil.

I slike tilfeller er rådet klart:

Husk å oppdatere telefonen din, slik at du har den nyeste programvaren fra operatøren din. Hvis du ikke har en oppdatert telefon, kan det hende du ikke mottar testen, skriver DSB som en mulig forklaring på de uteblivende varslene.

Men det er altså ingen grunn til bekymring: Det dreier seg kun om en test. Og skulle du ikke ønske å motta testen, kan du sette mobilen din i flymodus eller skru den helt av.

Dette skjer når Nødvarsel testes

  • Testen utløses mellom kl. 11.55 og 12.10
  • Når du mottar testen, vibrerer telefonen og spiller av en sireneaktig lyd i ca. 10 sekunder.
  • En tekst på norsk og engelsk dukker opp på skjermen. I teksten står det at dette bare er er test.
  • Varselet kan "dras" vekk eller fjernes ved å trykke "ok" (Dette avhenger av hvilken type telefon og operativsystem man har).

Gå til nodvarsel.no for mer informasjon om testen.

Nødvarsel skal brukes ved akutte og alvorlige hendelser med fare for liv og helse, hvor befolkningen må varsles raskt. Nødvarselet sendes ut til enheter som befinner seg innenfor et gitt geografisk område som myndighetene bestemmer, men de får ikke vite hvem som mottar varselet, ifølge Datatilsynet.

Dette er Nødvarsel på mobil

Nødvarsel på mobil har vært i bruk i USA lenge. Her får innbyggerne varslinger om alt fra kidnappede barn, naturkatastrofer, terror og mulige missilangrep. Det var en feilmelding om sistnevnte som skapte kaos og panikk på Hawaii i 2018.

«Huleboeren» Michel bodde under jorden i flere måneder. Gjorde utrolig...
Pluss ikon
«Huleboeren» Michel bodde under jorden i flere måneder. Gjorde utrolig oppdagelse

Systemet baserer seg på en SMS/MMS-lignende teknologi innebygget i mobilnettet - såkalt Cell Broadcast. Systemet fungerer slik at alle som er koblet på en enkelt basestasjon/celle, får samme melding. På den måten får alle i et gitt område beskjed om eventuelle farer.

I ytterste konsekvens kan alle i hele landet også få samme melding.